Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

По схемата бърз път към иновации ще се финансират относително зрели, изключително новаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развитие

Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

От 2018 г. ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, по които се кандидатства

11201 прочитания

По схемата бърз път към иновации ще се финансират относително зрели, изключително новаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развитие

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


За периода 2018 - 2020 г. се предвиждат по 4 сесии годишно за прием на проекти за малки и средни предприятия.

Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" е най-голямата програма на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014 - 2020 г., с бюджет от почти 80 млрд. евро.

Възможностите за финансиране по линия на "Хоризонт 2020" са изложени в няколко последователни работни програми, съответно за периодите 2014-2015 г., 2016-2017 г. и новата такава за 2018 - 2020 г. В нея са формирани различни тематични направления и са посочени теми, по които могат да се подготвят проекти до 2020 г. Те са групирани в три основни стълба: "Високи постижения в научната област"; "Водещи позиции в промишлеността" и "Обществени предизвикателства". Тези стълбове са допълнени с няколко специфични за периода 2018 - 2020 г. направления, включително "Наука със и за обществото"; "Разпространяване на върховите постижения и разширяване на участието"; "Европейски съвет по иновации и Евроатом".

Важна особеност на новата работна програма е създаването на пилотния Европейски съвет по иновации (ЕСИ). Той включва промени в досегашната схема: Инструмент за малки и средни предприятия (ИМСП), както и други схеми за подпомагане на иновациите: "Бърз път към иновациите" и "Открити и поощрителни награди в областта на бъдещите и нововъзникващите технологии. Целта е да подкрепят още по-ефективно иновациите, които създават пазари.

Нови моменти в "Инструмент за малките и средните предприятия" до 2020 г.

Анализът на резултатите от първите две работни програми показва, че ИМСП е най-атрактивната и добила изключителна популярност част от "Хоризонт 2020". В новата работна програма са запазени редица важни особености на ИМСП от предходните две програми, но са въведени и някои много съществени нови изисквания и правила за оценка на проектите.

Запазена е специално ориентираната към малките и средни предприятия (МСП) и много добра за тях възможност дори едно-единствено МСП, както и консорциуми само от МСП да кандидатстват с проектно предложение по тази схема.

Запазени са също и трите фази за изпълнение на проекти по ИМСП. Първата е за предпроектни проучвания. Втората е същинската, имаща за цел чрез проекта да се приведе иновационната идея към индустриална готовност и зрялост, като се подготви за бъдещото ефективно въвеждане на целевите ù възможно по-глобални пазари. По фаза 2 може да се кандидатства след изпълнение на първата фаза или самостоятелно направо по втората. Безвъзмездната финансова помощ (БФП) на първите две фази е 70% от стойността на проекта. По фаза 1 се получава БФП от 50 хил. евро, а по втората - от 0.5 млн. евро до 2.5 млн. евро. Третата фаза не предоставя безвъзмездно съфинансиране, но подпомага достъпа до публичен и частен рисков капитал.

Важно е да се посочи, че от 2018 г. по ИМСП ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, както беше досега. По този начин Европейската комисия се стреми да даде шанс да се конкурират за финансиране повече МСП с разнообразни и възможно по-ефективни иновации в различни сектори.

В новата работна програма структурата на апликационна форма на проектни предложения за ИМСП е променена с цел по-силната й ориентация към езика на реалния бизнес, но при това се запазват нейните основни раздели:

- Достойнства, включително концепция, цели, прогрес, методология, "пътната карта" на развитието на проекта до достигане до пазара в и особено извън ЕС.

- Въздействие, включително потенциално въздействие и мерки за неговото максимизиране, изискващи много сериозна обосновка на планираните подходи за разпространение, комуникация, експлоатация на продукта на иновацията в и извън ЕС.

- Изпълнение, включително работни пакети с цели, задачи и резултати; бюджет на проекта, рискове и мерки за намаляването им.

На основа на тези раздели се формират и трите основни критерия за оценка на проекта: достойнства, въздействие и изпълнение. Важен нов елемент е придаването на значително по-голям акцент на оценката по критерия въздействие. За разлика от досегашната еднаква тежест на трите критерия по новата работна програма тежестта на критерия въздействие става 50% от общия резултат, а останалите два критерия са с еднаква тежест от по 25%. Заедно с това минималният брой точки за успешно класиране по всеки от тези критерии вече ще бъде 4 от 5 възможни, а общият минимален брой точки за успех на проекта ще стане 13, а не както досега - 12 от 15 възможни.

Нов елемент е и много по-силната ориентация към експерти - оценители по ИМСП, с профил на инвеститори с цел получаване на по-ефективни оценки на пазарните и инвестиционните елементи на проектите.

Друг много важен нов елемент на оценката на проекти по ИМСП е, че се преминава от досегашната едностъпкова оценка на проектните предложения от фаза 2 на ИМСП към двустъпкова. В стъпка 1 предложенията ще се класират както досега - въз основа на обобщения доклад на трима оценители. След това на втория етап кандидатите, оценките на чиито проекти надвишават посочените по-горе прагове, ще бъдат поканени на интервю "лице в лице" в Брюксел и на тази основа ще се направи окончателна класация на успешните за сесията проекти. При това остава в сила уникалната предоставена в ИМСП възможност проектно предложение, което не успее да се класира успешно на дадена сесия, да може да се подаде отново на някоя от следващите такива, като се отчетат бележките и препоръките от предходни участия.

За периода 2018 - 2020 г. се предвиждат отново по 4 сесии годишно за прием на проекти по ИМСП.

Бърз път към иновации

Съгласно новата работна програма 2018 - 2020 г. схемата "Бърз път към иновации" ще излезе от доскорошната си пилотна фаза и ще стане част от пилотния Европейски съвет за иновации. Схемата е насочена към относително зрели, изключително новаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развитие, за да могат да създадат нов пазар и да постигнат по-широко разпространение. Тази схема цели да засили интердисциплинарното и междусекторното сътрудничество в областта на инова­циите. Предвиждат се по три сесии годишно за прием на проекти по тази схема.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

За периода 2018 - 2020 г. се предвиждат по 4 сесии годишно за прием на проекти за малки и средни предприятия.

Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" е най-голямата програма на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014 - 2020 г., с бюджет от почти 80 млрд. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK