Еврофинансиране за иновационни клъстери
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Еврофинансиране за иновационни клъстери

Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният - 1.5 млн. лв.

Еврофинансиране за иновационни клъстери

Очаква се през май да започне прием на проекти по програма "Иновации и конкурентоспособност", като общият бюджет е 20 млн. евро

5122 прочитания

Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният - 1.5 млн. лв.

© Цветелина Белутова


Очаква се от месец май да започне прием на проекти по процедура "Развитие на иновационни клъстери" с финансиране от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Целта на процедурата е да предостави подкрепа за внедряване на иновативен продукт/процес или услуга от клъстери чрез съвместно използване на съоръжения, обмен на познания и опит, ефективен принос за трансфера на знания, изграждане на специфични мрежи от взаимосвързани, но оставащи си конкуренти на пазара компании, разпространение на информация и сътрудничество между предприятията и други организации в клъстера.

Какво е иновационен клъстър

Иновационните клъстери представляват съвкупност от взаимосвързани организации, които допринасят за реализацията на иновации обичайно в един икономически сектор или индустрия. Те включват голям брой взаимосвързани индустриални и/или обслужващи фирми, които имат висока степен на сътрудничество, обикновено посредством единна верига за доставки и работят при едни и същи пазарни условия. Доброволното сдружаване на предприятия в иновативни клъстери дава възможност за прилагане на нови производствени решения и за развитие на потенциала им, което води до увеличаване на иновационната дейност, производителността, нарастване на произведената добавена стойност, достъпа до пазари, а оттам и до повишаване конкурентоспособността на фирмите участници и разширяване на експортния им капацитет.

Възможни са съвместни дейности с изследователски центрове и образователни институции. Комбинацията от иновации и умелото използване на различни ресурси създават възможности за намаляване на производствените разходи и относително бърза възвръщаемост на направените инвестиции. Чрез иновационните клъстери може да се постигне разработване на проекти, които не биха били достъпни до индивидуалните фирми, които са негови членове, под формата на съвместни научно-приложни проекти, съвместно развитие на нови продукти или услуги и т.н.

Какви грантове се получават

Общият бюджет по процедурата е 20 млн. евро. Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният - 1.5 млн. лв. Кандидатите могат да заявят подпомагане по 2 компонента в различен режим на държавна помощ и различен интензитет на помощта.

Компонент 1

"Подкрепа за укрепване на иновационния и научно-изследователския потенциал на клъстера и създаване на сътрудничества" – приложим режим "de minimis": Максимален интензитет на помощта 80%. Максималният размер на помощта по режим de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 200 хил. евро и съответно левовата равностойност на 100 хил. евро при предприятие, което осъществява автомобилни товарни превози за чужда сметка за период от три бюджетни години (две предходни плюс текущата година).

Компонент 2

"Развитие на иновационни клъстери (вкл. споделена инфраструктура и ноу-хау)" – приложим режим "Помощи за иновационни клъстери": Максимален интензитет на помощта - 65%.

Кой може да участва

Процедурата ще подкрепя иновационни клъстери, регистрирани като обединения преди 31.12.2017 г. Това са структури или организирани групи от независими страни (като например, иновационни стартиращи предприятия, МСП, организации за научни изследвания и разпространение на знания, НПО и други сходни икономически субекти).

Кандидатите следва да са обединения от поне 7 члена под формата на сдружения по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност, или юридически лица, регистрирани по Търговския закон. Обединенията могат да включват предприятия, нестопански организации, професионални училища, акредитирани български висши училища, БАН и нейни институти, Селскостопанска академия и институти към нея, експериментални лаборатории и изследователски институти, научни организации, общини и/или областни администрации и др.

Какви дейности ще се подкрепят

Изпълнението на проектите следва да води до реализиране на дейности в тематичните области на Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС): ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Проектите следва да включват дейности по Компонент 2 в размер на поне 50% от общо допустимите разходи!

По Компонент 1 ще се подкрепят дейности за:

- Ресурсно обезпечаване на дейността на иновационния и научно-изследователския персонал на клъстера - Повишаване капацитета на иновационния и научно-изследователски персонал на клъстера - участие в обмяна на опит, добри практики и специализирани обучения в страна и чужбина за повишаване на капацитета на научноизследователския персонал на клъстера за създаване на сътрудничества - Насърчаване на клъстерния маркетинг
- Публичност и визуализация на проекта

- Одит на проекта за проекти с финансиране над 750 хил. евро.

По Компонент 2 ще се подкрепят дейности за:

- Придобиване на ДМА за съвместни клъстерни иновационни дейности - изпитателни лаборатории, производствени центрове, тренировъчни центрове, оборудване за зали за обучения и др.

- Придобиване на ДНА за съвместни клъстерни иновационни дейности – специализирани програмни продукти, патенти, лицензи, "ноу хау", търговски марки, акредитация, сертификация и др.

Какви разходи се покриват

По Компонент 1 ще се финансират разходи за възнаграждения на персонала на клъстъра, за материали и окомплектовка за извършване на иновационната и научно-изследователската дейност (напр. материали, необходими за измерване и изпитване, окомплектовка за изпитателни лаборатории, производствени центрове, тренировъчни центрове и др.), разходи за обмяна на опит и добри практики, за участие в семинари, обучения, конференции, информационни събития, за наем на работни помещения; за установяване и насърчаване на сътрудничеството с други иновационни клъстери, за представяне на иновационните продукти/услуги, предлагани от клъстера в национални и международни изложения и панаири, за разработване на иновационна стратегия на клъстера, за консултантски услуги преди стъпването на нов пазар, за популяризиране на името на клъстера и на неговите продукти/услуги, придобиване на европейски клъстерен лейбъл (етикет).

По Компонент 2 може да се кандидатства за инвестиционни разходи в ДМА и ДНА за съвместни клъстерни дейности.

По процедурата ще се оценява както капацитетът на самото клъстерно обединение, така и иновативността на предложената за финансиране иновативна услуга/процес или продукт. Продължителността на изпълнение на всеки проект не следва да надвишава 24 месеца.

* Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)

Очаква се от месец май да започне прием на проекти по процедура "Развитие на иновационни клъстери" с финансиране от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Целта на процедурата е да предостави подкрепа за внедряване на иновативен продукт/процес или услуга от клъстери чрез съвместно използване на съоръжения, обмен на познания и опит, ефективен принос за трансфера на знания, изграждане на специфични мрежи от взаимосвързани, но оставащи си конкуренти на пазара компании, разпространение на информация и сътрудничество между предприятията и други организации в клъстера.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.