С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 яну 2018, 11:48, 7958 прочитания

Светлина в тунела за защитата на доброто име и търговска репутация на юридическите лица

Първи стъпки на българския съд за признаване правото на юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Правни аспекти на влизането на България в еврозоната

Отвъд икономическите и финансови анализи за ползите и негативите, потенциалното влизане на България във валутния съюз ще има огромно влияние и върху местното законодателство

4 фев 2018

Структурираните депозити: спестовен влог или търговия с финансови инструменти

Клиентите трябва да бъдат достатъчно добре информирани за предлагания продукт от компетентни служители на разбираем и ясен език, преди да подпишат договора си

23 яну 2018

ВКС ще тълкува спорната цена за достъп за ВЕИ производителите

Кои дела ще бъдат засегнати и какво следва

17 дек 2017

Let the Digitalization in, или докога ще се замеряме с хартия

През 2018 г. се очаква в електронния обмен на документи да се включат над 100 държавни и общински структури

10 дек 2017

Уеднаквена защита за бизнеса и потребителите при антитръстови нарушения

Какъв ще бъде ефектът от въвеждане на директивата за уреждане на искове за обезщетение за вреди в областта на конкуренцията

26 ное 2017
Европейският съд по правата на човека също признава правото на юридическите лица да получават парични обезщетения в случай на нарушаване на техни неимуществени права.
Може ли по неправомерен начин да накърниш доброто име и репутация на някого и да не носиш отговорност за това. Може, смяташе дълги години българският съд, стига потърпевшият да е юридическо лице. Проблем, който придоби особена острота в една информационна среда, където създаването на фалшиви новини, съдържащи злепоставящи твърдения, не изисква особени усилия, но за сметка на това те се разпространяват мълниеносно.

Една птичка пролет не прави, но ако единичният случай не се забележи и не му се отдаде дължимото, положителната промяна може и да не се случи. Макар и на първа инстанция, решение на български съд, с което се присъжда обезщетение на юридическо лице за претърпени неимуществени вреди, влезе в сила.

Предистория

Обезщетението за причиняване на неимуществени вреди е уредено в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) като част от правния институт на непозволеното увреждане (член 45 до 54 от ЗЗД). Общото правило е, че всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Когато се претендира обезщетение за неимуществени вреди, които нямат конкретно материално изражение, съдът определя размера по справедливост.

Много може да се коментира колко остарял е един от най-важните закони в България и как по почти всяка негова разпоредба има противоречива съдебна практика. В конкретния случай обаче не може да се вини законодателят, приел ЗЗД през далечната 1950 г. При тълкуването на разпоредбите за непозволеното увреждане съдът е този, който реши, че единствено физическите лица могат да търсят обезщетение за неимуществени вреди. Прието и затвърдено беше разбирането, че неимуществените вреди засягат неблагоприятно единствено психическите преживявания на увреденото лице (причинявайки болки и страдания), а е безспорно, че юридическите лица не могат да страдат емоционално.По отношение на този текст от ЗЗД съдът изневери на наложилото се схващане, че не е мащеха за едни и майка за други и създава съдебна практика в подкрепа на всякакви, дори и противоположни тълкувания. Отказът да се присъжда обезщетение за неимуществени вреди на юридически лица остана устойчив и всички опити да се търси промяна, дори в най-новата практика на Върховния касационен съд, бяха неуспешни.

Промяната

За първи по-съществен знак за появила се възможност за ново тълкуване на текстовете на закона може да се счита Определение №400 от 26.11.2013 г. на Върховния касационен съд по частно гражданско дело 6155/2013 г. (Определението). Съдът е сезиран да разгледа казус, при който иск на юридическо лице за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди е счетен от долните инстанции за изначално недопустим и делото е прекратено, без да се разгледа по същество. Решаващият състав, постановил Определението, връща делото, като задължава първоинстанционния съд да разгледа спора по същество. В мотивите се съдържа и този лъч надежда, който чакахме толкова време: "Разпоредбата на чл. 45 ЗЗД не съдържа ограничения относно страните в правоотношението, възникнало от непозволеното увреждане - всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму, в т.ч. и на юридическо лице (ЮЛ). Липсва основание да се приеме изключване на възможността да се търси отговорност за неимуществени вреди от ЮЛ и в последващите разпоредби в закона, вкл. и чл. 52 ЗЗД, чрез предявяването на иск за неимуществени вреди, което поставя въпроса и за осъвременяване на практиката ни в контекста на тази на ЕСПЧ (Европейският съд по правата на човека) в тази насока."

Цитираното Определение и желанието да се търси справедливост даде импулс на една от големите международни търговски вериги, опериращи в България (Търговската верига), да заведе иск срещу юридическото лице управляващо електронния сайт www.pik.bg (Ответникът). Претендирано беше обезщетение за неимуществени вреди, причинени на Търговската верига от две статии, публикувани на сайта на Ответника, които, използвайки груб и непрофесионален език, разпространяват невярна информация за Търговската верига.

