С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 ное 2017, 16:04, 7090 прочитания

Как физическите лица декларират доходи от peer-to-peer платформите за споделено финансиране

Данъчното облагане се извършва с годишната данъчна декларация

Мариета Плочева | Български законник
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съгласно чл. 6 от ЗДДФЛ местните физически лица са носители на задължението за придобити доходи както от източници в Р България, така и от източници в чужбина. Предвид разпоредбата на чл. 12, ал. 1 от ЗДДФЛ облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закона.

На основание чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ не са облагаеми доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от ДР на ЗДДФЛ. В този смисъл "разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ са сделките:


а) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансовите инструменти, права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;

б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

в) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната, за обратно изкупуване се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип;г) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел ІІ от Закона за публичното предлагане на ценни книжа или аналогични по вид сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Предвид цитираните разпоредби доходите на местни физически лица от сделки извън случаите по чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ подлежат на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа. Конкретният размер на облагаемия доход за местното физическо лица се определя по реда на чл. 33, ал. 3 и ал. 4 от ЗДДФЛ.

Съгласно чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата на реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

Реализираната печалба/загуба за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Продажната цена включва всичко, придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари (
чл. 33, ал. 4 и ал. 5 от ЗДДФЛ).

Данъчното облагане (в случаите, в които сделките са извън обхвата на посочените в чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ) на практика се извършва при подаването на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

В случаите, в които са начислени доходи от сделки, които се извършват чрез дейността на peer-to-peer платформите за споделено финансиране на чуждестранни физически лица, се процедира по следния начин:

Съгласно чл. 7 от ЗДДФЛ чуждестранните физически лица са носители на задължението за придобити доходи само от източници в Р България. Предвид разпоредбата на чл. 8, ал. 8 от ЗДДФЛ доходите от акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, издадени от държавата, общините, местните юридически лица, неперсонифицирани дружества и други форми на съвместна дейност, както и от сделки с тях са от източник в Р България. Когато такива доходи са начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, подлежат на облагане с окончателен данък.

Следва да се има предвид, че облагането с окончателен данък в тези случаи се прилага независимо от разпоредбата на
чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ, т.е. облагаеми са и доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от ДР на ЗДДФЛ. Тези доходи биха могли да бъдат освободени от облагане само ако са придобитите от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Обстоятелството, а именно, че чуждестранното лице е установено в такава държава, се удостоверява с документ, издаден от данъчната администрация на съответната държава - чл. 37, ал. 7 и ал. 8 от ЗДДФЛ. С оглед разпоредбата на чл. 65, ал. 6 от ЗДДФЛ задължението за определяне, внасяне и деклариране на дължимия окончателен данък върху доходите по чл. 37, ал. 1, т. 12 от ЗДДФЛ е на съответното чуждестранно физическо лице - получател на дохода. В тази връзка платецът на дохода няма задължение с определяне и удържане на окончателния данък за доходите по чл. 37, ал. 1, т. 12 от ЗДДФЛ, реализирани от чуждестранни физически лица от източник в Р България.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2134 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2839 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Риск културата – поредната мода или необходим инструмент на доброто управление

Глобалната финансова криза от 2008 година я вкара във фокуса на регулатори, учени и бизнес лидери

Още от Капитал
Инвестбанк планира да излезе на борсата

Банката смята да покрие недостига след проверката на ЕЦБ със свеж капитал и конвертиране на дълг в акции

Накъде след Венеция

Управляващите, президентът и БСП имат различни идеи за реформата на прокуратурата

Походът на електробусите

През 2020 г. се очаква доставката на близо 300 превозни средства на ток за градския транспорт в големите градове

Дигиталният фронт на търговската война: Шампанско и данъци

Франция е първата, но не единствената държава, която планира данък върху тех компаниите въпреки заплахите на САЩ от ответни мерки

20 въпроса: Даниел Ненчев

Телевизионният водещ издаде "Идеи без граници", първата си книга

Пича с фотоапарата

Фотографският проект на актьора Джеф Бриджис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10