През деня банкер, през нощта - DJ

Дейвид Соломон иска да наложи Goldman Sachs в дигиталната ера и потребителския бизнес

Въпреки годишната си заплата от 23 млн. долара, Дейвид Соломон пътува до офиса с метро и прави кафето си сам
Въпреки годишната си заплата от 23 млн. долара, Дейвид Соломон пътува до офиса с метро и прави кафето си сам    ©  Reuters
Въпреки годишната си заплата от 23 млн. долара, Дейвид Соломон пътува до офиса с метро и прави кафето си сам
Въпреки годишната си заплата от 23 млн. долара, Дейвид Соломон пътува до офиса с метро и прави кафето си сам    ©  Reuters

"Всички искахме да сме Goldman Sachs, а сега изглежда Goldman Sachs иска да е Citigroup или JP Morgan", думите на неназован банкер от Уолстрийт пред Financial Times точно описват новата реалност пред може би най-известната инвестиционна банка в света. През последните десетилетия групата беше зад някои от най-големите корпоративни сделки и листвания, като междувременно си спечели репутацията на безскрупулна организация, ръководена от мистериозна структура от партньори. Но последните години не бяха толкова успешни (поне по скалата на Goldman) и 150-годишната банка изостана от конкурентите си на Уолстрийт, което я принуди да предприе мащабна и радикална промяна на бизнес модела си. Зад нея стои изпълнителният директор Дейвид Соломон, оглавил групата през октомври 2018 г., и бързо превърнал се в един от най-могъщите в банковия сектор. Идеите му са да разтърси Goldman изоснови.

На теб се пада...

Макар и донякъде преувеличено, след финансовата криза от 2008 г. Goldman често беше сочена като пример за всичко лошо на Уолстрийт. Журналистът Мат Таиби дори нарича банката "голям калмар вампир, който впива пипалата си във всичко, което носи пари". Когато Соломон поема управлението на Goldman Sachs през есента на 2018 г., приходите на банката са в постоянен застой от 2010 г. насам, а основният бизнес с активи като дългови книжа и акции носи все по-малко пари заради спадащите маржове, по-високите разходи и изострената конкуренция от хедж фондове и други нови играчи. Съвсем естествено и акционерите не са доволни.

Още от първия си ден начело Соломон започва дълбок преглед на бизнес модела на Goldman и на структурата и правилата в цялата компания от 38 000 души. Първоначалните му мерки са донякъде козметични, но имат за цел да разбият статуквото. Йерархичната и потайна партньорска схема в банката, която включва поне 415 души (около 35 са напуснали през 2019 г.), изкарващи над 1 млн. долара и получаващи инвестиционни възможности, е различна от всички други щатски банки. Соломон мести целия мениджърски екип от 42-рия етаж в централата на 12-ия, за да са по-близко до основния бизнес.

Отделно за първи път в историята на банката той променя строгите дрескод правила (старият меморандум е от 35 страници и определя как трябва да изглежда служителят на Goldman) и дава възможност всеки да се облича както иска, "според съответната ситуация". Соломон премахва и тестовете за наркотици на служителите, както и забраната за снимки в офисите на банката - самият той често пуска такива в Instagrаm профила си. Така изпълнителният директор иска да отговори на променящата се демографска среда - според независими оценки над 70% от работещите във фирмата са милениъли. "Организацията ни има голяма бюрокрация, която искам да намаля", казва той пред сп. Fortune.

Основната стратегия на Соломон е да покаже, че е близко до служителите. Със заплата от около 23 млн. долара, всеки ден той пътува до офиса в Манхатън с метро, което според източници от компанията ужасява някои членове на борда на директорите. "И защо да не пътувам с метрото - по-бързо е. Кметът на Ню Йорк взима метро, защо и изпълнителният директор на Goldman Sachs да не го прави", казва той пред Fortune.

Друго негово решение е да обикаля из офисите на компанията, където работят "простосмъртните", без никой да го очаква, и да се включва във всякакви срещи като слушател. Сам прави кафето си в централата и дава възможност на колеги и посетители да почукат директно на вратата му, без да преминават през рецепционисти (стига да имат предварителна уговорка естествено). Основна негова цел е да увеличи и диверсификацията между половете в компанията, за да излезе от стария имидж на банкера от Уолстрийт (почти винаги бял мъж).

Всички тези малки действия на демонстриране на прозрачност и близост се коренят в нюйоркския бекграунд на Соломон. Роден в градчето Скарсдейл, на 30 км от Манхатън, той показва афинитет към бизнеса още от малък. Баща му има малка печатарска компания, а майка му продава слухови апарати. След като учи политически науки, той подава молба за работа като анализатор в Goldman, която по ирония на съдбата е отхвърлена. Налага се временно да работи в McDonald's, преди да бъде приет като стажант в Irving Trust, която сега е част от Bank of New York Melon. През 1986 г. се мести в инвестиционната банка Drexel Burnham Lambert, където се учи директно от печално известния пионер на пазара на високо доходни облигации Майкъл Милкън, осъден впоследствие за злоупотреби при търговия с ценни книжа, което доведе и до затварянето на Drexel. Въпреки това и до ден днешен самият Соломон твърди, че е научил много за света на финансите от Милкън. Следва кариерно развитие в Salomon Brothers и Bear Stearns, където се издига до директор за инвестиционното банкиране. Именно там хваща и вниманието на Goldman, които го привличат през есента на 1999 г. въпреки първоначалното му нежелание. "Те спечелиха, а ние загубихме", казва години по-късно Уорън Спектър, бивш съпрезидент на Bear Stearns, чийто колапс през 2008 г. води до придобиването й от JPMorgan. За късмет на Соломон той продава акциите си в групата далеч преди срива й.

