DRAGо ми е на две колела

Драгомир Кузов, собственик и управител на "Веломания", пред "Капитал"

Профил

Драгомир Кузов е бивш национален състезател и треньор по колоездене, отличен като майстор на спорта. Активен член на Асоциацията на производителите на велосипеди в България. Роден е през 1961 г. На 24-годишна възраст отваря сервиз за ремонт на велосипеди в гаража на родителите си в София, а десет години по-късно изработва първия си авторски модел велосипед DRAG. Освен да развива фирмата си за производство на велосипеди и аксесоари, Кузов активно подкрепя състезателни прояви - спонсор е на клубове по колоездене и велообиколки.

Компанията

Компанията "Веломания" е основана през 2000 г. Произвежда велосипеди и аксесоари с марката DRAG. Близо 60% от продукцията се изнася в чужбина, основно за страните от Европейския съюз. В България пазарният й дял е около 40% в сегмента среден и висок клас велосипеди. За 2015 г. компанията има

приходи от

10.4 млн. лв.

и нетна печалба от 1.4 млн. лв.

Заетите в нея са близо

100 души.

През тази година "Веломания" подготвя строежа на нова производствена база в Божурище, край София. В инвестиционната й програма за тази година са заложени над половин милион лева вложения.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се