Германски цимент, от Девня
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Германски цимент, от Девня

"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс

Германски цимент, от Девня

Аксел Конрадс, изпълнителен директор на "Девня цимент", пред "Капитал"

14719 прочитания

"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс

© Юлия Лазарова


Профил

Аксел Конрадс е изпълнителен директор на "Девня цимент" от началото на тази година. Той оглавява оперативно и "Вулкан цимент" край Димитровград, след като двата завода станаха част от групата HeidelbergCement. Конрадс работи в германската компания от 1999 г., когато започва като стажант в техническия отдел. През годините е заемал различни позиции с технически профил в Германия, САЩ и Белгия, като е достигнал до длъжността директор за Западна и Южна Европа на технологичния център на HeidelbergCement. Освен в България Конрадс е поел и ролята на изпълнителен директор за Гърция и Албания.

Компанията

"Девня цимент" е най-големият производител на цимент и клинкер в страната. През 1998 г. компанията стана собственост на италианската Italcementi, която в средата на 2016 г. беше придобита от HeidelbergCement и така германската група пое контрола над завода в Девня. Междувременно през 2015 г. предишният собственик приключи инвестиция за близо 330 млн. лв., която превърна предприятието в един от най-високотехнологичните заводи за цимент в Европа и увеличи капацитета за производство до 4 хил. тона на ден. По данни от Търговския регистър за 2016 г. "Девня цимент" увеличава леко приходите си до 122.6 млн. лв., но излиза на загуба от 14 млн. лв. след близо 30 млн. лв. печалба предходната година. За групата в България работят около 300 души.

Групата HeidelbergCement е една от най-големите компании в света за производство на цимент и агрегати с над 65 хил. служители. За 2017 г. дружеството отчита 14% ръст на приходите до 17.3 млрд. евро и печалба от 1.1 млрд. евро (+27%).

През 2015 г. предишният собственик на "Девня цимент" приключи много голяма инвестиционна програма. Какво представлява тя и какъв е ефектът от нея?

- Още по времето на Italcementi заводът беше трансформиран от такъв с шест пещи в модерен завод с една пещ с голям капацитет. Инвестицията беше близо 330 млн. лв. Това е едно от най-големите капиталовложения в България, затова беше издаден и сертификат за инвестиция клас А. Сега имаме съвсем модерна индустриална мощност. Това означава, че потреблението ни на горива и на енергия като цяло е сред най-добрите в света. Капацитетът на пещта е такъв, че да замести всичките шест стари пещи. Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае.

Когато е била направена инвестицията, е обърнато специално внимание и на оползотворяването на алтернативни горива, което според мен в крайна сметка е много важна стъпка за кръговата икономика. Това, което правим, е да използваме горива, които в противен случай биха отишли на депото за отпадъци или в инсинератори, като с тях на практика заместваме изкопаемите горива. Така че, вместо да използваме въглища или нефтен кокс, ние залагаме на алтернативни горива като част от общото гориво. Това има положителен ефект върху въглеродния ни отпечатък и намалява количествата на отпадъците за депониране на общинските депа.

Каква част от горивото се замества с алтернативно?

- Опитваме се постепенно да увеличаваме дела от година на година. Алтернативното гориво се изгаря в пещта, в която изпичаме клинкера. Имаме три големи предимства пред инсинераторите за отпадъци. Едното е много високата температура - в нашата пещ тя достига до 2500 градуса. Второто е времето на престой - материалът престоява при тази висока температура дълго време, като при тези условия се предотвратява отделянето на вредни емисии в околната среда. В циментовата индустрия можем да оползотворяваме алтернативни материали по един безопасен и екологосъобразен начин. Третото е, че при инсинераторите остават пепели след изгарянето, които трябва да се депонират, докато при циментовата пещ всичко се оползотворява напълно.

По време на кризата всички циментови заводи свиха производството си. От няколко години има съживяване на строителството. Какъв е ефектът върху вашия бизнес?

- Много сме зависими от местните продажби. В Девня има пристанище, което ни дава възможност и за експорт, но ключовият ни пазар без съмнение е вътрешният. Затова сме щастливи, че забелязахме известно подобрение през 2017 г. Ако пазарът на цимент в България през 2008 г. е бил около 4-5 млн. тона, през 2016 г. беше под 2 млн. тона. През 2017 г. търсенето се повиши над 2 млн. тона, но все пак е далеч под нивото отпреди кризата. Въпреки всичко това е положителна тенденция. През първите три месеца на 2018 г. имахме много мека зима, което по принцип има благоприятен ефект върху строителния пазар. Така че имахме много добри първи месеци в сравнение с предишни години. Нещо повече - от разговорите ми с клиенти разбирам, че това не се дължи само на топлото време - има съживяване като цяло, особено в жилищното строителство в България.

Означава ли това, че бизнесът ви расте?

- Както казах, 2017-а беше добра година, имаше леко подобрение спрямо предходната. Все още е началото на 2018 г. и е рано да се направи прогноза за цялата година, но ако съдим по първите месеци, наблюдаваме положително развитие и се надяваме, че то ще продължи.

Циментовата индустрия се свързва предимно със сградното строителство. Доколко важно е инфраструктурното строителство за вас и притеснява ли ви, че след края на сегашния програмен период субсидиите за него може да бъдат ограничени?

- Цимент се използва навсякъде. Настина, основно в сградите, но и във всички пътища има бетонни елементи. Инфраструктурното строителство е много важно за българския строителен пазар. То неслучайно е субсидирано от европейските фондове, защото за ЕС България има стратегическа позиция, тя е транзитна страна. А инфраструктурата е една от областите, в които България изостава от по-развитите страни в ЕС. Затова смятам, че в бъдеще ЕС ще продължи да осигурява значителни средства за по-нататъшното развитие на инфраструктурата.

Как оценявате бизнес средата в България? Инвеститорите често се оплакват от бюрокрация, вас притеснява ли ви?

- Кариерата ми ме е отвеждала на много различни места. Трябва да кажа, че България е много динамична страна. Развива се изключително бързо и човек трябва да се нагоди към тази динамична среда, да я хареса. Голямото предимство е наличието на квалифицирана работна ръка. При нас има и много лоялни служители, които вече второ и трето поколение работят в компанията. Една от причината за това е, че не плащаме ниски заплати. Те са конкурентни и за Варна, тъй като повечето ни работници идват оттам.

Един от рисковете е опасността от недостиг на работна ръка. Официално безработицата е 6%, но реално хората, които искат и могат да работят, повече или по-малко вече работят. Друг недостатък е, че хората все още напускат страната и тук става дума обикновено за младите и квалифицирани хора, които отиват да работят в чужбина. Демографията като цяло е основният риск. Това се отразява на трудовия пазар, но и на растежа на страната като цяло. Трябва да призная, че бюрокрацията в България не е малка. Тук обичате документацията. Вярвам, че страната има възможности да стане по-малко бюрократична. Като цяло обаче България е изминала дълъг път и се развила значително. Нищо не може да се промени напълно за един ден, това отнема време. Но смятам, че сте на правилния път.

Има ли Индустрия 4.0 в циментовата индустрия? Доколко процесите могат да се автоматизират или роботизират?

- Ние сме в тежката индустрия, което означава, че при нас ги няма роботите, които виждате в електронната промишленост например. Нашите съоръжения са огромни - само подгряваща кула е над 100 м висока. Това е основата на процеса - не роботът, а промишлените съоръжения. Тежката работа се изпълнява само от машини, а служителите ни контролират процесите с компютри и друга техника, работят в лабораториите, където следят за качеството с модерно лабораторно оборудване, което вече е високо автоматизирано. Индустрия 4.0 за нас не е нещо ново, а тема в развитие от много години. Мога например да следя пещта, докато съм в Германия. Голяма част от процесите ни са автоматизирани вече от много години.

Какво промени сделката между HeidelbergCement и Italcementi?

- Аз бях доста ангажиран с придобиването, тъй като когато стана сделката, оглавявах техническия ни център в Германия. Изведнъж се оказа, че отговарям за 52 завода, 50% от заводите идваха от Italcementi. Мисля, че премина много гладко. Още от самото начало имахме яснота за управлението, процесите и уважението, което си дължим един на друг. Бяхме наясно, че придобиваме много добра компания, с богата история и че можем да научим много от нея. Така че от началото съществуваше култура на споделяне на най-добрите практики, особено в техническата сфера. Ако погледнем синергиите, които искахме да постигнем с обединяването на двете компании - надминахме целите, които си бяхме поставили за края на 2018 г., още през 2016 г.

