Обединителят на българския фарма гигант

Книгите са чудесно нещо, но за мен една книга може да се опита да ти покаже как, но да те накара да го направиш може само човек, казва Николай Хаджидончев.

Обединителят на българския фарма гигант

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на "Актавис", пред "Капитал"

Десислава Николова
19002 прочитания

Книгите са чудесно нещо, но за мен една книга може да се опита да ти покаже как, но да те накара да го направиш може само човек, казва Николай Хаджидончев.

© Надежда Чипева


Профил

Николай Хаджидончев е мениджър с над 10-годишен опит във фармацевтичната индустрия и пазара на потребителски стоки. След придобиването на Actavis от световния лидер в генеричната индустрия - израелската Teva Pharmaceuticals, от 26 август 2016 г. Николай Хаджидончев е изпълнителен директор на търговската част в България на обединената компания "Актавис". От октомври 2011 г. дотогава Хаджидончев е генерален мениджър на Teva Pharmaceuticals - България. Бил е и управляващ директор на Alapis - България (2009 - 2011 г.), изпълнителен директор на "Актавис" от 2006 до 2009 г., генерален мениджър на Roche - България (2002 - 2006 г.), и генерален мениджър на Unilever - България (1998 - 2002 г.). Николай Хаджидончев е възпитаник на Военния университет във Велико Търново. Има завършени обучителни програми в London Business School и INSEAD.

Обединената компания Теva-Аctavis е най-голямата генерична компания в света и е в топ 10 на най-големите фармацевтични компании в света, присъства в 80 страни, има 60 хил. служители, портфолио от 1840 медикамента, 87 производствени мощности по света. Приходите на израелската компания Теva за 2015 г. са 19.7 млрд. щатски долара, а на американската Аllergan, която беше досегашният собственик на Actavis - 15 млрд. щатски долара, по данни от отчетите им. Обединената група е най-голямата фармацевтична компания в България с общи продажби над 486.5 млн. лв. през 2015 г. по данни от годишните отчети на компаниите в Търговския регистър, над 2100 служители, два завода в Дупница и Троян, лидер по продажби на българския пазар по брой в опаковки и с най-голямото продуктово портфолио в страната.

Сливането на Теva и Аctavis е една от най-значимите сделки във фармацевтичния сектор през тази година, как се случва то в България, какви бяха първоначалните планове и какво стана в рамките на първия месец след сделката в глобален мащаб?

Сливането на бизнеса в България е най-комплексното и най-сложното в рамките на Европа. Обединението тук се оценява като огромно предизвикателство, тъй като Аctavis е лидер по брой продадени опаковки и е сред лидерите по продажби в стойност в България, а у нас Теvа е малко по-малка организация. Планът беше ултимативно да започнем работа като една компания. Искам да отбележа професионализма на колегите и от двете компании, които успяха в рамките на по-малко от 3 седмици да подготвят търговския екип, който от 1 септември заработи като един.

При вас има един сантиментален и един професионален момент – вие дълго време оглавявахте Аctаvis и познавате почти всички там, как подбрахте кой да остане в общия екип?

Мотото на сливането беше да изберем най-доброто от двата свята. По принцип това е желанието на всички при подобни сливания, но невинаги изпълнението му е много лесно. Има много емоции, свързани с принадлежност към едната или другата компания. Това, което направихме, е да бъдем безпристрастни и да направим избор, базиран на ясни критерии – колко време човекът е бил в едната или другата компания, как се е справял със задачите си през последните години, какви са неговите търговски цели и дали ги е постигал успешно. Разбира се, с всеки беше проведено детайлно интервю и беше направена оценка на база на ясни критерии.

Вие лично ли правихте интервюта?

Само на определени нива. Търговският екип на компанията е над 160 души и физически нямах възможност да се видя с всеки колега. Процесът по интеграция на екипите не е приключил все още. Първоначалният фокус беше върху търговския екип, предстои финализиране на сливането и в останалите дейности, което ще е период от около шест месеца. Иначе не мога да кажа, че познавам изцяло настоящия екип на "Актавис". Има хора, с които съм имал удоволствието да работя, но има и много нови служители. Това, което беше важно, е сливането да стане по ясни критерии, прозрачно и честно. Беше трудно, защото всеки от нас има много или малко емоционални обвързаности и предизвикателството към мен беше да бъда гарант за това да направим най-доброто и да изберем честно най-добрия екип. В този смисъл по-голямата част от колегите на ръководни позиции са от "Актавис", което е нормално и естествено - в България "Актавис" е по-голямата компания. От друга страна, имаше един положителен момент – ние нямаме много голямо припокриване на продуктовото портфолио. Синергията между две компании, които имат аналогични продукти и много по-малки възможности, щеше да бъде много по-трудна. В случая имаме един много добър микс между Теva и Аctavis. Вече работим като една компания, едно юридическо лице, а именно "Актавис". Това беше едно от основните ми персонални предизвикателства, което се осъществи по-бързо от очакваното. И двата завода в България остават важна част от глобалната производствена структура на Теva. Основният фокус на интеграцията между Теva и Аctаvis в България беше търговската компания, защото там имаше частично препокриване и дублиране на помощни функции като финанси, регулация и др. Осъзнавам колко трудно беше за всички – сливането се случи през август, когато всички би трябвало да са в отпуск. Трите седмици, за които се обединихме, обаче говорят колко предварителна работа е свършена. Реално в последните шест месеца, дори близо една година, ние бяхме в очакване да се разреши сделката, а да си непрекъснато в очакване уморява донякъде. Радвам се, че колегите намерихме необходимата енергия и мотивация да го направим. Повечето държави, особено със сложна интеграция, решиха, че започват процеса от септември. Докато ние на 23 август бяхме с готов екип и започнахме обучения. Това беше много високо оценено от клъстера на Теva за Южна Европа.

За толкова дълъг период от време на очакване на официалното разрешение за сделката променихте ли нещо в първоначалните си планове и каква е разликата между това да създаваш екип на компания в България, което сте правили много пъти, и това да обединяваш две компании?

Разбира се, преди официалното обявяване на сделката имахме една идея за общата организация, след това се наложиха корекции поради чисто персонални решения на определени хора от екипа. Процесът е много динамичен. Като начало се променя самият пазар, а промените в екипа са резултат и от тази динамика. Съществуват различни варианти за създаване на компания, като единият от тях е да създадеш позиции и да намериш точните хора за тях. Когато интегрираш утвърдени компании, трябва да използваш максимално хората, които имаш – да намериш техния най-силен потенциал, да го впрегнеш в това да управляват ефективно хора и процеси, да поемат съответната отговорност за своите решения. Когато първоначално планирахме интеграцията, нямаше как да познавам част от хората, нито да разговарям с тях. След като се запознах с тях и се уверих в техните възможности и мотивация, моята роля беше бързо да променя първоначалните планове.

Когато избирате мениджъри, задължително ли единият напуска при дублиращите се функции? Имаше ли големи разлики в заплащането, които трябваше да преодолеете?

Разбира се, че не се налага напускане. При дублиращи се функции в много случаи единият поема водещата, а другият подкрепяща роля. Имаме два случая, в които мениджър от едната компания предпочете да бъде номер 2, с което неговите отговорности частично се промениха, но пък той се фокусира върху друга, също важна част от работния процес. Разбира се, няма как при дублиращи се функции да се запазва първоначалния брой служители. Процесите са идентични. Трудно е да кажа с колко души сме се разделили, но не са много. Обединеното ни портфолио е толкова голямо, че реално се налага да увеличаваме търговския екип. Що се отнася до заплащането, нямаше голяма разлика, но за нас беше важно да запазим и предложим на служителите по-добрата възможност. Нормално е следващият въпрос да бъде за придобивките на хората. Стараем се служителите да не се почувстват ощетени от сливането, защото най-важното в момента е мотивацията на хората да бъде на високо ниво. Служителите са тези, които създават, поддържат и развиват бизнеса, те трябва да се чувстват сигурни, съпричастни, горди, че работят за тази компания. А компанията от своя страна да им осигури нужните условия. Има много социални придобивки за служителите паралелно със заплатата, които е нормално да се запазят. За нас е важно да предоставим най-добрите условия на своите служители, ето защо, когато придобивките се дублират, избираме по-добрите. Разбира се, паралелно с това сме внимателни и за съответните разходи. Едно от големите предизвикателства към нас в настоящия момент е изборът на един офис, в който да обединим търговската компания. Аз и много от моите колеги всекидневно пътуваме между офисите на Теva и Аctаvis и това изисква допълнителни усилия и време. Въобще нашият интеграционен процес е многообразен, няма как да поставим строга рамка при решение за определени процеси. Новата организация е изключително сериозно предизвикателство, защото ние вече сме най-голямата фармацевтична компания у нас, с най-богатото продуктово портфолио. Затвърждаваме лидерските си позиции в продажби в опаковки и не крия амбицията ни да станем лидери по продажби и в стойност. Всеки четвърти българин се лекува с наши лекарства. Искрено се надявам, че в процеса на реформа на българското здравеопазване прогенеричната политика ще стане не само предмет на дискусия и мантра, която се повтаря през последните години, а ще има реално изражение в действия, които да направят генеричните медикаменти предпочитани.

