Канадският посланик: Всички печелим със CETA

От 21 септември временно влезе в сила търговското споразумение между Канада и ЕС

Кевин Хамилтън е Посланик на Канада за България, базиран в Букурещ
Кевин Хамилтън е Посланик на Канада за България, базиран в Букурещ
Кевин Хамилтън е Посланик на Канада за България, базиран в Букурещ
Кевин Хамилтън е Посланик на Канада за България, базиран в Букурещ
Временното прилагане на споразумението е следствие от неговото одобрение от държавите в ЕС, изразено в рамките на Съвета, както и от Европейския парламент. То обаче ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато бъде ратифицирано от всички държави от ЕС.

СЕТА ще позволи на предприятията от ЕС да правят годишни икономии от 590 млн. евро — сумата, която плащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада.

Споразумението премахва митата за 98% от продуктите, с които ЕС търгува с Канада. То също така осигурява на дружествата от ЕС достъп до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище.

СЕТА ще създаде нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори. ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти, от които може да се възползват българските компании.

Откакто съм назначен за посланик на Канада, акредитиран за България, постоянно се впечатлявам от дълбочината на приятелството и връзката между нашите две държави, както и от силното и положително отношение между Канада и Европейския съюз. Днес, 21 септември, това специално отношение е особено забележимо, тъй като Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз - известно като СЕТА, влиза в сила чрез временно прилагане.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал