С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 фев 2019, 11:30, 5340 прочитания

Норвежкият фонд отпуска 5 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия

Проектите трябва да са свързани с внедряването на технологии и продукти за подобряването качеството на живот

Христо Йовков | ръководител проекти
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Авторът
Христо Йовков е ръководител проекти в "Ню Ай", член на БАКЕП
Крайният срок за кандидатстване е 21 март 2019 г.
Малките и средните предприятия могат да кандидатстват за финансиране по програмата "Развитие на бизнеса, иновациите и МСП", средствата за която са осигурени от Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Програмата предоставя подкрепа на проекти, свързани с разработването на нови продукти, услуги и решения в рамките на програмната област "Внедряване на технологии и продукти за подобряване качеството на живот".

Кой може да кандидатства


Допустимите кандидати са малки и средни предприятия, както и големи предприятия, които имат не повече от 25% държавно участие и най-малко 3 години дейност. Общият размер на средствата за финансиране на проекти по тази покана е 5 млн. евро. Минимален размер за финансиране на проект e 50 хил. евро, a максималният - до 1 млн. евро в зависимост от приложимата схема за кандидатстване - схема за индивидуални проектни предложения или малка грантова схема.

Финансовата подкрепа по тази програма се определя въз основа на всеки отделен случай, като максималната безвъзмездна помощ ще е до 70%. Размерът на гранта може да варира между 10 и 70% и се определя въз основа на приложимите разпоредби на Общия регламент за групово освобождаване в зависимост от вида на предоставената държавна помощ, размера на предприятието на кандидата и от други елементи, които са включени в разпоредбите на регламента, които се отнасят за съответния проект.

За какво може да се кандидатстваФинансират се проекти, свързани с:
- Разработване на иновативни технологии и услуги, които помагат на възрастните хора и хората с увреждания да станат по-независими и самостоятелни;
- Разработване на иновативни продукти, услуги и решения, които биха помогнали за справянето със социалните и здравните предизвикателства на застаряващото общество;
- Разработване на технологични решения, използвани предимно от помощен персонал, който доставя или осъществява услуги за подобряване качеството на живот;
- Дигитализиране на бизнеса, свързан с подобряване качеството на живот;
- Обучение и повишаване на осведомеността като вторична дейност, свързана с някоя от горепосочените дейности.

Проектите трябва да са свързани с разработването на иновативни технологии /процеси/ решения и/или пускане на пазара на продукти или услуги, свързани с подобряване качеството на живот, които са нови за пазара. Условие е и това, че проектите трябва да допринесат за положителна промяна в състоянието на кандидата по отношение на годишния оборот и нетната оперативна печалба.

Под "Продукти и услуги, свързани с подобряването на качеството на живот" следва да се разбират стоки и услуги, свързани със система за медицинска помощ, продукти на интелигентни къщи, телемедицина и др. Технологии за подобряване качеството на живот са технологии, които ще помогнат на възрастните хора и хората с увреждания да са по-независими и самостоятелни; технологии за идентифициране на нови решения в здравеопазването (физически електронни устройства), технология за интелигентни къщи, информационни и технологични решения, роботизирана технология и технология, която се използва главно от/и подкрепя персонала, предоставящ или изпълняващ социални и здравни услуги, и т.н.

Допустимите преки разходи за проекта включват разходите за персонал (т.е. заплати и осигурителни, вкл. пътни и дневни), разходите, свързани с покупката на ново или използвано оборудване, разходите за консумативи и материали, разходите, свързани с други договори, възложени от водещата фирма за целите на изпълнението на проекта, както и разходите, произтичащи пряко от изискванията, наложени от проектния договор за всеки проект. Ще се финансират и непреки разходи (до 25 % от общите преки допустими разходи), които не могат да бъдат идентифицирани от водещата фирма и/или партньора по проекта като пряко свързани с проекта, но които могат да бъдат идентифицирани и доказани от неговата счетоводна система като разходи, направени в пряка връзка с допустимите преки разходи към проекта.

Финансовата подкрепа по тази програма се определя въз основа на всеки отделен случай, като се вземат предвид множество фактори. Проектни предложения с донорско партньорство ще бъдат поощрявани. Допълнителни точки при оценката ще се получават за проекти с донорско партньорство между водещата фирма от България и поне едно юридическо лице от Норвегия. За да се получат допълнително точки по проекта обаче, норвежкият партньор трябва да вземе активно участие в проекта и да има ефективен принос за неговото изпълнение, както и да сподели с водещата фирма икономическите и социалните цели, които ще бъдат изпълнени по проекта. Само доставка на услуги няма да се счита за партньорство. В случай на партньорски проект към формуляра за кандидатстване се прилага проектодоговор за партньорство.

Изготвяне на бизнес плана

Съществената част е изготвянето на бизнес плана, който е един от задължителните документи при кандидатстването. Бизнес планът е инструмент за представяне на приложимостта, техническа жизнеспособност и осъществимост на проекта, както и на степента, в която проектът включва иновации на ниво предприятие, секторно ниво, национално или международно равнище.

Ще бъдат оценявани също така и рисковете, свързани с проекта, финансов капацитет и състояние на кандидата, пазар и конкурентна ситуация, както и рентабилност и устойчивост на проекта. Не без значение ще бъде и степента, в която проектът допринася за общите цели на грантове от ЕИП и Норвегия за периода 2014-2021 г., както и степента, в която проектът има добавена стойност, т.е. социално-икономическата рентабилност. Получените оценки по всички тези критерии ще бъде основа за определяне на приоритетите за проектните предложения.

Кандидатства се само с електронни заявления, подадени чрез електронния портал на "Иновация Норвегия" https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/. Заявлението за кандидатстване и необходимите съпътстващи документи се подават и представят на английски език. Официалните удостоверения и заверените годишни счетоводни отчети могат да бъдат подадени и на български език. За всички останали документи се изисква неофициален превод на английски език. Крайният срок за кандидатстване е 21 март 2019 г. (четвъртък), 13.00 ч. българско време.

* Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

В момента тече мониторинговият период и стопаните трябва да са готови за проверки на проектите

28 авг 2019, 1447 прочитания

ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите ЕК въведе нови правила за финансови корекции на европроектите

Санкциите вече ще бъдат точно определен процент

31 юли 2019, 2408 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Инвестиционно финансиране за фирми в Северна България и в трите по-големи града в Южна

За следващите пет години предвидените за целта средства са над 200 млн. лв.

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10