Как се отрази на бизнеса и на хората дългото чакане сделката да бъде разрешена от регулаторите в САЩ и ЕС?

Разбира се, имаше известно напрежение на пазара, дистрибуторите бяха в очакване кога двете компании ще се обединят и ще има ли промени. Логично е в периода до официалното приключване на сделката у нашите служители да се натрупа умора, която повлия на мотивацията. Имаше хора, които се почувстваха несигурни, не издържаха и потърсиха реализация извън нашата компания. Това е нормално, подхождам към подобни решения с разбиране, не мога да упрекна никого, защото не всеки може да понесе временна неяснота и напрежение. Като цяло представянето на двете компании е много добро. Все пак трябва да се има предвид, че когато си компания номер едно като "Актавис", е много по-трудно да растеш, за разлика от "Тева", която е с по-малък пазарен дял. И все пак не е невъзможно. Приятно съм изненадан, че през изминалия летен период, когато нормално мислим за почивка, наистина успяхме заедно да подготвим и осъществим част от най-важните интеграционни процеси в търговската компания. Планирахме бързо, изключително оперативно, с разбиране и от двете страни и в деня на официалното обявяване на сделката вече бяхме готови с най-важното. За мен отдадеността на служителите беше изключително приятна изненада, за която съм им благодарен. Само два дена след официалното обявяване на придобиването на Аctavis от Теvа, на 3 август - в разгара на летния сезон, по време на първата ни обща среща присъстваха 260 служители от общ брой 300. Това ни показа, че нашите служители имат разбирането колко е важно да се опознаят един друг, че зависят един от друг, да тушират напрежението и да заработят заедно, като един екип. Ние вече сме едно.

Как комуникирахте промените, как го направихте? Чий етичен кодекс приехте например?

Започнахме с голяма среща на обединения търговски екип, в рамките на която преминахме през общо интензивно обучение. Водещо беше обучението по "Етика и законосъобразност" (Compliance), което е основен приоритет за бизнес дейностите на Теva в световен мащаб. Трябваше да синхронизираме етичните кодекси на Теvа и Аctavis и тук споделям, че реално разликите в тях бяха минимални. Що се отнася до комуникацията, знаете, че в процес на промяна тя е от изключително значение. В този смисъл обединената компания залага и развива вътрешнофирмената комуникация. Не само в процеса на интеграция, но и към момента правим всичко възможно да държим информирани нашите служители за всички промени в компанията.

Как ще се промени поведението ви на пазара?

Значителна промяна в нашето поведение на пазара няма да има. Промяна има в още по-богатото портфолио, което предлагаме като обединена компания, и съответно още по-богат избор. Както знаете, фармацевтичните компании продават лекарствата си на дистрибутори, които участват в търгове на болници или доставят до аптеките. В някои от по-големите търгове участваме директно. Няма да променим стила си на работа, просто важността на новата компания за нашите партньори ще стане по-голяма. Когато притежаваш най-богатото портфолио, няма аптека, която да не зарежда твоите продукти, защото те представляват най-голямата част от оборота й. И когато става дума за още по-богат избор от продукти - към момента в обединеното портфолио имаме 430 продукта в различни дозови форми, от тях 365 са продукти с лекарско предписание, включително 14 иновативни. В сегмента "Продукти без лекарско предписание" затвърждаваме лидерската си позиция с портфолио от 48 лекарства без рецепта и 17 хранителни добавки.

