С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 сеп 2017, 17:59, 35035 прочитания

Как да оттеглим пълномощно

За да има действие оттеглянето, пълномощникът трябва да бъде уведомен, че вече не разполага с представителна власт

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
адв. Марин Дринов, адвокатско дружество "Павлов и съдружници"
Използването на пълномощник за извършване на определени правни действия е ежедневие както за физически лица, така и в бизнес средите. Да се издаде едно пълномощно не представлява трудност. По-интересен е моментът, в който упълномощителят желае да оттегли предоставената представителна власт. Причините могат да са различни, но най-неприятният сценарий е влошаване на отношенията и липса на доверие към пълномощника, защото всяко недобросъвестно действие от страна на представителя може да има сериозни последици за упълномощителя.

Общото правило е, че оттеглянето на пълномощното следва да бъде извършено в същата форма, в която е и самото пълномощно. За да има действие оттеглянето спрямо пълномощника, последният трябва да бъде уведомен, че вече не разполага с представителна власт. Възможните варианти за информиране на представителя са или лично, или чрез нотариална покана.


Въпреки това, ако пълномощникът въз основа на вече оттегленото пълномощно сключи сделка с трето лице, което не е знаело за липсата на представителна власт, оттеглянето няма действие спрямо третото лице. От това правило има едно интересно изключение. В случай че прекратяването на пълномощието е подлежало на вписване и същото е било извършено, това прекратяване е противопоставимо на трети лица. Такива лица, договаряли с пълномощника след оттеглянето, нямат право да се позовават на своята добросъвестност и направените уговорки няма да породят действие в правната сфера на упълномощителя.

Именно поради това е важно оттеглянето на пълномощното да бъде вписано, особено при пълномощни, свързани с действия относно недвижими имоти, или действия, имащи значително материално отражение.

Важен е въпросът какво визира законът под подлежащо на вписване оттегляне. Единствената относима разпоредба се съдържа в Наредба 32 относно служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. В наредбата е предвидено, че всеки нотариус е длъжен да въвежда в информационна система, поддържана от Нотариалната камара, извлечение от нотариално удостоверените документи, с които се оттеглят пълномощни.Тук може да се спори доколко това отразяване в информационната система се счита за вписване, което може да се противопостави на трети лица. Съдебната практика не изобилства от решения по тази тема, но едно решение на Софийския градски съд от 2016 г. (Решение №2173 от 16.03.2016 г. на СГС по гр. дело №14010/2015 г., влязло в сила) разглежда именно този проблем.

Съдебният състав споделя мнението, че отбелязването в информационната система на Нотариалната камара представлява вписване по смисъла на Закона за задълженията и договорите. С цитираното решение са отхвърлени възраженията, че тази информационна система не е публично достъпна. Тези възражения са неоснователни, тъй като всяка страна по сделка, по която насрещната страна е представлявана от пълномощник, има право да поиска от нотариуса по сделката да провери в информационната система за извършено отбелязване по отношение на представителната власт на пълномощника.

Следователно, за да може да бъде вписано и да бъде противопоставимо на трети лица, без да им се съобщава изрично, изявлението за прекратяване на пълномощно следва да бъде нотариално заверено и отразено в информационната система към Нотариалната камара. Стриктният прочит на Наредба 32 налага извода, че оттеглянето може да бъде вписано в регистъра само по отношение на пълномощни, които са нотариално заверени, тъй като за извършване на отбелязването е необходимо да се посочат номерът на заверка на оттегляното пълномощно, както и името и номерът на нотариуса, който го е заверил.

Предвид горното и с оглед максималната защита на упълномощителя могат да се направят две основни заключения. На първо място, би било разумно всякакви пълномощни, касаещи значителен материален интерес, да бъдат нотариално заверени. По този начин, ако в един бъдещ момент се наложи оттегляне, това ще може да се отрази в съответната информационна система и всички трети лица ще се считат за уведомени, което ще доведе до противопоставимост на оттеглянето спрямо тях. Важно в случая е нотариусът, извършващ заверката, да предостави на упълномощителя удостоверение за извършеното отбелязването в информационната система към Нотариалната камара. В противен случай няма да е възможно по-късно да бъде отбелязано оттеглянето на съответното пълномощно. За съжаление това задължение на нотариусите все още не се спазва стриктно от всички, вероятно защото се налага да извършват допълнителна техническа работа без увеличение на събираните такси.

На следващо място, съгласно Наредбата за служебните архиви на нотариусите електронни справки в информационната система към Нотариалната камара могат да бъдат извършвани чрез нотариус или чрез Нотариалната камара. Така дори и да не се касае за сделка, изискваща нотариална форма, на практика този електронен регистър е публичен. Всеки субект има право на достъп, който не е пряк, а се извършва посредством Нотариалната камара или нотариус.
Следователно, когато се договаря с пълномощник с нотариално заверено пълномощно, следва винаги непосредствено преди сделката да се изиска от нотариус, без значение от района на действие, да извърши справка в информационната система към Нотариалната камара и да удостовери дали не е отбелязано оттегляне на представеното пълномощно.

След момента на уведомяване на пълномощника и на заинтересованите лица (посредством отбелязването) относно оттеглянето на представителната власт всяко действие, което представителят извърши от името на упълномощителя, се счита за висящо недействително.
Всяко упълномощаване се базира на определено доверие между оправомощител и пълномощник. В момента на учредяване на представителната власт рядко се мисли за възможността в даден момент взаимоотношенията да придобият негативен характер. Пълномощник, който вече не желаете да ви представлява, би могъл да извърши правни действия от ваше име. Струва си да се помисли за предпазните мерки, чрез които тази ситуация може да се избегне.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2109 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2817 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Мита и данъци при внос на лично имущество на физически лица

Кога се дължи плащане и какви са изискванията за облекчения

Още от Капитал
На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

LVMH тества границите на лукса

Може ли шик конгломератът да се разрасне още

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10