Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 май 2018, 10:20, 9152 прочитания

Юристът, който цял живот продава цигари

Владислав Михов, управител на "Джапан Табако Интернешънъл България"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Владислав Михов е главен мениджър на "Джапан Табако Интернешънъл България" от 2012 г. Има над 25 години опит в местната и международната тютюнева индустрия. Работата му в сектора започва през 1992 г. като супервайзър национални продажби в RJ Reynolds, а през 1996 г. е назначен за мениджър за България на компанията. През 1999 г. Japan Tobacco, компанията майка на Japan Tobacco International (JTI), купува бизнеса и марките на RJR за целия свят извън САЩ. В периода 2000 - 2008 г. отговаря за марките на JTI за безмитния пазар в България и участва в различни проекти за бизнес развитие в други страни. През 2008 г. става търговски директор на "Джапан Табако Интернешънъл България", а през 2012 г. заема позицията главен мениджър за българския пазар. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски".
Компанията
В световен план JTI e водеща международна тютюнева компания с бизнес в над 120 страни. Тя е световен собственик извън САЩ на цигарена марка номер две в света - Winston, както и на Camel. С международната си марка Logic също така JTI е основен играч на пазара на електронни цигари. От 2011 г. насам компанията има присъствие и при тютюневите продукти чрез нагряване с бранда Ploom. В България компанията предлага над 35 продукта. В "Джапан Табако Интернешънъл България" работят над 50 служители. През 2016 г. има приходи от продажби от 40.5 млн. лв. и печалба от 5.13 млн. лв.
Как попаднахте в цигарения бизнес?

- Работех в "Балкантурист" и се занимавах с безмитна търговия. Завършвайки право в Софийския университет, реших, че е време за промяна, че ще започна да градя юридическа кариера. В този момент представителят на RJR за Източна Европа се срещна с мен и ми каза – "Виж, имаме офис в София, с много симпатични млади хора, в процес на навлизане на пазара сме, но нямаме човек за търговската част от работата." Направиха ми толкова добро предложение, че се разминах със старта на юридическата си кариера и започнах работа за тази огромна американска тютюнева компания. Това беше началото за мен преди повече от 25 години. Започнах като национален супервайзър по продажбите и в годините няколко пъти сменях позиции, работих на различни места извън и в България, Това е много интересен бизнес, много предизвикателен, който непрекъснато те кара да се развиваш, да учиш, с много непредвидени обстоятелства. През 1999 г. RJR беше придобита от Japan Tobacco и така се създаде Japan Tobacco International, или JTI, компанията, за която работя оттогава.


С какво е предизвикателен този бизнес и екстремните регулации в него?

- Това е акцизен бизнес, много силно регулиран. През тютюневата индустрия годишно преминават огромни обороти точно заради акцизите. Голяма част от хората си представят, че е елементарен бизнес, а аз обичам да казвам на моите колеги, че е прост бизнес, но не е за прости хора. Ако не вложиш част от себе си, ако не се учиш и развиваш непрекъснато, няма да постигнеш резултатите, които очакваш и които очакват от теб. Това е един от най-строго регулираните бизнеси и предизвикателствата в това отношение са много сериозни. Ние много добре знаем, че продуктът, който предлагаме, е рисков за здравето, и по всякакъв начин това е видно от опаковките и рестрикциите върху продукта. Глината, ако я пипате внимателно и професионално, може да ваете от нея, ако я стискате прекалено много – ще изтече между пръстите. Така е и с регулациите. Трябва да има някаква мярка, трябва да има съотносимост на това, което се регулира с начина, по който индустрията работи. В крайна сметка, ние сме законна индустрия. Ние сме легален бизнес. Осъзнаваме това, което се изисква от нас и го прилагаме с абсолютна прецизност, но не трябва да се преминава една граница, защото от това полза ще има не държавата или потребителят, а вероятно хората, занимаващи се с паралелен или нелегален бизнес на същите продукти. Всяка рестрикция срещу законен бизнес трябва да има своя лимит и да бъде пропорционална. Трябва да се съобразим и това, че този бизнес дава приблизително 10% от данъчните приходи в бюджета.

