Димитър Цоцорков: Капиталът отива там, където има условия за инвестиции

Председателят на надзорния съвет на "Асарел - Медет" и изпълнителен директор на "Асарел инвестмънт" пред "Капитал"

В момента наистина проучваме възможности на няколко места в чужбина, имаме идеи как да се разраснем навън, казва Димитър Цоцорков
В момента наистина проучваме възможности на няколко места в чужбина, имаме идеи как да се разраснем навън, казва Димитър Цоцорков
В момента наистина проучваме възможности на няколко места в чужбина, имаме идеи как да се разраснем навън, казва Димитър Цоцорков    ©  Надежда Чипева
В момента наистина проучваме възможности на няколко места в чужбина, имаме идеи как да се разраснем навън, казва Димитър Цоцорков    ©  Надежда Чипева

Профил

Димитър Цоцорков е председатeл на надзорния съвет на "Асарел - Медет" и изпълнителен директор на инвестиционното дъщерно дружество "Асарел инвестмънт". Има бакалавърски степени по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет "Ричмънд" в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета "Уестминстър" в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK. В "Асарел - Медет" е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор "Корпоративно развитие". Член на управителния съвет на "Асарел - Медет" от 2014 г., а от 2015 до 2017 г. е негов председател.

Компанията

"Асарел - Медет" е добивна компания за медни руди, която експлоатира находището край Панагюрище. Някога държавното предприятие става частно през 1999 г., което е първата приватизация в минния сектор. В момента мажоритарен собственик е VA Copper Invest - Малта, а голяма част от останалите акции се държат от български физически лица, сред които и наследниците на покойния Лъчезар Цоцорков. "Асарел - Медет" е на 61-во място в класацията К100 на най-големите компании, с общи приходи от 396.5 млн. лв. за 2018 г. Печалбата е 88.8 млн. лв., с което дружеството отчита над 22% рентабилност. Пряко в компанията работят 1200 души, още около 400 са заети в дъщерните дружества.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Elfi Hristova
  • + 1

  "Не считате ли, че липсата на доверие се дължи на това, че българските институции, които са натоварени с отговорността да контролират, са виждани от гражданите като корумпирани, неефективни и непрозрачни?

  - Българските граждани са си избрали управлението, така че не е работа на бизнеса да коментира."

  Това е изключително лицемерно. Редовно има екологични проблеми с разливи и отпадъци от различни индустриални обекти, особено хвостохранилища на мини, а наказанията и глобите, ако бъдат събрани са смешни.
  Да хората трябва да бъдат много добре информирани особено когато държавата НЕ РАБОТИ и НЕ Е СПОСОБНА да защити гражданите си от некоректни бизнес инвеститори които не зачитат закона и на които не им се търси отговорност.
  Щом бизнеса не иска да коментира, тогава да не коментира и законен или не е един референдум защото как е написал - не му е работа.

  Нередност?
 • 2
  aymaliev avatar :-P
  Borislav Aymaliev

  С такъв председател, Асарел най-добре да затварят.

  Хиляди хора му показаха среден пръст чрез напълно законен референдум.

  Сега виждаме гениална стратегия за публикуване на платени интервюта. Как пък не зададохте един смислен въпрос? За Корпоративна Социална Отговорност чували ли сте? Качество на живота не се купува с пари.

  Много пъти с думичката "инвестиции" са загробвани хора. Не работи вече тоя номер.

  А най-смешната част е за иновацията "ЕРП система" с графики. Било е иновация, ама преди 20 години.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал