След бурята

Или какво написаха до служителите си след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ двама от най-известните изпълнителни директори в страната

Дълги години големите глобални брандове поне видимо не смесваха политиката с бизнеса. Но 2016 г. е всичко друго, но не и нормална година. Което накара немалко висши мениджъри от водещи компании да се откажат от мълчанието и да излязат с обръщение след изборите за президент на САЩ. Някои използваха момента, за да обединят служителите си след бурната и яростна кампания. Други пък припомниха основните ценности и мисия на компаниите си. Трети просто искаха да стоплят отношенията с Тръмп. Ето писмата до служителите на двама от най-известните изпълнителни директори в света:

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

"Отбор,

Днес чух най-различни мнения за президентските избори от мнозина от вас. Подобно политическо съревнование, при което кандидатите са толкова различни и всеки от тях получава еднакъв брой гласове от популярния вот, неизменно предизвиква у вас бурни емоции.

В Apple имаме изключително разнообразен екип от служители, в това число поддръжници и на двамата кандидати. Независимо от това кого от тях сме подкрепили, единственият път напред е да бъдем заедно. Спомних си думите на Мартин Лутър Кинг-младши отпреди 50 години: "Ако не можеш да летиш, бягай. Ако не можеш да бягаш, ходи. Ако не можеш да ходиш, пълзи, но каквото и да правиш, движи се напред." Този съвет е вечен и ни напомня, че постигаме големи неща и подобряваме света само ако се движим напред.

Макар и днес да говорим за несигурността пред нас, бъдете убедени, че пътеводната светлина на Apple остава непроменена. Продуктите ни свързват хората навсякъде и предоставят решения на клиентите ни да постигнат велики неща и да подобряват както живота си, така и целия свят. Компанията ни е отворена за всички и празнуваме разнообразието на екипа ни тук в САЩ и по цял свят - независимо как изглеждат, откъде идват, как се молят или кого обичат.

Винаги съм гледал на Apple като на едно голямо семейство и ви съветвам да подкрепите колегите си, ако изпитват тревога.

Нека се движим напред - заедно!

Поздрави,

Тим"
Джефри Имелт, изпълнителен директор на General Electric:

"Американският народ отговори ясно и гласува за промяна, което даде на Доналд Тръмп решителна победа. Компанията ни ще подкрепи новия Конгрес и президент и ще работи с администрацията му, както сме правили с всяка друга администрация в последните 125 години.

В GE правим много неща добре, но особено добре знаем как да се адаптираме към бързо променящия се световен ред с оптимизъм и воля. Причината да прегърнем промяната е, че основните ни ценности остават същите. Над всичко ценим разнообразието и взаимното уважение. Подкрепяме хората от всички раси, полове и сексуална ориентация и ще продължаваме да осигуряваме еднакви условия за всички. Ще подкрепяме и ще продължим да укрепваме различните групи в компанията като ключов източник на талант. Вярваме в значението на глобализацията и инвестициите. На базата на тези основни ценности сме в състояние да управляваме глобална компания, която добавя стойност към страните и общностите, в които правим бизнес. Ние сме меритокрация от най-висок стандарт.

Случилото се последната нощ не е уникален само за Америка феномен. Тези избори са последната стъпка от по-дългосрочен, глобален тренд, към който от доста време се нагаждаме - белязан от политическа нестабилност и популизъм. Важно е да разберем и да се поучим от този вот. Този тренд започна още с финансовата криза през 2008 г. - мнозина вярват, че системата не работи за тях. Не виждат реален икономически растеж и смятат, че страните им са поели по грешен път. Хората не вярват на традиционни институции като медиите, политическата класа във Вашингтон и бизнеса. Видяхме същото и при Brexit, както и при други избори в Европа и Азия.

В глобален план работихме много, за да адаптираме компанията към този тренд. Локализираме дейността си и изграждаме силни партньорства с доставчици и клиенти в цял свят. Гордея се да работя за GE и се гордея с всички вас. През кариерата си се научих да слушам повече и да съдя по-малко. В тези времена на несигурност контролираме само това, над което имаме контрол. Трябва да водим с повече страст и отдаденост от всякога. Трябва да приемем различията и другите гледни точки (включително за тези избори!) и да насърчим хората с ново мислене и възгледи да се присъединят към компанията в цял свят.

Следващата стъпка е наша. Напред!"

Още от Капитал