Pirelli се завръща на борсата в Милано и ще листне 40% от капитала си

Компанията се фокусира изцяло върху производството на гуми за леки автомобили

Бизнесът на компанията с луксозни автомобилни гуми е съставлявал 65% от приходите й през 2015г.
Бизнесът на компанията с луксозни автомобилни гуми е съставлявал 65% от приходите й през 2015г.    ©  Edgar Su
Бизнесът на компанията с луксозни автомобилни гуми е съставлявал 65% от приходите й през 2015г.
Бизнесът на компанията с луксозни автомобилни гуми е съставлявал 65% от приходите й през 2015г.    ©  Edgar Su

Италианският производител на автомобилни гуми Pirelli ще се завърне на борсата в Милано след близо двегодишно отсъствие, листвайки 40% от капитала си, съобщава Reuters. От Pirelli са подали молба за качването на борсата на 1 септември, като се очаква първичното публично предлагане да приключи до към началото на октомври 2017 г.

Това е сериозна стъпка за петия по големина производител на гуми в света, след като Pirelli беше отписана от фондовата борса в Милано през 2015 г. като едно от условията за придобиването й на стойност 7.3 млрд. евро от китайската ChemChina. Анализаторите очакват IPO-то да подложи на изпитание както реномето на производителя, така и доверието на европейските инвеститори в китайския му собственик.

Подробностите са неясни

Обявеното през юли IPO се очаква да бъде едно от най-големите първични публични предлагания в Европа за тази година. Италианския производител обаче се завръща на публичния пазар много по-различен от компанията, която го напусна. Основаната в Милано преди близо 145 години група за производство на гуми ще бъде фокусирана изцяло върху производството на гуми за автомобилната индустрия. Подразделението на Pirelli за индустриалния сектор вече не е част от компанията, а е присъединено към индустриалната група Aeolus, принадлежаща на ChemChina, която се търгува на борсата в Шанхай.

Подробностите около самото първично предлагане обаче още не са известни. Стойността на IPO-то се очаква да се изясни поради липса на достъпни за обществеността финансови резултати от страна на компанията. През 2015 г., преди отписването на компанията от борсата, приходите на Pirelli от продажбите на луксозни потребителски гуми са съставлявали близо 65% от общите приходи. Сега обаче изоставянето на производството на гуми с индустриални и транспортни цели ще промени сериозно бизнес модела на компанията.

Вероятно стойността на IPO-то на Pirelli ще бъде със съотношение като това на други производители на автомобилни гуми като Michelin и Continental, които се търгуват за близо шест пъти печалбата си преди облагане с лихви, данъци и отчитането на амортизацията (т.нар. EBITDA). Някои анализатори обаче очакват италианската компания да наподобява борсовия модел на Brembo, италианския производител на спирачни агрегати от висок клас, който си партнира с Audi и Ferrari и се търгува при 10 пъти стойността си на EBITDA. Във втория сценарий очакванията са Pirelli да бъде оценена на около 11 млрд. евро.

Обещаващата маневра на Провера

Публичният статут на Pirelli се очаква да разсее недоверието в компанията, възникнало преди около две години в хода на сделката за 7.3 млрд. евро. Придобиването, инициирано от Марко Трончети Провера, главният изпълнителен директор на групата от 1992 г. насам, създаде вълна от широко инвеститорско недоволство в корпоративните среди на Италия. Резултатът от сделката, водена от един от най-дълго служилите изпълнителни директори в Европа, обаче изглежда все по-обещаващ, след като производителят, изглежда, ще се фокусира върху най-доходоносния си бизнес благодарение на подкрепата от страна на китайския собственик.

Още от Капитал