Данъчно третиране по ЗДДС на лихвите по парични заеми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данъчно третиране по ЗДДС на лихвите по парични заеми

Данъчно третиране по ЗДДС на лихвите по парични заеми

Възникването на данъчното събитие за доставките на финансовата услуга зависи от периодичността, с която е договорено плащане на лихва.

22751 прочитания

От търговско-правна гледна точка лихвите по парични заеми се квалифицират като "възнаградителни". Те представляват възнаграждение за доставка, която по смисъла на чл. 8 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) представлява доставка на услуга.

Облагаем оборот за задължителна регистрация при предоставянето на парични заеми

Съгласно чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗДДС доставките на финансови услуги са необлагаеми, независимо дали предоставянето на парични средства назаем е основа дейност на заемодателя или не. За целите на облагането с ДДС законът не прави разлика дали заемът е предоставен от физическо лице, фирма от нефинансовия сектор, от банка, заложна къща или друга финансова институция. За целите на задължителната регистрация на лицата по чл. 96, ал. 1 от ЗДДС обаче доставките на финансови услуги по реда на чл. 46 от закона формират облагаем оборот, когато са свързани с основната дейност на участниците в заемните отношения.

Документиране предоставянето на парични заеми

Това, че на основание чл. 46, ал. 1 от ЗДДС доставките на финансови услуги са освободени от облагане, не означава, че те не подлежат на документиране. По силата на чл. 113, ал. 3, т. 2 от ЗДДС за доставките на финансови услуги по реда на чл. 46 от закона издаването на фактура не е задължително. За счетоводни цели получаването на доход от лихви следва да бъде документирано с друг първичен счетоводен документ, съдържащ реквизитите на чл. 6 от Закона за счетоводството.

В случаите, при които за лихва по предоставен паричен заем не се издава фактура, доставката на финансовата услуга следва да се отрази в месечен отчет за продажбите по чл. 119 от закона, който се отразява в дневника за продажбите за съответния данъчен период.

Освен това при получаването на лихви по касов път на общо основание на чл. 118, ал. 1 от ЗДДС заемодателят следва да издаде фискална касова бележка. По силата на чл. 5, т. 2 от Наредба №Н-18 от 2006 г. на МФ от това задължение са освободени само финансовите институции.

Данъчна основа

Размерът на данъчната основа за доставките на финансови услуги за паричен заем се определя по общия ред на чл. 26 от ЗДДС.

Възникване на данъчното събитие

По правило паричният заем е доставка с непрекъснато изпълнение, данъчното събитие за която се определя по реда на чл. 25, ал. 4 и 5 от ЗДДС. Според този, определен в ал. 4, всеки период, за който е уговорено плащане, се приема за отделна доставка, данъчното събитие на която възниква на датата, на която плащането е станало дължимо. На практика това означава, че при паричните заеми възникването на данъчното събитие за доставките на финансовата услуга зависи от периодичността, с която е договорено плащане на лихва. От практическа гледна точка това е от значение за момента, в който следва да бъде издаден документ за дължимата лихва (фактура или друг документ и съответно отчет по чл. 119 от закона), както и данъчния период, в който доставката следва да бъде регистрирана и отчетена.

По различен начин възникват данъчните събития при доставките по парични заеми, при които заемът е договорен за срок, по-голям от една година, и за период от една година не е договорено плащане на лихва. При такива заеми е приложима разпоредбата на чл. 25, ал. 5 от ЗДДС, в съответствие с която данъчно събитие възниква:

- в края на всяка календарна година от срока за действие на договора за заем; и

- на датата на прекратяването на договора в годината на прекратяване.

В тази връзка е и разпоредбата на чл. 26, ал. 9 от закона, в съответствие с която данъчната основа на доставките, възникващи в хипотезата на чл. 25, ал. 5 от закона, се определя на пропорционална времева (месечна) база.

Право на данъчен кредит

По правило като освободена доставка лихвата по паричен заем не дава право на данъчен кредит за покупките, които са свързани с нея. В качеството си на елемент от общия оборот от дейността на данъчно задължените лица обаче тя участва при определяне коефициента на лицата по чл. 73 от ЗДДС за определяне размера на частичния данъчен кредит. Поради това е целесъобразно в случаите, при които фирми от нефинансовия сектор предоставят често парични заеми, да определят с вътрешнофирмен протокол кои от административните разходи за дейността им са относими едновременно за основната им дейност и за освободените доставки на лихви и да отчитат това обстоятелство при определяне размера на данъчния кредит, на който имат право за покупките си.

От търговско-правна гледна точка лихвите по парични заеми се квалифицират като "възнаградителни". Те представляват възнаграждение за доставка, която по смисъла на чл. 8 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) представлява доставка на услуга.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.