В глобален аспект Теva жертва част от регистрациите и бизнеса си заради сделката с Аctavis. Това засяга ли България?

Добрата новина е, че в България това няма да има значение. У нас има много малко лекарства на обединената компания, които имат доминантно положение на пазара. Това по никакъв начин не рефлектира върху избора на продукти, с който разполагаме.

Кой беше най-трудният лично за вас момент от интеграцията на двете компании?

Лично на мен не ми стигаше времето. Моят шеф три пъти ми каза, че изглеждам уморен, но време за почивка нямах. Извън професионалния си живот за пръв път от осем години пропуснах гмуркането в края на август на Малдивите, което бях предплатил още в началото на годината. Признавам, че гмуркането е моя лична страст. Вместо на Малдивите бях в Правец, където беше наложително да стартираме работа по бюджетиране, обединени бизнес политики, опознаване на служителите, обучения...

И няма да имате никаква ваканция през тази година?

Напротив, имах годишна ваканция от цели... 6 дена. Няма как да отделя повече време за почивка, още много неща предстои да бъдат свършени. Сега започва и новият законодателен сезон.

Как си управлявате времето?

Имам невероятна асистентка, тя се грижи за моя работен календар с изключителен професионализъм, до голяма степен тя ми помага да си ръководя времето. Нямам определен график, особено в този период, защото само до края на деня ще получа покана за 2 или 3 телефонни конференции с различен предмет на дискусия. Имам и някои срещи, вече запазени в календара ми. Например днес имам дълга среща, свързана с "БгФарма" (Асоциацията на генеричните компании), след това 2 телефонни конференции и междувременно няколко срещи на работни групи в компанията.

Какво е офисното ви решение?

Фен до маниакалност съм на Apple както в професионалния, така и в личния си живот. Използвам приложения, които максимално ме улесняват. Предвид моята позиция и много честите пътувания чрез едно изключително полезно приложение - World made, мога да следя актуалната ситуация на летищата, през които пътувам, дали моят полет закъснява, дали има промяна в него. Създал съм Google alerts за новини, за които имам особен интерес, най-вече чета новините в електронен вариант, имам абонаменти за електронните издания на повечето медии.

Кой е човекът или книгата в кариерата ви, от които сте се впечатлили най-много?

От много хора съм се впечатлявал и съм научавал. В началото на кариерата ми, когато работех за Unilеver, тогавашният директор за Централна и Южна Европа, който след това стана вицепрезидент в глобалната компания, е човекът, който ми е оказал най-голямо въздействие. Той просто промени мирогледа ми. Той ме научи да гледам по друг начин на работата, по-широко, от възможно най-много гледни точки. Той дойде за пръв път в България и поиска всеки да му представи накратко с какво се занимава и има ли определен проект, който счита, че трябва да бъде развит. По това време бях търговски мениджър, направих кратка презентация и представих своя проект. На другия ден той поиска лична среща и ми каза нещо, което никога няма да забравя: "Ще сключим персонален договор между мен и теб за твоята кариера в компанията." Едно от най-ценните неща, на което ме научи, е да планирам развитието на своя екип. Когато срещнеш човек, в който повярваш, и той има талант, да му помогнеш заедно да планирате следващата стъпка в неговото развитие е едно от най-ценните неща, което мениджърите могат да направят. Това знание и опит използвам в компаниите, в които съм работил. Този човек инвестира в мен знания и опит, отделяше част от своето лично време за разговори и дискусии. Той направи списък със стъпките, които трябваше да предприема, за да се развия като професионалист. Реших да предам това знание нататък. Помагал съм по същия начин на други хора да планират стъпките, които трябва да направят, за да разгърнат своя потенциал. Какво трябва да се случи, какво не им достига, какво трябва да се направи, за да достигнат до високи позиции като генерален мениджър или директор. Не по-малко съм научил и от хората, с които съм работил в Roche, в Теva, богатство е да познаваш хора с различни култури, да имаш огромното удоволствие да срещаш много и качествени хора.

