Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 ное 2017, 13:06, 10624 прочитания

Възможности за финансиране на малки компании по "Хоризонт 2020"

От 2018 г. ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, по които се кандидатства

Д-р Никола Христович | управител на "Финсис"
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За периода 2018 - 2020 г. се предвиждат по 4 сесии годишно за прием на проекти за малки и средни предприятия.
Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" е най-голямата програма на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014 - 2020 г., с бюджет от почти 80 млрд. евро.

Възможностите за финансиране по линия на "Хоризонт 2020" са изложени в няколко последователни работни програми, съответно за периодите 2014-2015 г., 2016-2017 г. и новата такава за 2018 - 2020 г. В нея са формирани различни тематични направления и са посочени теми, по които могат да се подготвят проекти до 2020 г. Те са групирани в три основни стълба: "Високи постижения в научната област"; "Водещи позиции в промишлеността" и "Обществени предизвикателства". Тези стълбове са допълнени с няколко специфични за периода 2018 - 2020 г. направления, включително "Наука със и за обществото"; "Разпространяване на върховите постижения и разширяване на участието"; "Европейски съвет по иновации и Евроатом".


Важна особеност на новата работна програма е създаването на пилотния Европейски съвет по иновации (ЕСИ). Той включва промени в досегашната схема: Инструмент за малки и средни предприятия (ИМСП), както и други схеми за подпомагане на иновациите: "Бърз път към иновациите" и "Открити и поощрителни награди в областта на бъдещите и нововъзникващите технологии. Целта е да подкрепят още по-ефективно иновациите, които създават пазари.

Нови моменти в "Инструмент за малките и средните предприятия" до 2020 г.

Анализът на резултатите от първите две работни програми показва, че ИМСП е най-атрактивната и добила изключителна популярност част от "Хоризонт 2020". В новата работна програма са запазени редица важни особености на ИМСП от предходните две програми, но са въведени и някои много съществени нови изисквания и правила за оценка на проектите.Запазена е специално ориентираната към малките и средни предприятия (МСП) и много добра за тях възможност дори едно-единствено МСП, както и консорциуми само от МСП да кандидатстват с проектно предложение по тази схема.

Запазени са също и трите фази за изпълнение на проекти по ИМСП. Първата е за предпроектни проучвания. Втората е същинската, имаща за цел чрез проекта да се приведе иновационната идея към индустриална готовност и зрялост, като се подготви за бъдещото ефективно въвеждане на целевите ù възможно по-глобални пазари. По фаза 2 може да се кандидатства след изпълнение на първата фаза или самостоятелно направо по втората. Безвъзмездната финансова помощ (БФП) на първите две фази е 70% от стойността на проекта. По фаза 1 се получава БФП от 50 хил. евро, а по втората - от 0.5 млн. евро до 2.5 млн. евро. Третата фаза не предоставя безвъзмездно съфинансиране, но подпомага достъпа до публичен и частен рисков капитал.

Важно е да се посочи, че от 2018 г. по ИМСП ще се прилага изцяло нов подход "отдолу нагоре" без предварително формулирани теми, както беше досега. По този начин Европейската комисия се стреми да даде шанс да се конкурират за финансиране повече МСП с разнообразни и възможно по-ефективни иновации в различни сектори.

В новата работна програма структурата на апликационна форма на проектни предложения за ИМСП е променена с цел по-силната й ориентация към езика на реалния бизнес, но при това се запазват нейните основни раздели:

- Достойнства, включително концепция, цели, прогрес, методология, "пътната карта" на развитието на проекта до достигане до пазара в и особено извън ЕС.

- Въздействие, включително потенциално въздействие и мерки за неговото максимизиране, изискващи много сериозна обосновка на планираните подходи за разпространение, комуникация, експлоатация на продукта на иновацията в и извън ЕС.

- Изпълнение, включително работни пакети с цели, задачи и резултати; бюджет на проекта, рискове и мерки за намаляването им.

На основа на тези раздели се формират и трите основни критерия за оценка на проекта: достойнства, въздействие и изпълнение. Важен нов елемент е придаването на значително по-голям акцент на оценката по критерия въздействие. За разлика от досегашната еднаква тежест на трите критерия по новата работна програма тежестта на критерия въздействие става 50% от общия резултат, а останалите два критерия са с еднаква тежест от по 25%. Заедно с това минималният брой точки за успешно класиране по всеки от тези критерии вече ще бъде 4 от 5 възможни, а общият минимален брой точки за успех на проекта ще стане 13, а не както досега - 12 от 15 възможни.

Нов елемент е и много по-силната ориентация към експерти - оценители по ИМСП, с профил на инвеститори с цел получаване на по-ефективни оценки на пазарните и инвестиционните елементи на проектите.

Друг много важен нов елемент на оценката на проекти по ИМСП е, че се преминава от досегашната едностъпкова оценка на проектните предложения от фаза 2 на ИМСП към двустъпкова. В стъпка 1 предложенията ще се класират както досега - въз основа на обобщения доклад на трима оценители. След това на втория етап кандидатите, оценките на чиито проекти надвишават посочените по-горе прагове, ще бъдат поканени на интервю "лице в лице" в Брюксел и на тази основа ще се направи окончателна класация на успешните за сесията проекти. При това остава в сила уникалната предоставена в ИМСП възможност проектно предложение, което не успее да се класира успешно на дадена сесия, да може да се подаде отново на някоя от следващите такива, като се отчетат бележките и препоръките от предходни участия.

За периода 2018 - 2020 г. се предвиждат отново по 4 сесии годишно за прием на проекти по ИМСП.

Бърз път към иновации

Съгласно новата работна програма 2018 - 2020 г. схемата "Бърз път към иновации" ще излезе от доскорошната си пилотна фаза и ще стане част от пилотния Европейски съвет за иновации. Схемата е насочена към относително зрели, изключително новаторски технологии, концепции, процеси и бизнес модели, които се нуждаят от финално развитие, за да могат да създадат нов пазар и да постигнат по-широко разпространение. Тази схема цели да засили интердисциплинарното и междусекторното сътрудничество в областта на инова­циите. Предвиждат се по три сесии годишно за прием на проекти по тази схема.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 3584 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 4271 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Уеднаквена защита за бизнеса и потребителите при антитръстови нарушения

Какъв ще бъде ефектът от въвеждане на директивата за уреждане на искове за обезщетение за вреди в областта на конкуренцията

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10