С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 май 2019, 10:35, 2048 прочитания

Еврофинансиране за иновационни клъстери

Очаква се през май да започне прием на проекти по програма "Иновации и конкурентоспособност", като общият бюджет е 20 млн. евро

Деница Николова | Управляващ партньор в консултантска компания "ИЮ консулт"
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Очаква се от месец май да започне прием на проекти по процедура "Развитие на иновационни клъстери" с финансиране от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Целта на процедурата е да предостави подкрепа за внедряване на иновативен продукт/процес или услуга от клъстери чрез съвместно използване на съоръжения, обмен на познания и опит, ефективен принос за трансфера на знания, изграждане на специфични мрежи от взаимосвързани, но оставащи си конкуренти на пазара компании, разпространение на информация и сътрудничество между предприятията и други организации в клъстера.

Какво е иновационен клъстър


Иновационните клъстери представляват съвкупност от взаимосвързани организации, които допринасят за реализацията на иновации обичайно в един икономически сектор или индустрия. Те включват голям брой взаимосвързани индустриални и/или обслужващи фирми, които имат висока степен на сътрудничество, обикновено посредством единна верига за доставки и работят при едни и същи пазарни условия. Доброволното сдружаване на предприятия в иновативни клъстери дава възможност за прилагане на нови производствени решения и за развитие на потенциала им, което води до увеличаване на иновационната дейност, производителността, нарастване на произведената добавена стойност, достъпа до пазари, а оттам и до повишаване конкурентоспособността на фирмите участници и разширяване на експортния им капацитет.

Възможни са съвместни дейности с изследователски центрове и образователни институции. Комбинацията от иновации и умелото използване на различни ресурси създават възможности за намаляване на производствените разходи и относително бърза възвръщаемост на направените инвестиции. Чрез иновационните клъстери може да се постигне разработване на проекти, които не биха били достъпни до индивидуалните фирми, които са негови членове, под формата на съвместни научно-приложни проекти, съвместно развитие на нови продукти или услуги и т.н.

Какви грантове се получаватОбщият бюджет по процедурата е 20 млн. евро. Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният - 1.5 млн. лв. Кандидатите могат да заявят подпомагане по 2 компонента в различен режим на държавна помощ и различен интензитет на помощта.

Компонент 1
"Подкрепа за укрепване на иновационния и научно-изследователския потенциал на клъстера и създаване на сътрудничества" – приложим режим "de minimis": Максимален интензитет на помощта 80%. Максималният размер на помощта по режим de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 200 хил. евро и съответно левовата равностойност на 100 хил. евро при предприятие, което осъществява автомобилни товарни превози за чужда сметка за период от три бюджетни години (две предходни плюс текущата година).

Компонент 2
"Развитие на иновационни клъстери (вкл. споделена инфраструктура и ноу-хау)" – приложим режим "Помощи за иновационни клъстери": Максимален интензитет на помощта - 65%.
Деница НиколоваКой може да участва

Процедурата ще подкрепя иновационни клъстери, регистрирани като обединения преди 31.12.2017 г. Това са структури или организирани групи от независими страни (като например, иновационни стартиращи предприятия, МСП, организации за научни изследвания и разпространение на знания, НПО и други сходни икономически субекти).

Кандидатите следва да са обединения от поне 7 члена под формата на сдружения по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност, или юридически лица, регистрирани по Търговския закон. Обединенията могат да включват предприятия, нестопански организации, професионални училища, акредитирани български висши училища, БАН и нейни институти, Селскостопанска академия и институти към нея, експериментални лаборатории и изследователски институти, научни организации, общини и/или областни администрации и др.

Какви дейности ще се подкрепят

Изпълнението на проектите следва да води до реализиране на дейности в тематичните области на Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС): ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Проектите следва да включват дейности по Компонент 2 в размер на поне 50% от общо допустимите разходи!

По Компонент 1 ще се подкрепят дейности за:
- Ресурсно обезпечаване на дейността на иновационния и научно-изследователския персонал на клъстера
- Повишаване капацитета на иновационния и научно-изследователски персонал на клъстера - участие в обмяна на опит, добри практики и специализирани обучения в страна и чужбина за повишаване на капацитета на научноизследователския персонал на клъстера за създаване на сътрудничества
- Насърчаване на клъстерния маркетинг
- Публичност и визуализация на проекта
- Одит на проекта за проекти с финансиране над 750 хил. евро.

По Компонент 2 ще се подкрепят дейности за:
- Придобиване на ДМА за съвместни клъстерни иновационни дейности - изпитателни лаборатории, производствени центрове, тренировъчни центрове, оборудване за зали за обучения и др.
- Придобиване на ДНА за съвместни клъстерни иновационни дейности – специализирани програмни продукти, патенти, лицензи, "ноу хау", търговски марки, акредитация, сертификация и др.

Какви разходи се покриват

По Компонент 1 ще се финансират разходи за възнаграждения на персонала на клъстъра, за материали и окомплектовка за извършване на иновационната и научно-изследователската дейност (напр. материали, необходими за измерване и изпитване, окомплектовка за изпитателни лаборатории, производствени центрове, тренировъчни центрове и др.), разходи за обмяна на опит и добри практики, за участие в семинари, обучения, конференции, информационни събития, за наем на работни помещения; за установяване и насърчаване на сътрудничеството с други иновационни клъстери, за представяне на иновационните продукти/услуги, предлагани от клъстера в национални и международни изложения и панаири, за разработване на иновационна стратегия на клъстера, за консултантски услуги преди стъпването на нов пазар, за популяризиране на името на клъстера и на неговите продукти/услуги, придобиване на европейски клъстерен лейбъл (етикет).

По Компонент 2 може да се кандидатства за инвестиционни разходи в ДМА и ДНА за съвместни клъстерни дейности.
По процедурата ще се оценява както капацитетът на самото клъстерно обединение, така и иновативността на предложената за финансиране иновативна услуга/процес или продукт. Продължителността на изпълнение на всеки проект не следва да надвишава 24 месеца.

* Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Финансиране за обучения на служители по програмата за развитие на човешките ресурси Финансиране за обучения на служители по програмата за развитие на човешките ресурси

Минималният размер на безвъзмездната помощ за един кандидат е 15 хил. лв., а максималният - 3.9 млн. лв.

10 апр 2019, 2734 прочитания

Инвестиционно финансиране за фирми в Северна България и в трите по-големи града в Южна Инвестиционно финансиране за фирми в Северна България и в трите по-големи града в Южна

За следващите пет години предвидените за целта средства са над 200 млн. лв.

13 мар 2019, 2562 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
Започва еврофинансирането за винарските изби

Проекти по мярката за инвестиции в предприятия могат да се подават от 17 до 27 юни

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

20 въпроса: Полина Лъжанска

д-р Лъжанска е сред инициаторите на сайта CancerCare.bg и благотворителния маратон Race for the Cure

Кино: "Момиче"

Млада балерина е родена момче и се бори с това