Йоанис Коцианос: Догодина стъпваме на пазара на здравно застраховане
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Йоанис Коцианос: Догодина стъпваме на пазара на здравно застраховане

За следващата година управляваният от Йоанис Коцианос "Алианц България холдинг" прогнозира ръст от 5% в застраховането

Йоанис Коцианос: Догодина стъпваме на пазара на здравно застраховане

Председателят на изпълнителния комитет на "Алианц България холдинг" пред "Капитал"

Гергана Михайлова
10949 прочитания

За следващата година управляваният от Йоанис Коцианос "Алианц България холдинг" прогнозира ръст от 5% в застраховането

© Надежда Чипева


Визитка

Йоанис Коцианос е председател на изпълнителния комитет на "Алианц България холдинг". Има повече от 10 години опит в сферата на застрахователния бизнес, финансите, управлението на риска, прогнозното моделиране и развитието на нови продукти. Завършил е математика в университета "Браун" в САЩ. Владее свободно гръцки, английски, немски, шведски, френски и норвежки език.

За компанията

"Алианц България холдинг" е финансова група, част от европейския застрахователен гигант Allianz, който е и мажоритарен собственик, притежаващ над 66% дял в компанията. Чрез дъщерните си компании в застраховането, пенсионното осигуряване, банкирането и лизинга групата предлага комплексно обслужване на повече от 1.5 млн. клиенти в страната. За миналата година консолидираните приходи на холдинга достигат до 337.1 млн. лв., а нетната печалба е близо 67 млн. лв.

Каква беше вашата лична мотивация да оглавите "Алианц България холдинг"?

"Алианц България холдинг" е компания, в която работят над 900 души и за всички тях е много важно организацията да е добре управлявана. Когато през 2018 г. пристигнах в София и поех позицията Главен директор "Подписваческа дейност", за мен не беше цел да заставам начело на организацията. Но трансформацията в региона и конкретно в Унгария наложи промени в мениджмънта и досегашният ръководител Александър Проценко бе избран за главен изпълнителен директор на "Алианц Унгария". Така на база утвърдената практика за планиране на приемствеността ми беше дадена възможност да поема тази позиция тук. С опита, който съм натрупал, нямам притеснения за това, което ме очаква. Смятам, че моментът беше добър, и съм благодарен на предоставената ми възможност, защото в тази си роля мога да повлияя много повече за развитието на компанията.

В какво състояние е холдингът при встъпването ви на позицията?

"Алианц България" има солиден пазарен дял, а също така и добра рентабилност. Компанията вече беше започнала проекта за трансформация, което доведе до оптимизиране на разходите, по-добра ефективност и надежден контрол, така че за мен остава да се съсредоточа върху растежа, търговската активност и модернизиране на процесите.

Това ли е в дневния ви ред в краткосрочен план?

За мен е важно да сме бързи в обслужването на клиентите, продуктите ни да са лесно разбираеми за тях и да имаме добри технологични решения. Дигитализацията заема централно място, защото тя дава възможност да постигаме всичко това. Наскоро обновихме основната си банкова система. Сега изготвяме рамката на ново направление в работата ни - здравното застраховане като част от пакета придобивки за служителите в корпоративния сектор. Планираме да стъпим на този пазар през втората половина на следващата година. Имаме амбиции да продължим да растем, но не на всяка цена, а с премерен риск.

Какво бихте искали да постигнете с компанията?

Основното, което искам да постигна, е компанията да оперира по-ефективно на пазарите, на които работи. Искам тази промяна, която се извършва, да не е стресираща, а напротив, да послужи като база за успех в дългосрочен план. Искам да продължим сътрудничеството с партньорите ни, защото обратната връзка, която получаваме от тях, ни помага да подобрим работата си.

Какъв е анализът ви за потенциала на пазарите, на които "Алианц България холдинг" работи?

В застрахователния сектор прогнозираме 5% ръст на премийния приход, като развитие очакваме не само в автомобилното застраховане, но и в имущественото и в здравното застраховане. В животозастраховането очаквам да има раздвижване и преминаване от чисто спестовните застраховки към инвестиционните продукти.

В банковия сектор тенденциите също са положителни. България е единствената страна, в която групата има банка, и като играч с 2.7% пазарен дял ние сме наясно, че тя се нуждае от модернизация и специализация в компетентности, които да я отличават. Инвестираме много в това банката да бъде конкурентоспособна. Банковият сектор е много конкурентен, ликвидността е голяма, капитализацията расте, депозитите - също, въпреки че лихвите по тях са ниски. Ние сме част от икономическа система, която в момента санкционира излишната ликвидност с много капитали, които търсят в какво да бъдат инвестирани, а по този начин е трудно да поддържаш ниво на приходите. Ето защо за нашата банка, имайки предвид нейния размер и позиция, приоритетът остава подобряване на ефективността и специализиране в сегменти, в които тя се отличава на пазара. Затова инвестираме и в модернизация.

В пенсионното осигуряване очакваме дебатът за фазата на изплащане на допълнителните пенсии да стигне до парламента и да имаме вече одобрен модел, по който да работим. Това е много важна промяна, защото досега бяхме във фазата на акумулиране на средства и сега наближава моментът, в който поетите обещания към пенсионно осигурените лица трябва да бъдат изпълнени. Имал съм възможност да участвам в дискусиите и смятам, че има работещо предложение, но е много важно върху какви допускания за смъртността и продължителността на живота ще се построи моделът. Положителното е, че в него ще бъде даден срок, през който, ако се забележат някакви дефекти, ще може да се извършват корекции.

Очаквате ли скорошно разрешаване на проблема с мониторинга по системата "Зелена карта", който застрахователите в България имат?

Положителното е, че Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е в диалог с международното бюро, водят се преговори, които да удовлетворят очакванията. В интерес на всички застрахователи е ситуацията да бъде разрешена. Застраховката "Гражданска отговорност" има много важно обществено значение и се надявам, че се върви във вярната посока за намиране на решение, както и да има баланс в споделянето на разходите по изпълнение на мерките за съответствие.

Какво според вас мотивира работещите в холдинга и как се състезавате за привличане на служители?

Смятам, че това, което помага в привличането на кадри, е мениджърът на една организация да е искрен и да е ангажиран към своите служители. Искрен означава, че колегите ти могат да вярват на това, което казваш, защото то е и това, което правиш. А ангажиран е да си близо до своите служители, да чуваш какви са проблемите им и да им помагаш да ги разрешат. Подкрепям разнообразието, креативността, желанието да се развиваш.

Има ли определени умения, които насърчавате вашите служители да придобиват?

В "Алианц" имаме вътрешни програми за усъвършенстване на уменията не само в областта на технологиите, но също така работим по насърчаване на лидерските качества на колегите. Освен това спонсорираме придобиването на акредитация в специалности като риск мениджмънт и актюерство. Аз самият съм се възползвал от тези възможности за повишаване на квалификацията в рамките на организацията и смятам, че сега е мой ред да подкрепям развитието на колегите.

Какво виждате като тенденция в потребителското поведение и как според вас индустрията може да обслужва клиентите си по-добре?

Ако преди потребителите сравняваха продукти и услуги от една категория или сектор, сега сравняват нивото на обслужване и потребителското изживяване от една сфера с това, което получават във финансовия сектор. Финтех компаниите се насочиха към отделни услуги, в които предложиха на потребителите интерактивност и удобство. Това ни показа посоката, в която се движим. Ние имаме подкрепа от групата на Allianz в тази насока и разработваме продукти, които са разбираеми, дават възможност за индивидуализиране на услугите и в същото време са достатъчно прозрачни за рисковете. Например в застраховането клиентите се притесняват дали щетата им ще бъде изплатена, както и след като бъде потвърден размерът на обезщетението, кога ще дойде плащането. За да спестим подобно негативно преживяване, ние залагаме на бързина, яснота и комуникация с клиентите.

Q&A

Коя е любимата ви финтех услуга?

Намирам за много интересна компанията Lemonade - това е стартъп, който предлага застрахователни услуги на собственици на имоти и на наемодатели. Тя е и една от най-бързите в процеса по предявяване на щети. Специалното звено на Allianz за работа с финтех сектора работи с тази компания, както и с други много интересни имена, като N26 например.

Привързан ли сте към някое технологично устройство? Можете ли да оцелеете без смартфон в джоба?

Мога, разбира се. Телефонът е необходимо устройство, но трябва да можем да се откъсваме от него, да си даваме време да мислим, действаме, ориентираме и без него. Както всяко друго устройство, което е полезно, и с него би могло да се злоупотреби.

На какво посвещавате свободното си време?

Четене, спорт, пътуване. Физическата активност ми помага да изляза извън мислите за работа, да балансирам. Пътуването е част от моя живот, тъй като семейството ми е в Гърция, а, работейки в различни държави, приятелите ми са на различни места по света.

Интервюто взе Гергана Михайлова

Визитка

Йоанис Коцианос е председател на изпълнителния комитет на "Алианц България холдинг". Има повече от 10 години опит в сферата на застрахователния бизнес, финансите, управлението на риска, прогнозното моделиране и развитието на нови продукти. Завършил е математика в университета "Браун" в САЩ. Владее свободно гръцки, английски, немски, шведски, френски и норвежки език.

За компанията

"Алианц България холдинг" е финансова група, част от европейския застрахователен гигант Allianz, който е и мажоритарен собственик, притежаващ над 66% дял в компанията. Чрез дъщерните си компании в застраховането, пенсионното осигуряване, банкирането и лизинга групата предлага комплексно обслужване на повече от 1.5 млн. клиенти в страната. За миналата година консолидираните приходи на холдинга достигат до 337.1 млн. лв., а нетната печалба е близо 67 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Един сблъсък с общите условия и офертите на банката им ме разубеди дългосрочно от това да им бъда клиент. Плащаш си за всичко - скъпи такси, теглене от банкомат (дори от банкомат на Алианц)... Пълна трагедия!

 • 3
  rxb15635450 avatar :-|
  Тодор Тодоров

  Партнърс Груп ЕООД са измамници, застраховките им никога не се вписват и когато настъпи застрахователно събитие се оказва че застраховката я няма. Колко много хора подведоха...

 • 4
  wqy32691372 avatar :-|
  Марина Николова

  Здравейте! Съгласна съм с вас. Фирмата не от скоро се занимава с измамни застраховки и схеми. Дамата, която работи там - Сапаревска- е уволнена за множество злоупотреби.

 • 5
  dck43692405 avatar :-|
  Росица Нейкова

  Г-жа Сапаревска е разследвана от икономимческа полиция. Не й се доверявайте и стойте настрана от нея . Дори Лев Инс прекратиха съдружничеството си с тази фирма!

 • 6
  emb48692653 avatar :-|
  Стефани Нанкова

  Правиш си застраховка, спокоен си,че я имаш и изведнъж, когато се наложи да я използваш - ти казват,че никога не е била сключена. Не знам как въпросната фирма - Партнърс Груп все още съществува и подлъгва хората.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.