Решаващият състав по гражданско дело 8206/2016 по описа на Софийски районен съд прие за доказано, че действително информацията, която се разпространява с двете статии, е невярна и уврежда Търговската верига, и в разрез с досегашната съдебна практика присъди обезщетение за неимуществени вреди. Решението на съда не беше обжалвано и влезе в законна сила.
За да се произнесе по този революционен начин, решаващият съдебен състав сподели основните доводи, изложени в иска на Търговската верига, а именно:

- Текстовете на ЗЗД не изключват изрично търговските дружества от субектите, които имат право да получат обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Дори в много по-нови разпоредби, в други закони, които предвиждат правото на подобно обезщетение, не само няма изрична забрана, а напротив. Логическото тълкуване на член 631а, ал. 2 и ал. 1 от Търговския закон дава право на обезщетение за неимуществени вреди дори на юридическо лице, когато молбата на кредитор за откриване на производство по несъстоятелност бъде отхвърлена. Законът за марките и географските означения (чл. 76а във връзка с чл. 76 и чл. 2) също предвижда възможността за притежателя на марка и лицензополучателя на изключителна лицензия, независимо дали са физически или юридически лица, да предявят иск за обезщетение на неимуществени вреди при нарушение на правата им.
  (Следва да се отбележи, че до този момент цитираните текстове от Търговския закон и от Закона за марките и географските означения са тълкувани от други съдебни състави с разбирането, че дори и в тези хипотези на търговско дружество не може да се присъди обезщетение за неимуществени вреди.)

  - В решението си по дело Т-88/09 от 8.11.2011 по казуса Idromacchine Srl v. European Commission Съдът на Европейския съюз по ясен и категоричен начин се произнася в подкрепа на правото на юридическите лица да получават обезщетение за неимуществени вреди. В посочения казус италианското корабостроително дружество Idromacchine Srl осъжда Европейската комисия да му заплати обезщетение в размер на 20 000 (двадесет хиляди) евро за претърпените от дружеството неимуществени вреди плюс съответните компенсаторни и мораторни лихви. Неимуществените вреди на Idromacchine Srl се изразяват в публикуването в Официалния вестник на Европейския съюз на подвеждаща информация, засягаща по-специално доброто име и реномето на Idromacchine Srl. Съдът на Европейския съюз е на мнение, че едно такова неблагоприятно представяне на Idromacchine Srl като предприятие, което не може да предостави услуги, съответстващи на действащите стандарти, и така да изпълни договорните си задължения, засяга отрицателно доброто му име и реномето му, които сами по себе си имат търговска стойност, което Европейската комисията впрочем не оспорва в писмените си изявления.

  Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) също признава правото на юридическите лица да получават парични обезщетения в случай на нарушаване на техни неимуществени права. Това твърдение се подкрепя от решението на ЕСПЧ по казуса Comingersoll S.A. v. Portugal. В този казус дружеството Comingersoll S.A. осъжда правителството на Португалия да заплати обезщетение в размер на 1.5 млн. ескудос за нарушение на чл. 6, §1 от Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (Конвенцията), който урежда правото на справедлив съдебен процес за всяко лице, без значение дали е физическо или юридическо. Ратифицирайки Конвенцията, България ясно и категорично е заявила желанието си да спазва нейните разпоредби, които с акта на ратификация са станали част от вътрешното право на страната.
   Какво следва

   Към настоящия момент не можем да кажем дали влязлото в сила решение е първото от много такива или виждането, че съществуващата практика трябва се промени, ще остане несподелено от други съдебни състави. Ясно е, че за да са достатъчно защитени в България, юридическите лица би следвало да имат право на обезщетение за неимуществени вреди по общия ред на ЗЗД. Доброто име и търговската репутация не са просто абстрактни понятия, а са съществени активи на всяко едно юридическо лице, имащи особено голямо значение за развитието на бизнеса в съвременния конкурентен пазар. Негативните последици от накърняване на търговската репутация винаги имат комплексен характер, т.е. те засягат различни бизнес показатели като клиентела, оборот, партньори и други, а материалното отражение има неясно и продължаващо във времето действие.
   • Facebook
   • Twitter
   • Зарче
   • Email
   • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

   Прочетете и това

   Бизнесът очаква през есента еврофинансиране за 100 млн. евро Бизнесът очаква през есента еврофинансиране за 100 млн. евро

   Парите ще бъдат за подобряване на производствените възможности на малки и средни предприятия и такива от информационните технологии

   4 юли 2018, 2129 прочитания

   Еврофинансиране на туристически атракции от национално и световно значение Еврофинансиране на туристически атракции от национално и световно значение

   При подготовката на проект кандидатът за подкрепа трябва да проведе публично обсъждане

   6 юни 2018, 1361 прочитания

   24 часа 7 дни

   Кариерен клуб: Финанси »

   Топ обявите за работа на Karieri.bg

   Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

   Пет минути с ... Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

   На "Кариери" гостуват създателките на сайта maikomila.bg и онлайн платформата olemale.bg, чрез която популяризират продукти на майки на деца с увреждания, за да им осигурят финансова независимост

   Стажове, стипендии, конкурси (9 - 15 юли)

   Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

   Стажове, стипендии, конкурси (25 юни - 1 юли)

   Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

    
   Капитал

   Абонирайте се и получавате повече

   Капитал
   • Допълнителни издания
   • Остъпки за участие в събития
   • Ваучер за реклама
   Още от "Консулт" Затваряне
   Инвестиции за бизнеса по Програмата за селските райони през 2018 г.

   Очакванията са да се отворят 17 мерки за еврофинансиране

   Голямото доплащане за здраве

   Или какви идеи за реформи в модела на финансиране обмислят управляващите

   Суша, потоп и още от същото

   Как земеделието да се адаптира към климатичните промени

   "Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

   С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

   България изнася все повече машини и авточасти

   Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

   Календар и домашно кино

   Интересните събития през уикенда и следващата седмица

   Забранената книга

   Как конфискуваната от съда книга Farina за наркотрафика в Испания през 90-те години се превърна в бестселър, а сериалът по нея оглави телевизионния праймтайм

   K:Reader

   Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

   Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
   Капитал, брой 28

   Капитал

   Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
   Капитал PRO, Вечерни новини: ЕС и Япония ще търгуват без мита от догодина, кабинетът задвижва кандидатурата за банковия съюз

   Емисия

   DAILY @7PM // 17.07.2018 Прочетете