С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
19 дек 2018, 10:45, 2038 прочитания

Финансиране от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще подкрепи гражданския сектор

Фонд "Активни граждани" обяви конкурс за проекти, срокът е 28 януари

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Фонд "Активни граждани" - България, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство ИП 2014 - 2021 г. обяви в края на октомври първи конкурс за стратегически проекти, като срокът за подаване на предложенията е 28 януари 2019 г. Чрез този механизъм Норвегия, Исландия и Лихтенщайн финансират проекти в страните от Европейския съюз. На 15 март догодина предстои да се открие и схема за малки инициативи със срок за подаване на предложенията 15 септември 2019 г. Двете процедури подкрепят гражданския сектор, демократичното участие и човешките права и се различават основно по финансирането и продължителността на проектите (по-големи за стратегическите).

Кандидатите трябва да са юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Продължителността на стратегическите проекти (СП) трябва да е 12-36 месеца, а на малките инициативи (МА) – 2-12 месеца. Размерът на безвъзмездната финансова помощ (БФП) на стратегически проект е от 10 хил. до 200 хил. евро и от 2 хил. до 10 хил. евро за малките инициативи (и в двата случая до 90% от бюджета).


При проекти с партньори БФП общо за всички може да бъде до 60% от бюджета, като на партньор не може да надхвърля 40% от сумата, за която се кандидатства. Собственият принос на кандидатите и партньорите може да бъде нефинансов чрез доброволен труд (до 50% от собствения/партньорския принос при стратегически проекти и до 100% при малки инициативи) или финансов – от други източници. Бюджетът по процедурата за стратегически проекти е 6.7 млн. евро, а за малките инициативи – 950 хил. евро.

Приоритетите и по двете схеми и финансирането са:

1. Подобряване на демократичната култура и гражданската осведоменост - 2.4 млн. евро е бюджетът за СП и 185 хил. евро за МА - участие на гражданите в политическите решения; изследвания на обществените политики; медийна грамотност и гражданско образование; прозрачност на институциите; наблюдение на избори и назначения; етика в журналистиката.2. Подкрепа за правата на човека - 1.6 млн. евро е бюджетът за СП и 125 хил. евро за МА – включване на млади хора в гражданските организации; партньорства между тези организации и медии във връзка с правата на човека; прилагане на международните стандарти за правата на човека; правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права; образование в защита на тези права; повишаване на осведомеността; комуникации срещу стереотипи към уязвими групи, жертви на речта на омразата.

3. Овластяване на уязвими групи - бюджет от 1.1 млн. евро за СП и 90 хил. евро за МА – иновативни методи за нуждите на уязвими групи; обучаване на уязвими групи в застъпничество и икономическо включване.

4. Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак - 500 хил. евро за СП и 45 хил. евро за МА - изследвания за предотвратяване на насилие, основано на пола; мониторинг на политики срещу домашното и основаното на пола насилие; комуникация и застъпничество.

5. Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени - 500 хил. евро за СП и 45 хил. евро за МА - използване на изследвания, свързани с околната среда и промените в климата; мониторинг на политики и застъпничество; партньорства между граждански организации и публични / частни организации; образователни дейности.

6. Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации - бюджет от 600 хил. евро за СП и 460 хил. евро за МА - партньорства между граждански и публични/частни организации; мрежи между граждански организации; гражданска информираност за ролята на НПО в обществото; При стратегическите проекти: застъпничество за подобряване на средата за граждански дейности и работата на гражданските организации; При малките инициативи: изграждане на капацитет на гражданска организация.

Кой може да кандидатства

С проекти могат да кандидатстват граждани без ограничение във възрастта; бежанци и мигранти; граждански организации; малцинства; евреи; жени и мъже (вкл. самотни родители); жертви на домашно или насилие, основано на пола; жертви на престъпления от омраза или на трафик на хора; ЛГБТ; изтърпяващи наказание; мюсюлмани; непридружени деца, търсещи убежище; предприемачи; роми; учащи; изследователи; хора с увреждания; страдащи от заразни болести или зависимости; хора в риск от бедност; обществеността.

Преките целеви групи са професионалисти/организации, върху които се оказва влияние с цел резултати за крайните ползватели - големи компании; граждански организации; инспекции по труда; МСП; медии; медици; прокурори; политици; полицаи; институции; работодателски организации; ромски медиатори; синдикати; работещи с бежанци и мигранти; съдии; университети и институти; преподаватели.

Съвместни инициативи със страните донори

При стратегическите проекти са предвидени и две мерки за партньорски инициативи с организации от страните донори:

Мярка 1. Средства за разработване на проектна идея с партньори от държавите донори – подаването на заявление беше до 23 ноември 2018 г.

Мярка 2. Средства за малки двустранни инициативи с партньори от държавите донори – след започване изпълнението на одобрените проекти.

Кандидатите по двете схеми не трябва да са обединения на стопански субекти или организации за защитата на интереси; да не са зависими от органите на властта, институциите, политическите партии или търговци.

Партньор по проект може да бъде НПО, публичен или частен субект от България, държавите донори, държавите бенефициенти (Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Унгария, Хърватия, Чехия) или страна извън ЕИП, граничеща с България (Македония, Сърбия, Турция). Партньор може да бъде и международна организация или неформална група, представлявана от физическо лице, установено в България.

Дейностите трябва да се осъществяват в България. При партньорство с чуждестранна организация се допуска част от дейностите да се извършват и на нейна територия.

Допустимите преки разходи включват възнагражденията на екипа, доброволен труд, пътувания, консумативи, услуги за проектни дейности или в изпълнение на изисквания по договора, амортизация на ДМА, закупуване на оборудване, разходи за ремонт и реконструкция.

Подаването на предложенията се извършва чрез Електронната система за подаване и управление на проекти на адрес www.activecitizensfund.bg.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Авторът Емилия Любенова е експерт в "Ню Ай", член на БАКЕП
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Бизнесът очаква 330 млн. лв. по програмата за конкурентоспособност през 2019 г. Бизнесът очаква 330 млн. лв. по програмата за конкурентоспособност през 2019 г.

Средствата са с около 41 млн. лв. повече спрямо тази година

21 ное 2018, 2575 прочитания

Фондовете за градско развитие - различният подход за финансиране на проекти Фондовете за градско развитие - различният подход за финансиране на проекти

Средствата за градско развитие и туристическа и културна инфраструктура възлизат на над 600 млн. лв.

24 окт 2018, 2255 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Новостите при финансирането за подобряване капацитета на малките и средните предприятия

Проекти по процедурата по програма "Иновации и конкурентоспособност" се приемат до 21 май

Новият бизнес квартал "Младост 5"

Зад комплекса на БАН на "Цариградско шосе" може да се появи нов офис и технологичен парк

Танкер на абордаж

Либийският танкер BADR, който беше конфискуван, вкара България в международен скандал и страната има трудната задача да изчисти имиджа си, че не е съучастник в пиратски акт

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Всичко за Роки

Taschen публикува книга с историята на най-емблематичния герой на Силвестър Сталоун

Непознатата Лика Янко

Изложба проследява рядко разказваната история на репресираната по време на социализма българска художничка от албански произход

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 12.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Лобисткият закон за горивата засега се отлага, Франция се готви за Brexit без сделка

Емисия

DAILY @7PM // 17.01.2019 Прочетете