Как продавате вашите продукти, на всеки от които е написано, че са вредни за здравето?- Не се опитваме да казваме, че тютюнопушенето е полезно. Не се опитваме да го разпространяваме по начини, които да въздействат твърде емоционално на младите хора или на непушачите. Ние сме много силно рестриктирани, но в крайна сметка тютюнопушенето и много други човешки дейности са право на избор.

Кой беше първият човек, когото назначихте?

- Имаше много хора, назначени в RJR преди мен, вече имаше сформиран екип в България и просто се нуждаеха от човек, който да се занимава с тяхната търговска дейност.

Тогава кой беше първият човек, когото съкратихте и защо?

- В цялата ми кариера се е налагало много хора да назначавам и освобождавам. Въобще трудните решения са всички, свързани с хората. В един период в структурата на RJR в България работеха изключително добри, високо образовани млади хора и поради невъзможност в този период от време бизнесът да се развива, така както се очакваше (беше през 1996 г.), трябваше рязко да намалим състава на офиса в България. Тогава се наложи да освободим доста хора. Никога не е лесно и винаги трябва да бъдеш отговорен, защото тези неща рефлектират върху живота на един човек. И е много трудно, когато служителите са си изпълнявали задачите така, както трябва, когато са се грижили добре за бизнеса и са се отнасяли отговорно и се налага да бъдат освободени заради промяна в средата. Когато не си изпълняват ангажиментите или са допуснали серия от грешки, пак е неприятно, но поне е обяснимо.

Какво обяснихте тогава, когато това не е зависело от вас?

- Аз винаги съм бил привърженик на това, че трябва да се казва истината. Ако не можеш и не си готов за това, не казвай нищо. Ако говориш – казвай истината, само така хората ще разберат и приемат това, което им казваш. Обяснихме, че ситуацията на пазара в момента е такава, разделихме се като приятели, но това беше много тежък за мен момент.

Това ли е било най-трудното ви решение в бизнеса?

- Всички решения в бизнеса са трудни, когато си отговорен. Смятам, че трябва да бъдеш такъв непрекъснато, дори и в най-малкото нещо, което правиш. Не можеш с лека ръка да взимаш решения, защото носиш отговорност към компанията и нейните инвеститори, носиш отговорност пред обществото, пред служителите си. Трябва да се опитваш добре да балансираш, анализираш и да внимаваш да не допуснеш грешка, която да повлече негативи, които да навредят на някого.

Споменахте отговорността няколко пъти, такива хора ли назначавате?

- Държа на възпитанието, образованието, добрата култура. Няма процес на подбор, който да покаже какъв е човекът на 100 процента. Трябва понякога да се доверяваш на инстинкта си, но в крайна сметка хората се назначават заради поведението, което имат. Уменията се изграждат. JTI e огромна компания с невероятен опит, със специалисти във всички области, така че ако нещо липсва в уменията, то винаги може да бъде компенсирано чрез обучение. Но това, което човек носи в себе си като заряд, поведение, култура, трудно се променя.

На всички интервюта за назначаване в компанията ли присъствате, имате ли любим въпрос?

- В зависимост от позицията, но предпочитам, дори и като последно интервю, да присъствам на всички. Обикновено не чета CV-та преди интервю. Предпочитам да виждам хората, да гледам очите им, опитвам се да разбера как са минали предишните им интервюта и никога не влизам с готови въпроси. Винаги задавам въпроса на базата на това, което другият показва като поведение. Целта на интервюто е не да стресирате някого, още по-малко да се правите на шеф. Целта е дадете шанс на един човек да изрази в максимална степен истинската си същност такава, каквато е. От тази гледна точка, предпочитам да ги слушам, да им задавам въпроси, които се появяват в моето съзнание след техните отговори. Аз самият искам да мотивирам колегите си и винаги съм им казвал, че независимо от огромния опит, който имам в тази индустрия, независимо от тези 25 плюс години в тази компания, не значи, че знам всичко. Това значи, че аз имам натрупан опит, преминал съм през повече житейски и бизнес ситуации, но в крайна сметка държа и искрено се надявам всеки един от моите колеги да знае в неговата сфера повече от мен. Това е смисълът да управляваш екип. Светът е безкрайно динамичен. Добре е да слушаш и да се учиш.