А какъв беше ефектът за "Девня цимент"?

- По отношение на завода в България трябва да отбележа, че придобихме "Девня цимент" като много ефективен завод. Инвестиционната програма току-що беше приключила, така че разполагахме с чисто нова пещ, високоефективна система, най-модерна технология - всъщност най-доброто, което можете да си представите от техническа гледна точка.

Продължаваме, разбира се, да прецизираме процесите и да ги привеждаме в съответствие с тези на групата. Едно от нещата, които правим в момента, е ребрандиране на продуктите, за да покажем на нашите клиенти, че ние сме HeidelbergCement. Това ще приключи още тази година.

Q&A

Какво е най-трудното мениджърско решение, което сте взимали?

- Мисля, че всичките ми колеги мениджъри биха се съгласили, че най-трудното решение е, когато трябва да закриеш предприятие и да освободиш хора. Налагало ми се е при предишни назначения, за щастие не и в България.

Как намирате баланс между личния и служебния си живот?

- Когато сте на нова позиция, в началото винаги има известен дисбаланс, защото има много неща, които трябва да научите и да разберете - много нови служители и клиенти, с които да се запознаете. Така че трябва да отделяте малко повече време за работа от обичайното. Аз винаги съм обичал да работя, харесвам работата си. Според мен е важно да обичаш това, което правиш, за да се справяш успешно.

Това, което обичам да правя в свободното си време, е да бягам, защото това е начин човек да "изгори" малко адреналин. Другото, което много обичам, е да чета книги.

Какъв щяхте да бъдете, ако не бяхте мениджър?

- Пилот. Това е детската ми мечта, но не можах да стана заради очилата.

Имате ли любими устройства?

- В днешно време трудно можем да си представим живота без смартфон. Преди 20 години всичко беше съвсем различно. Когато започнах работа, тъкмо навлизаха имейлите и това беше голяма революция за времето си - писмата ти идваха на екрана. Сега, 20 години по-късно, е невероятно какво може да направи човек.

Имате ли любим цитат?

- Може би "Човек с характер прави една и съща грешка два пъти". Звучи малко странно, но за мен това винаги е означавало две неща. Първо, не се отказваш при първия неуспех. Ако истински вярваш в нещо, дори и да не успееш, искаш отново да провериш дали все пак не си прав. Второ, ако не рискуваш нещо, няма да спечелиш. Не е задължително да правиш една грешка трети път, но опитай поне два пъти.

Профил

Аксел Конрадс е изпълнителен директор на "Девня цимент" от началото на тази година. Той оглавява оперативно и "Вулкан цимент" край Димитровград, след като двата завода станаха част от групата HeidelbergCement. Конрадс работи в германската компания от 1999 г., когато започва като стажант в техническия отдел. През годините е заемал различни позиции с технически профил в Германия, САЩ и Белгия, като е достигнал до длъжността директор за Западна и Южна Европа на технологичния център на HeidelbergCement. Освен в България Конрадс е поел и ролята на изпълнителен директор за Гърция и Албания.

Компанията

"Девня цимент" е най-големият производител на цимент и клинкер в страната. През 1998 г. компанията стана собственост на италианската Italcementi, която в средата на 2016 г. беше придобита от HeidelbergCement и така германската група пое контрола над завода в Девня. Междувременно през 2015 г. предишният собственик приключи инвестиция за близо 330 млн. лв., която превърна предприятието в един от най-високотехнологичните заводи за цимент в Европа и увеличи капацитета за производство до 4 хил. тона на ден. По данни от Търговския регистър за 2016 г. "Девня цимент" увеличава леко приходите си до 122.6 млн. лв., но излиза на загуба от 14 млн. лв. след близо 30 млн. лв. печалба предходната година. За групата в България работят около 300 души.

Групата HeidelbergCement е една от най-големите компании в света за производство на цимент и агрегати с над 65 хил. служители. За 2017 г. дружеството отчита 14% ръст на приходите до 17.3 млрд. евро и печалба от 1.1 млрд. евро (+27%).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK