С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 3 ное 2017, 11:00, 9280 прочитания

Много поздрави от бъдещето

Пет HR & мениджмънт предизвикателства, пред които са изправени компаниите и ръководителите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-голямата компания за таксиметрови услуги в света Uber всъщност не е собственик на нито едно такси. Най-популярният глобален медиен канал Facebook не произвежда дори една буква или образ собствено съдържание. Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba няма нито една стока на склад. А Airbnb – най-голямата платформа за отдаване на жилища под наем, не притежава дори и един квадратен метър недвижимо имущество. В какъв свят живеем? Отговорите на този въпрос са много, но едно е сигурно – вече сме в бъдещето и тези, които още го очакват да дойде, са останали неизбежно назад. Или, както е казал бащата на киберпънка Уилям Гибсън, "бъдещето вече е тук, само че не е равномерно разпределено". Каквото и да се прогнозира на този етап, то или вече се случва, или предстои да се случи всеки момент, или ще бъде отживелица само след няколко години или месеци. Промените са огромни, трансформацията обхваща всички аспекти на живота, бизнеса и труда. Затова не изпускайте от поглед тези 5 мегапредизвикателства, които според лекторите на годишната конференция HR and The Future of Work: Management Challenges са частите от пъзела на революцията, разтърсваща организациите и кариерите на хората по света и у нас.

#1 В мрежата на организациите


Или с други думи, изхвърлете понятието "вертикална корпоративна стълбица" от бизнес речника си. Организациите все повече преминават към мрежови структури, намаляване на йерархията и въвеждане на самоуправление и самоорганизация на екипите. Служителите вече не се изкачват стъпало след стъпало, повишение след повишение от по-ниските, входящи позиции към по-високите управленски отговорности. В епохата на дигитализацията те все повече и по-често ще работят на проектен принцип и дистанционно, в условията на гъвкава или временна заетост и ще сменят не една или две, а вероятно доста повече кариери както вътре в една и съща компания, така и между различни работодатели. "Бъдещето на работата ще бъде свързано с управление на функции, проекти, общности и мрежи", казва независимият британски консултант Джон Ингам.

Всичко това означава, че кариерните пътеки стават все по-флуидни, непредсказуеми и адаптивни. Линейният модел на "изкачване нагоре" се огъва и придобива зигзагообразни контури, които се движат във всички посоки. На фона на растящата нужда от иновации акцентът логично ще пада върху уменията на индивидите и склонността им да се обучават непрекъснато и да разбиват статуквото. Но сложността на бизнес средата, недостигът на кадри на глобално ниво и нуждата от все по-разнообразни умения ще изместват фокуса от управлението на таланти към управлението на екипи, в които различните гледни точки и възможности се допълват и обогатяват взаимно. И все пак, предупреждава Ингам, не копирайте "модерните" организационни модели само защото са модерни, а разберете собствения си бизнес и неговите нужди, анализирайте външния контекст и изградете такава структура на работа и управление, която ще работи най-добре за вас, вашите клиенти и вашите служители.

#2 Роботите – врагове и(ли) приятелиАвтоматизацията присъства все по-осезаемо както в личния, така и в професионалния ни живот. Мнозина вече са свикнали да плащат сметките си през монитор, без да се разкарват до банката. А съвсем скоро самоуправляващите се автомобили и предмети на бита ще се превърнат в нещо съвсем нормално, на което дори няма да обръщаме внимание.

Да, роботите идват. И, да, те ще унищожат хиляди, дори милиони работни места и десетки традиционни професии в рамките на няколко десетилетия. Но ако обърнете тази перспектива и я погледнете от другата страна, ще видите, че този апокалиптичен на пръв поглед сценарий отваря и много нови врати пред хората и компаниите. Роботите ще изземат голяма част от скучните, монотонни дейности във всички отрасли и ще освободят място и време на служителите и мениджърите да се концентрират върху по-предизвикателните и креативни аспекти от работния процес.

Очаква се и технологиите да създадат не просто нови, но и по-добри работни места, които добавят стойност и дават смисъл както за работодателите, така и за работещите. "Професиите на бъдещето ще бъдат по-скоро творчески", казва Маркус Хайнгертнер, основател на консултантската компания за дигитални стратегии Dignit. Изкуственият интелект, разбира се, ще се развива и ще достигне неподозирани нива на софистицираност, но хората ще продължат да бъдат тези, които мислят "извън кутията", задават трудните въпроси и създават работещите иновации. Така че посланието на специалистите е: ако инвестирате в обучението си и сте достатъчни приспособими към промените, няма от какво да се страхувате.

#3 Лидерите не са това, което бяха

В епохата на мрежовите организации и силно автономните екипи, ролята на мениджърите също се променя. От хора, ангажирани с планирането, разпределянето и следеното на изпълнението на оперативните задачи, те все повече се превръщат в лидери, посветени на създаването на подходящи условия за работа и развитие на служителите. "Във времената на експоненциалните технологии вече не шефът е този, който трябва да вземе последното решение или да знае всичко", изтъква Хайнгертнер.

Тази трансформация се изразява и в настоящата криза на доверие в традиционния, вертикален модел на лидерство, и в паралелната нужда от по-автентични, хуманни и социално отговорни ръководители. Това означава, че, ако искат да бъдат успешни, хората на мениджърски позиции трябва да развиват емоционалната си интелигентност, да се научат да учат непрекъснато и да работят в хармония със средата, в която оперират, т.е. да се грижат за останалите. С други думи, от шефове те трябва да станат ментори, инфлуенсъри и вдъхновители.

Такива са очакванията към тях и от страна на новите поколения служители, които започват да навлизат на пазара на труда – т.нар. поколения Y и Z. Редица проучвания сочат, че те са склонни да работят за авторитети, на които могат да се доверят, които са скромни и имат балансиран поглед върху силните и слабите си страни, признават приноса на другите и са отворени към нови идеи и получаването на обратна връзка, твърди Маргарита Майо, професор по лидерство в IE Business School.

#4 Търся смисъл, предлагам смисъл

Ако компаниите искат да привличат и да задържат топ талантите на пазара, те трябва да им предоставят предизвикателна работа, възможности да се движат гъвкаво в организацията, да се грижат за психическото и физическото им здраве и най-вече да им предлагат смисъл. Но самите служители на всички нива също трябва да дават добавена стойност за бизнеса, измествайки фокуса на дейността си "отвътре навън", изтъква световноизвестният HR консултант Дейв Улрих.

Какво означава това? Да вземем за пример HR специалистите с уговорката, че промяната касае всички функции. Традиционните административни задачи на експертите по човешки ресурси ще бъдат - или по-точно вече са - автоматизирани и делегирани на софтуера. Затова в бъдеще от тях се очаква не само да се грижат за подбора и развитието на талантите (както беше досега), но и да са адекватни спрямо променящите се външни условия – социални, технологични, икономически и дори политически. Как? Като поставят акцента върху разбирането на бизнеса на организацията и изграждат непрекъсната връзка между своята собствена работа и създаването на добавена стойност за клиентите на компанията. "HR-ът е с акцент все по-малко върху човешките ресурси и все повече върху бизнеса", коментира Улрих. Така HR специалистите все повече се доближават до профила на лидерите, а от лидерите се очаква все повече да се концентрират върху управлението на хора вместо процеси.

#5 Разнообразието е новото нормално

Управлението на хора обаче ще става все по-сложно. И ако фокусът ще се измества от управление на таланти към управление на екипи и мрежи от хора и общности, то тези екипи и мрежи от хора и общности ще бъдат с все по-пъстър профил - различен произход, културна принадлежност, раса, религия, сексуална ориентация и/или физически увреждания. Така тяхното ефективно приобщаване и изглаждането на различията и несъзнателните форми на дискриминация на работното място е една от темите, които ще подложат на изпитание лидерите на бъдещето.

Изграждането и поддържането на приобщаваща фирмена среда обаче трябва да бъде не просто епизодично усилие, предупреждават специалистите, а непрестанен процес, в който са ангажирани всички нива на организацията – от най-ниското до най-високото. Това означава тези ценности и политики да бъдат вградени във всички аспекти на процеса на управление на талантите – от подбора до управлението на представянето и механизмите за ангажиране, мотивиране и промотиране на работната сила, изтъква Фльор Ботуик, директор "Приобщаване на таланти" на EY за регион EMEIA (Европа, Близък изток, Индия и Африка). Така че не губете време - изградете адаптивна организационна структура, инвестирайте в технологии и предприемачески манталитет вътре и навън от организацията, бъдете автентични във взаимоотношенията си, предлагайте смисъл и иновативност и отворете вратите си за разнообразието. Ако съумеете да направите всички тези неща или вече ги правите, вие не само сте в бъдещето, а дори по-важно - вие сте подготвени за него.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Най-новото в проектния мениджмънт - на Project Management Summit Bulgaria Най-новото в проектния мениджмънт - на Project Management Summit Bulgaria

Конференцията на 15 ноември ще събере над 600 професионалисти и световноизвестни бизнес обучители

18 окт 2019, 894 прочитания

Как HR може да се превърне в двигател на бизнес растеж Как HR може да се превърне в двигател на бизнес растеж

Разберете на годишната конференция HR and Leadership Forum 2019, която "Капитал" организира на 31 октомври

16 окт 2019, 1475 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мениджмънт" Затваряне
По-дигиталните камиони

Христо Христов, президент и изпълнителен директор на "Дискордиа", пред "Капитал"

Още от Капитал
Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10