Как намирате конкуренцията и как гледат на българския пазар от централата на JTI?

- Легалният пазар в България има значителен потенциал и обем спрямо големината на страната. Аз лично смятам, че това е най-конкурентният европейски пазар. На пазара има 7 активно опериращи компании, които са и доста разнородни - българските компании имат силно представяне, както и регионалните. Нека не забравяме, че България е тютюнева държава с много сериозна история и традиции в областта на тютюнопроизводството. Въпросът с конкуренцията се свежда до средата, до това да има общи и еднакво приложими правила за работа. Когато има предвидима среда, еднакви правила, валидни за всички, нека най-добрият победи.

През последните години обаче нямаше. А и през цялото време контрабандата на цигари е жива.

- Ние сме огромна мултинационална компания и, както казах, отговаряме пред инвеститорите, обществото, служителите и потребителите си и мога да кажа, че нашите вътрешни рестрикции понякога са дори по-сериозни от действащото законодателство. Ние се стремим да бъдем изключително отговорни и на 100% да спазваме всички правила. Ако някой ги нарушава, това е негов проблем. Ние сме длъжни да работим по начина, по който компанията очаква от нас, да постигаме резултатите, не по всякакъв, а по правилния начин. Що се отнася до контрабандата, ние го казахме и на последната среща на индустрията с правителството - полагат се усилия и те са ясни. Нека си припомним, че 2010 г. процентът незаконна търговия с цигари беше двуцифрено число, и то доста сериозно. Сега говорим за едноцифрено ниво, което е много добре. Проблемът тук се свежда до друго. Незаконната търговия с цигари и тютюн е високо организирана, не е спорадична и случайна, и това е видно в районите, които винаги са с нива на потребление на цигари без български акцизен бандерол над средните за страната. Ако вземете последните проучвания за страната, ще видите, че водачи в листата са, общо взето, едни и същи търговски марки. Това е притеснителното в някаква степен. Има ясно изразена политическа воля както в лицето на премиера, така и на двамата основни ресорни министри – на финансите и на вътрешните работи, така и активната намеса на главния прокурор, и се надявам тези усилия да доведат до още по-добри резултати. Ние винаги сме готови да подкрепяме тези усилия, с каквото можем.
Q&A

Как си почивате?
Времето за почивка не е много. Опитвам се да балансирам между срещи с малко, но добри приятели, старая се да прекарвам повече време в галериите и да посетя максимален брой театрални постановки. Пътуваме със съпругата ми.

Кои са любимите ви четива?
Напоследък се опитвам да чета и да разбирам в максимална степен Петър Дънов. Далеч съм от претенцията да го разбирам и анализирам, но мисля, че това е едно учение, на което трябва да се обърне по-голямо и сериозно внимание.

Apple или Android?
iPhone. Не съм пристрастен към новите технологии и за мен те са спорни. До там, където помагат да свършите работата си по-добре, са повече от добре дошли, но там, където се опитват да заместват вас, приятелите ви, контакта с хората, предпочитам да ги избягвам. Това ви дава много информация, но не ви дава знания. Знанието е съвсем различно.

Интервюто взе Десислава Николова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как Алън Джоуп управлява Unilever от кабинета си вкъщи Как Алън Джоуп управлява Unilever от кабинета си вкъщи

Комюнике от домашния фронт

3 апр 2020, 1150 прочитания

Как да увеличим производителността на екипа при дистанционна работа Как да увеличим производителността на екипа при дистанционна работа

Няколко съвета към мениджърите за работа от разстояние

3 апр 2020, 1105 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мениджмънт" Затваряне
Куриер извън конфекцията

Николай Събев, собственик и мениджър на "Еконт", пред "Капитал"

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10