С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 май 2019, 13:11, 6165 прочитания

Да летиш в облака

Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил

Стефан Бумов е съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud. Завършил е компютърни технологии в Технически университет – София, има следдипломна квалификация по маркетинг. Основател и бивш изпълнителен директор на аутсорсинг компанията "Софика груп" (Sofica), която през 2014 г. беше купена от американския технологичен холдинг TeleTech. Заемал е ръководни позиции и в "Хюлет - Пакард България", "Оракъл България", "S&T България" и др. Оглавявал е и Българската аутсорсинг асоциация (БАА).
Компанията

HeleCloud е консултант в областта на облачните услуги. Партньор е на Amazon Web Services. Компанията е основана в Лондон преди три години от Добромир Тодоров, Бумов и Александър Колев. В София е основният технологичен екип, ръководен от Бумов. За три години компанията успя да се развие и да привлече около
30
клиента от най-различни сектори. В София работят около
40
експерти в областта на облачната инфраструктура.
Как се стигна до идеята за HeleCloud?

- HeleCloud e британска компания. Централата ни е в Лондон където са и част от нашите консултанти и експерти продажби, в София сме около 40 души консултанти плюс 10 за останалите дейности, като в плановете си сме определили България като основното място за разрастване.


Съосновател на HeleCloud е Добромир Тодоров, с когото сме работили и преди и който живее във Великобритания от много години. Имал е дългогодишна кариера в Amazon Web Services (ASWS) и е изключителен специалист в областта на облачните услуги. Имаше идея да стартираме нов бизнес съвместно и ме покани като човек с успешен предприемачески опит и познаващ IT сектора в България. И на мен този проект с ясна перспектива за развитие ми допадна много. Всички знаем, че AWS е безспорният лидер на пазара на публични облачни услуги. От друга страна, търсенето на този тип услуги в цял свят се разраства с бързи темпове. Разпознахме и възможността да бъде ангажиран инженерен потенциал в България, който е на много високо ниво и търси реализация чрез най-новите и модерни ИТ технологии.

И събрах две и две - има огромен, бързо развиващ се пазар в световен мащаб, наблюдава се недостиг на този тип кадри във всички страни в света, а заради прехода към публичния облак и инфраструктура тепърва ще има интерес от все повече бизнеси. От друга страна, заради предишния ми опит съм наясно какъв е инженерният потенциал тук, в България, и възможностите за растеж. И стартирахме с HeleCloud преди 3 години.

Какво точно правите от София?- HeleCloud консултира компании от разнообразни сектори и с различна големина да пренесат и изградят своята IT инфраструктура в публичната облачна среда на Amazon Web Services.

Ще илюстрирам с пример: досега всяка млада компания стартираше бизнес с нуждата от закупуване и инсталиране на няколко сървъра, системи за електронна поща, платформи за управление на счетоводство и финанси, може би и система за управление на продажбите и други. Всички тези машини - сървъри, дискови пространства и мрежови инфраструктури, трябва да бъдат предварително изградени и изискват ниво на знание и ресурси, което за стартиращия и младия бизнес е времеемък процес и е много често ограничителен фактор.

Самите ние в HeleCloud изградихме цялата си инфраструктура в облака, което ни отне буквално няколко дни. Всички компоненти са лесно достъпни, имаш възможността да закупиш само това, което е специфично и необходимо само твоята фирма, и не се нуждаеш от допълнителна експертиза, за да управляваш системата.

Същото нещо е приложимо и за големи компании, които например искат да разширяват своето пазарно присъствие в други държави. Много по-ефективно и бързо е това да стане през облачната среда.

HeleCloud специализира в решения, свързани с киберсигурност, трансформация на IT системи, управление и оптимизация на системи в облака. Това е консултантски бизнес, но в него има и един допълнителен компонент – последващото обслужване и управление на клиентската инфраструктура в облачна среда. Тук се има предвид не само стандартната поддръжка при възникване на някакви проблеми, а управление на сигурността, производителността и не на последно място управление и оптимизация на разхода за клиента. От друга страна, за компаниите е ключово важно да знаят как се използват тези гъвкави ресурси, за да са ефективни и да имат възможност да оптимизират използването им. Тези консултантски услуги се предоставят от нашия офис в България.

Как се развива бизнесът ви?

- Към днешна дата HeleCould работи с около 30 клиента. С повечето от тези клиенти имаме и повтаряем бизнес, тоест след приключването на един проект същият клиент ни възлага нови и нови проекти. Това е доказателство за качеството на услугите ни и нивото на експертизата на консултантите ни. С повече от 75% от клиентите ни в момента работим по нови или допълнителни проекти.

HeleCould е основана през 2016 г., а операциите стартираха реално през 2017 г. Вече сме в третата си година, като през 2018 г. постигнахме сериозен ръст на оборота и драстично увеличихме броя на консултантите. В цифрово изражение HeleCould е пораснала четири пъти за една година спрямо 2017 г. Целта ни тази година е да удвоим бизнеса, като имаме ясни планове за развитие и растеж на финансовите резултати. Този темп на растеж е предизвикателство да се поддържа, но ако в края на годината достигнем 100 души, смятам, че ще сме много добър пример за успешен млад бизнес в България, работещ само за чуждестранни клиенти.

Сто души общо в Лондон и София?

- Да, като съотношението приблизително е 15 в Лондон и 85 консултанти в България.

Как се стигна до партньорството ви с AWS?

- Моят партньор и съосновател на HeleCloud Добромир Тодоров е един от първите служители на AWS в Европа и има изключителни познания и натрупана експертиза във всички техни структури. Поради тази причина и фокуса ни върху AWS технологиите е разбираемо, че те видяха в нас висококвалифициран партньор с потенциал за развитие, а AWS има нужда от партньори с профила на HeleCloud. Огромно значение има и познанието на Добромир на добрите практики на AWS, които прилагаме в нашата фирма.

Моделът на AWS е да работят директно с най-големите си клиенти и да разчитат на партньори за всички останали проекти. Виждаме, че необходимостта от компетенции расте по-бързо от пазара, и реално нуждата от партньори като HeleCloud става все по-голяма и се превръща в ключ към растежа. Освен технологичен партньор, който внедрява техните услуги и продукти, HeleCloud сме лицензирани да препродаваме тяхната инфраструктура и така да предлагаме цялостна услуга.

Целта ни е HeleCloud да се превърне във водещ партньор на AWS за Европа и Близкия изток, което ще стане в следващите три години.

Вие сте един от пионерите в аутсорсинг сектора в България. Защо избрахте този бизнес след него?

- Ако в BPO сектора е много важно как си организираш и управляваш процесите, за да предлагаш висококачествена интегрирана услуга на клиентите си, при HeleCloud имаме стъпка нагоре в създаването на стойност за клиентите и тук вече говорим за много повече експертна и дори творческа работа в рамките на консултантските услуги. Неслучайно казах, че наемаме хора с опит и високо технологично и експертно ниво. Промяната за мен беше логична стъпка в моята кариера като професионалист и предприемач - преди аутсорсинг сектора се занимавах с IT, но от търговска гледна точка.

Аз обичам промяната, за мен тя е първо необходимост и след това предизвикателство. Колегите в предишния ми бизнес казваха, че "всяка година все едно работим в различна компания ". Промяната е движеща и мотивираща.

Разкажете за едно трудно решение в досегашната си кариера. Как се справихте с казуса?

- Общото и в предишния, и в сегашния ми бизнес е, че работя с хора. А работата с хора означава постоянни трудни решения в различни аспекти – от това да дали да се инвестира в професионалното и личностно развитие на един колега, през това да отговориш на високите очаквания като работодател и да създадеш предизвикателно място за развитие до това да се разделяш с интелигентни специалисти, които обаче на отговаря на средата в компанията. Да направиш така, че ярки индивидуалности, изключително интелигентни и амбициозни инженери, да работят в екип, да се допълват един друг, за да консултират на високо ниво един клиент, е изключително трудно и предизвикателно. В този ред на мисли най-тежките ми решения винаги са били свързани с хората.

Трудно е и да си предприемач - в момента, в който реално излезеш на предприемаческата сцена, трудните решения са всекидневие. Управлението на риска е много по сложно и изисква гъвкави и понякога иновативни решения, когато си предприемач - всяко твое решение на практика носи риск.

Трудно ли беше да се откажете от Sofica?

- Трудно ми беше да си тръгна, не толкова да я продам. Продажбата разглеждах като възможност за компанията да се развие на следващото ниво. Всички знаем, BPO бизнесът изисква мащаб - не може, ограничавайки се в София, да направиш една компания световен лидер. Сделката с TeleTech беше пример за това как на базата на мащаба на една огромната компания, обединена с бутиковия успешен бизнес на Sofica, можеш да създадеш много успешен бизнес в Европа. Въпреки това тръгването ми беше много трудно решение, включително и на емоционално ниво – като да оставиш детето, което си отгледал от бебе, да продължи само по своя път.

Ако можехте да върнете кариерата си назад, бихте ли променили нещо?

- Моите бизнес умения са формирани в липса на каквато и да било пазарна икономика и правила за правене на бизнес, но в същото време изключително динамична среда и в периоди на бурен растеж. В голяма степен хората от моето поколение са се учили на правене на модерен бизнес основно от практиката, като това не изключва значението и на образованието, което имаме. Ако бях израснал обаче като специалист в по-структурирана среда или по-установена като пазарни взаимоотношения, сигурно пътят ми щеше да бъде коренно различен. Но аз го харесвам такъв, какъвто е. Не, не бих променил нещо съществено - може би единствено е трябвало малко по-рано да се откажа от корпоративния свят и да тръгна по пътя на предприемачеството.

Според вас нужно ли е бизнес образование, за да е успешен един предприемач и ръководител?

- За предприемача не е задължително бизнес образованието и примерите са видни в световен мащаб. За мениджъра не е така - когато ролята ти е да управляваш хора и да отговаряш за развитието както на бизнеса, така и на служителите, определено необходимостта от съответното образование и умения и компетенции е задължително. Част от моите постижения, и в което, вярвам, съм успял, са лидерските умения, които имам и съм развил, а продължавам да развивам. Това да увличаш хората, да развиваш професионалиста в тях, да мотивираш да искат повече и да постигат повече и на които създаваш възможности е, което ме удовлетворява и зарежда с нова енергия.
Q&A

Какви устройства използвате в ежедневието си? Лаптоп или смартфон?

- Смартфон и таблет. Все по-малко използвам лаптопа си.

Какви бизнес четива бихте препоръчали?
- Обичам да чета биографиите на успешни лидери - основно свързани с технологиите. За мен представлява интерес начинът на мислене на тези хора, какво ги прави различни и успели.

Имате ли хобита?
- Хобитата са ми повече от свободното време за практикуването им. Карам ски от много години, както и кайт сърф, обичам и мотоциклетите - общо взето, всички спортове, изискващи носенето на каска.

Интервюто взе Константин Николов
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Последният човек на General Electric 2 Последният човек на General Electric

Може ли новият ръководител на Boeing Дейвид Калхун да спаси репутацията както на Boeing, така и на наставника си Джак Уелч

17 яну 2020, 1903 прочитания

Бьорн Ску Ейлертсен: Важни са хората, а не задачите Бьорн Ску Ейлертсен: Важни са хората, а не задачите

Главният технически директор на Milestone Systems пред "Капитал"

13 дек 2019, 3258 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мениджмънт" Затваряне
Най-трудният избор е свързан с управлението на хората

Даниела Узунова, изпълнителен директор на "Данон Сердика" АД, пред "Капитал"

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10