Книгите са чудесно нещо, но за мен една книга може да се опита да ти покаже как, но да те накара да го направиш може само човек. Само човек може да ме мотивира с нещо, което съм видял у него. Винаги съм казвал, че се старая, ако мога, да "открадна" нещо полезно от всеки. Аз не се срамувам от това. Винаги се опитвам да усвоя нещо, което ме е впечатлило и ми е харесало. И обратното, най-удовлетворен се чувствам, когато виждам успели хора, с които съм работил и съм поканил да работят с мен. Такива хора има и от "Актавис", и от "Тева" и аз се радвам искрено на техните кариери и успехи. Имал съм удоволствието да работя с изключителни хора, те да бъдат изпращани в чужбина по мое предложение. Успехът на хората, които съм открил и в които съм инвестирал, ме зарежда много повече, отколкото ако имам някакво лично постижение. Най-огромното удоволствие ми доставя да работя с хора.

Какво е любимото ви хоби?

Най-напред се опитах да бъда ловец и разбрах, че това не е моето поприще, защото не мога да убивам животни. За мен ловът беше по-скоро разходка и движение. По-късно открих гмуркането и то се превърна в моя страст, но не веднага. Аз по принцип плувам много добре, тренирал съм плуване, но имах един малък инцидент с първото ми гмуркане и се бях зарекъл никога повече да не го правя. Но се наложи да намеря начин, по който да мотивирам сина си да е по-активен, ето защо реших да го запиша на курс по гмуркане. Той тогава беше малък и аз трябваше да бъда до него, за да му помагам. В един момент и аз се запалих активно. Получих покана от една група българи, известни дайвъри, за гмуркане в Египет. Слабо е да се каже, че бях впечатлен, чувството е много по-силно. И така гмуркането стана част от моя личен живот. По време на гмуркане правя снимки, не на шега казвам, че един ден ще направя изложба. До момента имам над 1000 снимки.

Какво е усещането да срещнете грамадна риба?

Удоволствие. Плувал съм със 120 акули и това за мен е най-голямото удоволствие. Сигурно звучи много странно. За съжаление тогава ми се скъса жилетката и трябваше да изплувам. Много бях разочарован. Все пак, когато се компрометира оборудването, трябва да излезеш и това е закон. А аз съм много дисциплиниран. И въобще аз държа много на дисциплината, защото вярвам, че тя възпитава отговорност.

Профил

Николай Хаджидончев е мениджър с над 10-годишен опит във фармацевтичната индустрия и пазара на потребителски стоки. След придобиването на Actavis от световния лидер в генеричната индустрия - израелската Teva Pharmaceuticals, от 26 август 2016 г. Николай Хаджидончев е изпълнителен директор на търговската част в България на обединената компания "Актавис". От октомври 2011 г. дотогава Хаджидончев е генерален мениджър на Teva Pharmaceuticals - България. Бил е и управляващ директор на Alapis - България (2009 - 2011 г.), изпълнителен директор на "Актавис" от 2006 до 2009 г., генерален мениджър на Roche - България (2002 - 2006 г.), и генерален мениджър на Unilever - България (1998 - 2002 г.). Николай Хаджидончев е възпитаник на Военния университет във Велико Търново. Има завършени обучителни програми в London Business School и INSEAD.

Обединената компания Теva-Аctavis е най-голямата генерична компания в света и е в топ 10 на най-големите фармацевтични компании в света, присъства в 80 страни, има 60 хил. служители, портфолио от 1840 медикамента, 87 производствени мощности по света. Приходите на израелската компания Теva за 2015 г. са 19.7 млрд. щатски долара, а на американската Аllergan, която беше досегашният собственик на Actavis - 15 млрд. щатски долара, по данни от отчетите им. Обединената група е най-голямата фармацевтична компания в България с общи продажби над 486.5 млн. лв. през 2015 г. по данни от годишните отчети на компаниите в Търговския регистър, над 2100 служители, два завода в Дупница и Троян, лидер по продажби на българския пазар по брой в опаковки и с най-голямото продуктово портфолио в страната.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал