С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
19 дек 2018, 10:45, 3342 прочитания

Финансиране от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще подкрепи гражданския сектор

Фонд "Активни граждани" обяви конкурс за проекти, срокът е 28 януари

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Фонд "Активни граждани" - България, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство ИП 2014 - 2021 г. обяви в края на октомври първи конкурс за стратегически проекти, като срокът за подаване на предложенията е 28 януари 2019 г. Чрез този механизъм Норвегия, Исландия и Лихтенщайн финансират проекти в страните от Европейския съюз. На 15 март догодина предстои да се открие и схема за малки инициативи със срок за подаване на предложенията 15 септември 2019 г. Двете процедури подкрепят гражданския сектор, демократичното участие и човешките права и се различават основно по финансирането и продължителността на проектите (по-големи за стратегическите).

Кандидатите трябва да са юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Продължителността на стратегическите проекти (СП) трябва да е 12-36 месеца, а на малките инициативи (МА) – 2-12 месеца. Размерът на безвъзмездната финансова помощ (БФП) на стратегически проект е от 10 хил. до 200 хил. евро и от 2 хил. до 10 хил. евро за малките инициативи (и в двата случая до 90% от бюджета).


При проекти с партньори БФП общо за всички може да бъде до 60% от бюджета, като на партньор не може да надхвърля 40% от сумата, за която се кандидатства. Собственият принос на кандидатите и партньорите може да бъде нефинансов чрез доброволен труд (до 50% от собствения/партньорския принос при стратегически проекти и до 100% при малки инициативи) или финансов – от други източници. Бюджетът по процедурата за стратегически проекти е 6.7 млн. евро, а за малките инициативи – 950 хил. евро.

Приоритетите и по двете схеми и финансирането са:

1. Подобряване на демократичната култура и гражданската осведоменост - 2.4 млн. евро е бюджетът за СП и 185 хил. евро за МА - участие на гражданите в политическите решения; изследвания на обществените политики; медийна грамотност и гражданско образование; прозрачност на институциите; наблюдение на избори и назначения; етика в журналистиката.2. Подкрепа за правата на човека - 1.6 млн. евро е бюджетът за СП и 125 хил. евро за МА – включване на млади хора в гражданските организации; партньорства между тези организации и медии във връзка с правата на човека; прилагане на международните стандарти за правата на човека; правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права; образование в защита на тези права; повишаване на осведомеността; комуникации срещу стереотипи към уязвими групи, жертви на речта на омразата.

3. Овластяване на уязвими групи - бюджет от 1.1 млн. евро за СП и 90 хил. евро за МА – иновативни методи за нуждите на уязвими групи; обучаване на уязвими групи в застъпничество и икономическо включване.

4. Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак - 500 хил. евро за СП и 45 хил. евро за МА - изследвания за предотвратяване на насилие, основано на пола; мониторинг на политики срещу домашното и основаното на пола насилие; комуникация и застъпничество.

5. Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени - 500 хил. евро за СП и 45 хил. евро за МА - използване на изследвания, свързани с околната среда и промените в климата; мониторинг на политики и застъпничество; партньорства между граждански организации и публични / частни организации; образователни дейности.

6. Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации - бюджет от 600 хил. евро за СП и 460 хил. евро за МА - партньорства между граждански и публични/частни организации; мрежи между граждански организации; гражданска информираност за ролята на НПО в обществото; При стратегическите проекти: застъпничество за подобряване на средата за граждански дейности и работата на гражданските организации; При малките инициативи: изграждане на капацитет на гражданска организация.

Кой може да кандидатства

С проекти могат да кандидатстват граждани без ограничение във възрастта; бежанци и мигранти; граждански организации; малцинства; евреи; жени и мъже (вкл. самотни родители); жертви на домашно или насилие, основано на пола; жертви на престъпления от омраза или на трафик на хора; ЛГБТ; изтърпяващи наказание; мюсюлмани; непридружени деца, търсещи убежище; предприемачи; роми; учащи; изследователи; хора с увреждания; страдащи от заразни болести или зависимости; хора в риск от бедност; обществеността.

Преките целеви групи са професионалисти/организации, върху които се оказва влияние с цел резултати за крайните ползватели - големи компании; граждански организации; инспекции по труда; МСП; медии; медици; прокурори; политици; полицаи; институции; работодателски организации; ромски медиатори; синдикати; работещи с бежанци и мигранти; съдии; университети и институти; преподаватели.

Съвместни инициативи със страните донори

При стратегическите проекти са предвидени и две мерки за партньорски инициативи с организации от страните донори:

Мярка 1. Средства за разработване на проектна идея с партньори от държавите донори – подаването на заявление беше до 23 ноември 2018 г.

Мярка 2. Средства за малки двустранни инициативи с партньори от държавите донори – след започване изпълнението на одобрените проекти.

Кандидатите по двете схеми не трябва да са обединения на стопански субекти или организации за защитата на интереси; да не са зависими от органите на властта, институциите, политическите партии или търговци.

Партньор по проект може да бъде НПО, публичен или частен субект от България, държавите донори, държавите бенефициенти (Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Унгария, Хърватия, Чехия) или страна извън ЕИП, граничеща с България (Македония, Сърбия, Турция). Партньор може да бъде и международна организация или неформална група, представлявана от физическо лице, установено в България.

Дейностите трябва да се осъществяват в България. При партньорство с чуждестранна организация се допуска част от дейностите да се извършват и на нейна територия.

Допустимите преки разходи включват възнагражденията на екипа, доброволен труд, пътувания, консумативи, услуги за проектни дейности или в изпълнение на изисквания по договора, амортизация на ДМА, закупуване на оборудване, разходи за ремонт и реконструкция.

Подаването на предложенията се извършва чрез Електронната система за подаване и управление на проекти на адрес www.activecitizensfund.bg.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Авторът Емилия Любенова е експерт в "Ню Ай", член на БАКЕП
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция Малки компании могат да получат финансиране за трансграничното сътрудничество с Гърция

В момента текат процедури за подаване на проекти по две мерки за повишаване конкурентоспособността на дружествата

3 юли 2019, 1875 прочитания

Започва еврофинансирането за винарските изби Започва еврофинансирането за винарските изби

Проекти по мярката за инвестиции в предприятия могат да се подават от 17 до 27 юни

5 юни 2019, 3285 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Новостите при финансирането за подобряване капацитета на малките и средните предприятия

Проекти по процедурата по програма "Иновации и конкурентоспособност" се приемат до 21 май

Трусовете на продуцентския пазар

Новият телевизионен сезон започва без някои ключови предавания

Нищо, следващия път

България почти сигурно загуби битката с Турция за завода на Volkswagen, но натрупа безценен опит, който може да използва за привличането на други проекти

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Арх. Стефка Георгиева и елегантният брутализъм

Виена се запознава с наследството на една изключителна българска архитектка. Ние също.

Чичо Томасовата България

Американският писател Томас Макгонигъл за спомените от НРБ и романа си за Никола Петков