С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 ное 2017, 14:47, 8021 прочитания

Счетоводно и данъчно третиране на групова застраховка "Заболяване"

Как се осчетоводяват премиите и разходът по нея

Христо Досев | Български законник
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Казус: Имаме сключена застраховка "Заболяване" за част от служителите, като 50% от месечните застрахователни премии удържаме от служителите. Как следва да се осчетоводят премиите и разходът за тази групова застраховка и следва ли да се облага по ЗКПО и ЗДДФЛ?

Частта от месечните застрахователни премии по сключени застраховки "Заболяване", които се поемат от самите работници и служители, не намират отражение в счетоводно отчетените разходи на предприятието, тъй като същите представляват плащания, които са извършени по нареждане и със средства на последните. Ето защо за тази част от изходящите парични потоци не са налице задължения за определяне на данъци и доколкото отчитащото се предприятие се явява единствено посредник между страните по застрахователния договор. Удържаните и впоследствие платени суми в полза на застрахователната компания следва да се отразят в хронологичните счетоводни регистри на предприятието като разчети.


Онази част от застрахователната премия, която е поета и платена за сметка на предприятието, представлява счетоводен разход, тъй като е налице изтичане на икономически изгоди през отчетния период под формата на изходящи потоци, което води до намаление на собствения капитал, и не е свързано с разпределения между собствениците на капитала (дефиниция на понятието "Разход", дадено в Общите разпоредби към НСС).

От гледна точка данъчното третиране на счетоводния разход, еквивалентен на частта от застрахователната премия, която се поема от отчитащото се предприятие, следва да бъдат направени определени проучвания, свързани с естеството и начина на предоставяне на застраховката "Заболяване".

За да се счита счетоводно отчетеният разход като социален разходпредоставен в натура, който се облага с 10% окончателен данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 2 от ЗКПО, следва съответният разход да отговаря на дефиницията на понятието "Социални разходи, предоставени в натура" по смисъла на §1, т. 34 от ДР на ЗКПО. Видно от поставеното запитване, в конкретната фактическа обстановка не са изпълнени кумулативно всички условия, предвидени в материалния данъчен закон, и след като е налице липса на достъпност на разхода до всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол; както и са налице парични взаимоотношения независимо под каква форма по отношение на получените социални придобивки, можем да заключим, че този счетоводно отчетен разход не представлява социален разход, предоставен в натура за целите на ЗКПО.

При условие че съответният счетоводно начислен разход е документално обоснован, може да се приеме, че той представлява непарично плащане на предприятието работодател за положения труд (престация) от страна на съответната част от служителите, поради което за данъчни цели разходът следва да се отъждестви като разход за заплати. В тази връзка върху брутната сума за всеки служител следва да се определят дължимите социални и здравни осигуровки както за работодателя, така и за наетото лице, дължими по реда на Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), и съответно да се определи дължимият данък за доходите от трудови правоотношения по реда на ЗДДФЛ. От практична гледна точка с цел коректно определяне на дължимите данъци и осигурителни вноски ще посъветваме частта от застрахователната премия, поета от отчитащото се предприятие, да се включи във ведомостта за заплати за всеки служител.

Обръщаме внимание на факта

че ако начисленият от предприятието счетоводен разход за поемане на част от застрахователната премия по застраховки "Заболяване" се предоставя безвъзмездно на служителите, без да е обвързано със задължението за полагане на труд на последните (т.е. липса на насрещната престация от работодателя срещу престиране на работна сила), съответният разход на основание чл. 26, т. 1 от ЗКПО няма да бъде признат за данъчни цели, тъй като няма да е свързан с дейността на отчитащото се предприятие.

---
Христо Досев е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 2855 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 3538 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

От 2018 г. ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, по които се кандидатства

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10