Германски цимент, от Девня

Аксел Конрадс, изпълнителен директор на "Девня цимент", пред "Капитал"

"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс
"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс
"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс    ©  Юлия Лазарова
"Аз съм инженер и мога да кажа, че заводът е всичко, за което един инженер може да си мечтае", казва Конрадс    ©  Юлия Лазарова

Профил

Аксел Конрадс е изпълнителен директор на "Девня цимент" от началото на тази година. Той оглавява оперативно и "Вулкан цимент" край Димитровград, след като двата завода станаха част от групата HeidelbergCement. Конрадс работи в германската компания от 1999 г., когато започва като стажант в техническия отдел. През годините е заемал различни позиции с технически профил в Германия, САЩ и Белгия, като е достигнал до длъжността директор за Западна и Южна Европа на технологичния център на HeidelbergCement. Освен в България Конрадс е поел и ролята на изпълнителен директор за Гърция и Албания.

Компанията

"Девня цимент" е най-големият производител на цимент и клинкер в страната. През 1998 г. компанията стана собственост на италианската Italcementi, която в средата на 2016 г. беше придобита от HeidelbergCement и така германската група пое контрола над завода в Девня. Междувременно през 2015 г. предишният собственик приключи инвестиция за близо 330 млн. лв., която превърна предприятието в един от най-високотехнологичните заводи за цимент в Европа и увеличи капацитета за производство до 4 хил. тона на ден. По данни от Търговския регистър за 2016 г. "Девня цимент" увеличава леко приходите си до 122.6 млн. лв., но излиза на загуба от 14 млн. лв. след близо 30 млн. лв. печалба предходната година. За групата в България работят около 300 души.

Групата HeidelbergCement е една от най-големите компании в света за производство на цимент и агрегати с над 65 хил. служители. За 2017 г. дружеството отчита 14% ръст на приходите до 17.3 млрд. евро и печалба от 1.1 млрд. евро (+27%).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар