С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 фев 2018, 11:50, 10322 прочитания

Какви са промените в новия Закон за концесиите

Би следвало той да създава предпоставки за нарастване на конкуренцията на вътрешния пазар и развитието на страната

Павлин Стоянов | Делойт Лигъл
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Новият Закон за концесиите влезе в сила на 1 януари 2018 г. С него се въвеждат изискванията на Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия. Досега действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частното партньорство се отменят напълно. С новия закон се въвеждат изменения и допълнения и в редица други закони, като например Закона за водите, Закона за гражданското въздухоплаване, Гражданския процесуален кодекс, Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за културното наследство, Закона за мерките срещу изпиране на пари, Закона за обществените поръчки, Закона за подземните богатства и други.

Следните нови и новоразвити принципи правят впечатление спрямо досегашния режим.


На първо място, някои видове концесии са изключени от Закона за концесиите и ще се регулират от специални закони. Договорите за търсене и проучване и концесиите за добив на подземни богатства ще се регулират единствено от Закона за подземните богатства. Предишният Закон за концесиите досега се прилагаше субсидиарно по отношение на тези дейности. Това оставя някои отношения по този тип договори неуредени. Например тези, свързани с изменение на договорите, определяне на икономически баланс и стабилност на проектите.

Концесиите за добив на минерални води също са изключени от новия Закон за концесиите. Настоящият режим по Закона за водите се запазва с малки изменения. Специална наредба към Закона за водите ще бъде приета от Министерския съвет, за да уреди детайлите за този тип концесии и свързаните процедури по възлагане. Максималният срок на концесиите за добив на минерални води остава 35 години. Когато водите са държавна собственост, общините ще получават по-голяма част от концесионното плащане - 50% вместо 30%, колкото беше до този момент.

Горният подход изрично разграничава концесиите за добив на минерална вода от "концесиите за ползване" на друга публична собственост (например концесии за плажове). Този тип концесии за ползване са с различен режим в сравнение с класическите концесии за строителство и услуги. Предоставят възмездно на концесионера правото да извършва определена стопанска дейност с обект, публична държавна или общинска собственост, без да се възлага изпълнение на строителство или предоставяне/управление на услуги. С по-кратък възможен максимален срок са.Например морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория ще се управляват и поддържат чрез възлагане на концесия при условията и по реда на Закона за концесиите и при спазване на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. По този специален режим срокът на концесията за морски плаж е до 20 години. От своя страна финансирането на дейностите по възлагане на концесии за морски плажове се извършва съгласно Закона за концесиите.

Развита е по-подробно идеята за поддържане на икономическа стабилност и баланс през времетраенето на концесионния договор. Освен специалния раздел в закона допълнително е предвидена законова делегация Министерският съвет да издаде две наредби, с които детайлно да се уредят финансово-икономическите елементи на концесията, в т.ч. и свързаните с концесиите плащания, включително методът за изчисляване на прогнозната стойност на концесията, както и редът за извършване на мониторинга, управлението и контрола.

Запазване на икономическото равновесие

Финансово-икономическият баланс на дадена концесия би следвало да гарантира равновесието между ползите за инвеститора и държавата/общината спрямо риск от законодателни промени, непреодолима сила, погиване на обекта на концесията и други, ако бъдат уговорени.

При подписването на всяка концесия страните трябва да се разберат относно параметрите на финансово-икономическия баланс за срока на договора. При нарушаването им всяка от страните по концесионния договор може да поиска изменение на договора за възстановяване на икономическия баланс. За целта обаче обхватът на възможните изменения трябва да е предвиден с изрична клауза за преразглеждане. Искането се отправя към другата страна с мотивирано предложение, което съдържа комплексен анализ на обстоятелствата, довели до нарушаване на икономическия баланс, и обосновава предложените изменения и съответствието им с клаузата за преразглеждане. При спор въпросът може да бъде отнесен до съд от всяка страна, който да вземе решение относно изменението.

Запазването на икономическото равновесие обаче е зависимо от разпределението на рисковете между страните. Законът урежда, че оперативният риск при концесията за строителство и при концесията за услуги се носи винаги от концесионера. Той представлява риск от промени в търсенето и предлагането на съответните пазари. Законът определя този риск за приет, когато при нормални условия на експлоатация не се гарантира възвръщаемост на направените инвестиции и оперативни разходи. Рисковете, свързани с лошо управление, с неизпълнение на договорни задължения от икономическия оператор, както и с непреодолима сила, не се смятат за оперативен риск. При концесии за строителство строителният риск също се носи изцяло от концесионера. Всички останали рискове следва да се разпределят според договореното от страните. Законът все пак изисква това разпределение да съобрази обективните възможности на всяка страна по-добре да оцени, контролира и управлява тези рискове.

При концесиите за ползване, всички рискове се поемат от концесионера освен риска от пълно погиване на обекта.

Правомощията на концедент за държавните концесии ще се изпълняват от съответен министър при съблюдаване на неговата отраслова компетентност. Общинските концесии ще се изпълняват пряко от кмета на съответната община. Досегашните концеденти – Министерски съвет, съответно общински съвет, само ще одобряват основните актове, свързани с възлагането и изпълнението на концесии – откриването на процедура, изменението и прекратяването на концесионен договор. По този начин се дава възможност за по-голяма оперативна самостоятелност на министрите и на кметовете на общини при осъществяване на функциите, свързани с възлагането на строителство и на услуги. Чрез предвиденото одобряване на определени актове се осигурява административен контрол и се гарантира защитата на обществения интерес.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1473 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2443 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
General Motors затваря един от заводите си в Южна Корея

Съдбата на другите ще бъде решена до седмици

Още от Капитал
Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10