Соломон все пак пропуска първичното публично предлагане на Goldman през май 1999 г., което също можеше да му донесе милиони. Но от това не страда кариерата му и постепенно той се издига в йерархията, като минава през директор на финансиращия бизнес, ко-директор на инвестиционното банкиране и накрая съоперативен директор заедно с Харви Шварц. В един момент двамата се оказват съперници да наследят Лойд Бланкфейн, оглавявал банката в продължение на 12 години. Първоначално се смята, че Шварц е фаворит, но в крайна сметка през есента на 2018 г. лично Бланкфейн избира Соломон за новия главен изпълнителен директор. Шварц напуска Goldman след над 20 години в групата. "Ако не ме бяха избрали, и аз щях да напусна", казва самият Соломон по-късно.

Начело на старата банка

След като поема еднолично управлението на инвестиционната банка, Соломон се заема да наложи своя стил. Поема поста в нестабилен момент в личния си живот - развежда се със съпругата си от 29 години, а бившият му личен асистент се самоубива, след като са му повдигнати обвинения за кражбата на вино за 1.2 млн. долара от личната колекция на Соломон. В същото време порасналите му дъщери се местят на Западното крайбрежие. Останал изведнъж сам, основният му фокус става Goldman Sachs.

Но предизвикателствата пред него сигурно са едни от най-големите, пред които се е изправял изпълнителен директор на Goldman Sachs в историята. След Lehman Brothers Goldman Sachs е подлагана на същите регулации като големите търговски банки, а в същото време основният й бизнес носи по-малко пари. Ето защо Соломон иска да препозиционира банката в нови сегменти, които някои от предшествениците му биха смятали за тотално неприемливи.

В центъра на стратегията му е да отвори Goldman Sachs, известна като банка на богатите и могъщите, към масовите потребители. За целта Соломон купи компанията за управление на активи United Capital за 750 млн. долара, която е насочена и към не толкова заможни клиенти. Целта на изпълнителния директор е да я обедини с търговското подразделение Marcus, създадено преди няколко години от Бланкфейн, и по този начин да направи една от най-големите дигитални банка в САЩ. Пример за развитието в тази посока е пуснатата преди месеци кредитна карта с Apple, която през последните месеци е отпуснала към 10 млрд. долара на потребители на Apple, някои от които и с много нисък кредитен рейтинг. В същото време Соломон привлече към този бизнес и много технологични специалисти, които да подкрепят разрастването му.

Съвсем естествено, подобни действия не се приемат добре от всеки. Утвърдените трейдъри и инвестиционни банкери в компанията са свикнали да бъдат в центъра й и някои от тях се опасяват, че ще бъдат изместени от новия фокус върху потребителския бизнес, който все още носи малко от приходите. Именно тези притеснения повдигат и твърденията на Уолстрийт, че Goldman губи същността си.

Дейвид Соломон се опитва да разсее тези съмнения, като тази седмица свика първия в историята на банката Investor Day (след редакционното приключване на броя на "Капитал" - бел. ред.). На него мениджърът ще се опита да отвори доскоро мистичната банка за обществеността и да обясни стратегията си за бъдещето. Част от него са и обявените през декември планове на Соломон за бъдещи инвестиции в размер на 750 млрд. долара под формата на финансиране и консултантски услуги на зелени проекти.

Чрез новата си стратегия Соломон иска да доближи Goldman Sachs до големите си конкуренти на Уолстрийт, които разполагат с потребителски бизнес, и успяха да увеличат бизнеса си след финансовата криза далеч по-успешно. Пазарната капитализация на всички тях е нараснала далеч повече от тази на Goldman през последните десет години (виж инфографиката).

Музика в сърцето

Пътят пред стратегията на Соломон безспорно ще е дълъг, но на първо време той държи да привлече най-добрите в сектора, с която да я изпълни. Пред Vanity Fair той твърди, че единственият начин това да стане е, като им предложи по-добър баланс между работа и личен живот. "Goldman трябва да продължи да е мястото, където се работи здраво, но също така дава възможност на служителите да поучават възможност за добър живот и да се занимават с други интереси за тях, както и да инвестират в семействата си", казва той пред VF. Самият той следва това верую - кара велосипеди, кайт сърфове, ски, гмурка се, а може да бъде открит всяка сутрин в 6 часа във фитнеса.

Но може би най-известният му интерес извън финансите е музиката. Хобито му е да бъде диджей, известен под псевдонима DJ D-Sol, в нощни клубове в Ню Йорк, Маями и Бахамите, където често пуска. Следващото му голямо парти е това на Sports Illustrated по време на Супербоул, като дори Goldman Sachs пусна прессъобщение за него. Соломон се описва като дългогодишен меломан. "Преди години започнах да посещавам клубове и да се интересувам от електронна музика и постепенно развих страстта си", казва той. Някои от ремиксите му могат да бъдат открити в Spotify и Apple Music. Нищо чудно тази му страст да му помага и във всекидневната работа - Goldman Sachs спечели първичното публично предлагане на Spotify, а Соломон е говорил и на конференция на шведската музикална платформа. Но едно е сигурно - Соломон далеч не отговаря на вкоренените представи за банкер от Уолстрийт.