Финансиране за обучения на служители по програмата за развитие на човешките ресурси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансиране за обучения на служители по програмата за развитие на човешките ресурси

Финансиране за обучения на служители по програмата за развитие на човешките ресурси

Минималният размер на безвъзмездната помощ за един кандидат е 15 хил. лв., а максималният - 3.9 млн. лв.

4075 прочитания

© Цветелина Белутова


Деница Николова е управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт", член на БАКЕП
За пръв път бизнесът ще може да съчетава няколко типа обучения - за персонала на фирмата, за безработни или неактивни хора.

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" отвори нова възможност за работодателите – процедура "Умения" финансира обучения на служители. По схемата могат да кандидатстват физически или юридически лица, които извършват стопанска дейност независимо от собствеността, правната и организационната си форма. Кандидатът може да участва самостоятелно или в партньорство.

Процедурата е насочена към повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, едновременно с което се стимулира участието в различни форми на заетост и учене през целия живот.

Каква финансова помощ се предлага на фирмите?

Допустимо е участието на микро-, малки, средни и големи предприятия. Категорията на организацията определя и дела на съфинансиране от страна на участника. При малки и микропредприятия процедурата покрива 70% от общата стойност на допустимите разходи по проекта, за средните - 60%, а при големите фирми - 50%". Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един кандидат е 15 хил. лв., а максималният - 3 911 660 лв.

В обучения ще могат да се включат както заети, така и безработни и неактивни лица. Програмата изисква минимум 50% от всички неактивни или безработни лица, завършили успешно предвидените по проекта обучения, да бъдат включени в несубсидирана заетост при работодателя бенефициент по проекта.

Кои дейности се финансират?

По процедурата подкрепа ще получат следните дейности:

- Специфични обучения за конкретното работно място или работен процес. Това са обучения, които са приложими главно за настоящата или бъдещата длъжност на работника в предприятието и са извън обхвата на общото професионално образование;

- Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация;

- Обучение за придобиване на ключови компетентности;

- Включване безработни и/или неактивни лица в несубсидирана заетост при работодател, след успешно завършване на обучението, като поне 50% от успешно завършилите обучение безработни лица ще трябва да бъде осигурена несубсидирана заетост, като дружествата ще покриват сумите за осигуровки;

- Предоставяне на възможност за гъвкави форми на заетост - работа на непълно работно време, ротация на работното място, плаващо работно време, насърчаване на дистанционната работа и др., за заети лица при работодател, за времето на обучение. При осигуряване на гъвкаво работно време и ротация на работното място са възможности една фирма по-добре да организира работата си, както и да даде възможност на самите работници повече да съвместяват личния и семейния живот. Ще се предоставят по 100 лева за човек и ще се поемат осигуровките от гледна точка на работодателя.

Важно: Специфични обучения могат да се извършват само за лица, заети в някои от приоритетните сектори на икономиката, а когато обученията за професионална квалификация или придобиване на ключови компетентности не се реализират в някои тези сектори , поне 50% от лицата, включени в обучения, следва да са или на възраст над 54 г., или със средно или по-ниско образование.

Кои са приоритетните сектори?

Това са основно производители на хранителни продукти, напитки, тютюневи изделия, хартия и хартиени изделия, химични продукти, кокс и рафинирани нефтопродукти, лекарствени продукти, метали, електрически съоръжения, компютърна и комуникационна техника и др. Включват се също: търговия на едро с компютърна и комуникационна техника; ремонт на машини и оборудване; услуги по управление на отпадъци и др. сектори.

Новият подход в програмата

Новост на тази програма е, че за пръв път бизнесът ще може да съчетава няколко типа обучения. Може да обучава персонала на фирмата, а също така безработни или неактивни хора.

Работодателите ще могат да обучават служителите си според собствените си програми. Могат да се извършват в професионални центрове, от външни или вътрешни експерти. Позволява се дистанционна, присъствена или смесена форма. Сред допустимите разходи са възнаграждения за обучаващите, работни материали и наем на зали.

Проектните предложения трябва да бъдат с период за изпълнение не по-дълъг от 18 месеца.

Крайният срок за изпращане на проектни предложения е 3 май 2019 г.

Деница Николова е управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт", член на БАКЕП
За пръв път бизнесът ще може да съчетава няколко типа обучения - за персонала на фирмата, за безработни или неактивни хора.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK