С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 ное 2017, 14:47, 7192 прочитания

Счетоводно и данъчно третиране на групова застраховка "Заболяване"

Как се осчетоводяват премиите и разходът по нея

Христо Досев | Български законник
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Казус: Имаме сключена застраховка "Заболяване" за част от служителите, като 50% от месечните застрахователни премии удържаме от служителите. Как следва да се осчетоводят премиите и разходът за тази групова застраховка и следва ли да се облага по ЗКПО и ЗДДФЛ?

Частта от месечните застрахователни премии по сключени застраховки "Заболяване", които се поемат от самите работници и служители, не намират отражение в счетоводно отчетените разходи на предприятието, тъй като същите представляват плащания, които са извършени по нареждане и със средства на последните. Ето защо за тази част от изходящите парични потоци не са налице задължения за определяне на данъци и доколкото отчитащото се предприятие се явява единствено посредник между страните по застрахователния договор. Удържаните и впоследствие платени суми в полза на застрахователната компания следва да се отразят в хронологичните счетоводни регистри на предприятието като разчети.


Онази част от застрахователната премия, която е поета и платена за сметка на предприятието, представлява счетоводен разход, тъй като е налице изтичане на икономически изгоди през отчетния период под формата на изходящи потоци, което води до намаление на собствения капитал, и не е свързано с разпределения между собствениците на капитала (дефиниция на понятието "Разход", дадено в Общите разпоредби към НСС).

От гледна точка данъчното третиране на счетоводния разход, еквивалентен на частта от застрахователната премия, която се поема от отчитащото се предприятие, следва да бъдат направени определени проучвания, свързани с естеството и начина на предоставяне на застраховката "Заболяване".

За да се счита счетоводно отчетеният разход като социален разходпредоставен в натура, който се облага с 10% окончателен данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 2 от ЗКПО, следва съответният разход да отговаря на дефиницията на понятието "Социални разходи, предоставени в натура" по смисъла на §1, т. 34 от ДР на ЗКПО. Видно от поставеното запитване, в конкретната фактическа обстановка не са изпълнени кумулативно всички условия, предвидени в материалния данъчен закон, и след като е налице липса на достъпност на разхода до всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол; както и са налице парични взаимоотношения независимо под каква форма по отношение на получените социални придобивки, можем да заключим, че този счетоводно отчетен разход не представлява социален разход, предоставен в натура за целите на ЗКПО.

При условие че съответният счетоводно начислен разход е документално обоснован, може да се приеме, че той представлява непарично плащане на предприятието работодател за положения труд (престация) от страна на съответната част от служителите, поради което за данъчни цели разходът следва да се отъждестви като разход за заплати. В тази връзка върху брутната сума за всеки служител следва да се определят дължимите социални и здравни осигуровки както за работодателя, така и за наетото лице, дължими по реда на Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), и съответно да се определи дължимият данък за доходите от трудови правоотношения по реда на ЗДДФЛ. От практична гледна точка с цел коректно определяне на дължимите данъци и осигурителни вноски ще посъветваме частта от застрахователната премия, поета от отчитащото се предприятие, да се включи във ведомостта за заплати за всеки служител.

Обръщаме внимание на факта

че ако начисленият от предприятието счетоводен разход за поемане на част от застрахователната премия по застраховки "Заболяване" се предоставя безвъзмездно на служителите, без да е обвързано със задължението за полагане на труд на последните (т.е. липса на насрещната престация от работодателя срещу престиране на работна сила), съответният разход на основание чл. 26, т. 1 от ЗКПО няма да бъде признат за данъчни цели, тъй като няма да е свързан с дейността на отчитащото се предприятие.

---
Христо Досев е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

14 ноември 2019
София хотел Балкан

Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът"


Какви са плановете за въвеждане на иновации и растеж на водещите банки в България?
Разберете на конференцията на Капитал "Банките и бизнесът". Събитието предоставя възможности на представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте.

Водещи теми в програмата:

 • Банковият сектор през 2020
 • Изводите от стрес тестовете
 • Ефектът от запазването на ниските лихви
 • PSD 2 - възможности и рискове
 • Иновации и технологични решения
Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът" Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1778 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2573 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

От 2018 г. ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, по които се кандидатства

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10