Как се изгражда компания за управление на активи според оттеглящия се шеф на Норвежкия петролен фонд

Norges Bank Investment Management е най-големият единичен собственик на акции в света

Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за инвестиции в публични компании; дотогава всички пари бяха влагани в облигации
Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за инвестиции в публични компании; дотогава всички пари бяха влагани в облигации    ©  Norges Bank Investment Management
Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за инвестиции в публични компании; дотогава всички пари бяха влагани в облигации
Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за инвестиции в публични компании; дотогава всички пари бяха влагани в облигации    ©  Norges Bank Investment Management

В един момент от разговора с Ингве Слингстад той се позовава на Бьорн Борг, звездата на скандинавския тенис от 70-те години. Подходът на Борг - правете всичко нужно, за да не загубите, и преди всичко бъдете солидни - се спазва и налага от Слингстад и в Norges Bank Investment Management (nbim), организацията, която управлява от 2008 г. в рамките на Норвежката централна банка. Целта му - да надмине основния показател с 0.25 процентни пункта годишно, е скромна. Но постигането й доведе до съвсем нескромно богатство.

Слингстад ще се оттегли по-късно тази година, когато Николай Танген, базиран в Лондон мениджър на хедж фонд, ще заеме мястото му в Осло. Оттеглящият се шеф подаде оставка през октомври, 50 години след деня, в който Норвегия за първи път откри залежи от петрол. В същия ден петролният фонд на Норвегия премина стойност от 10 трлн. норвежки крони (900 млрд. долара). Той е най-големият единичен собственик на акции в света. И притежава средно 1.5% от всяка публична компания в световен мащаб.

Фонд, основан на стабилни правила

Подобен успех изглеждаше невероятен, когато Слингстад се включи през 1998 г. Цената на петрола тогава падаше към нива от 10 долара за барел. Идеята за инвестиционен фонд от петролните резерви изглеждаше смешна. И въпреки това Слингстад напусна добре платена работа в частния сектор. Привличаше го независимостта. Той и старшите му колеги я използваха, за да изградят фонд за управление на активи, основан на стабилни принципи. Дисциплина, солидност, минимизиране на грешките - принципите на Борг са трудни за спазване при управление на разнообразно портфолио. Но те са от ключово значение за инвестиционния успех.

Норвежкият петролен фонд е създаден през 1996 г. Основаването му се базира на осъзнатата идея, че страните - производители на петрол, изпитват проблеми. Единият капан е "ресурсното проклятие" - корупцията, която минералното богатство често насърчава. Друг е "холандската болест" - поскъпването на валутата, което след това забавя напредъка на други експортни индустрии. Фондът е преди всичко средство за изглаждане на ефекта от нестабилните петролни приходи върху бюджета на правителството. Всички приходи от петрол се внасят в него, след което той осигурява стабилен принос в бюджета. Продължилият десетилетие нефтен бум създаде огромни резерви. Постепенно на фонда започна да се гледа в нова светлина - като дар за бъдещите поколения. В пика си през миналата година стойността му достигна около три пъти годишния БВП на Норвегия.

Разумни инвестиции

Богатството на фонда е плод и на разумните инвестиции. Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за инвестиции в публични компании; дотогава всички пари бяха влагани в облигации. В повечето случаи инвеститор с дълъг хоризонт трябва да заложи на по-рискови акции. Но дори и най-добрите принципи могат да бъдат трудни за спазване. Което стана ясно скоро след като Слингстад застана начело. Фондът е повишил дела на акциите в собствения си портфейл от 40% до 60% през 2008 г. Моментът изглеждаше лош. Фондовата борса се срина през есента. Повишението на облигационния дял на фонда донякъде ограничи щетите, но все пак загубите тогава достигнаха 23% от стойността.

Тогава трябваше да бъде взето трудно решение. Принципите на фонда изискват ребалансиране: продажба на облигации, които са се повишили с цел закупуване на акции, които са станали по-евтини, като по този начин бъде достигнат 60-процентов дял на акциите. Нужен е доста кураж да се купуват активи, от които други бягат. Някои фондове се отказаха от правилата си за ребалансиране. Имало ли е колебание тогава? "Да, разбира се", казва Слингстад. Беше голям политически риск. Ако борсовият пазар не тръгнеше нагоре, щеше да му се търси сметка. Въпреки това финансовото министерство дава благословията си. "Във време на огромна криза купихме акции за 175 млрд. долара, 0.5% от пазара." Което подготви добре фонда за десетгодишния бичи пазар, който последва. Ребалансирането на фонда сега е неразривно свързано с процесите в него. Има моменти като сегашния, когато акциите отново паднаха рязко, и човек лесно може да загуби съня си. Но пък е и най-лошото време за подобно държане. Дългосрочният фокус на фонда му позволява да е смел във време на криза. Но има и ограничения, които не се отнасят за други инвеститори. Необходимостта за прозрачност изключва обвързването с фондове за дялови инвестиции. nbim е пионер в социално отговорните инвестиции. Което отстрани може и да изглежда като правене на добро по скандинавски и позиране на политиците. Но този подход се базира на упоритост. Много решения за ограничаване на дадени акции се вземат с оглед дългосрочната възвращаемост. Въглищните компании например се изключват, тъй като все повече изглежда, че бизнесът няма дългосрочно бъдеще. Избягват се компании от развиващите се пазари, които не издържат тестове за корпоративно управление. Като цяло това е начин за подобряване на възвращаемостта.

Аналогията с тениса е: играйте от основната линия; премахнете основни грешки; първо бъдете стабилни и чак тогава умни. Така ще спечелите в дългосрочен план. Много мениджъри на фондове виждат риск за кариерата си в това да гледат твърде далеч в бъдещето. Междувременно могат да загубят клиенти. Нещата са различни в Норвежкия петролен фонд. "Кариерният риск, казва Слингстад, се крие в това да не се прилага стратегията."

Рекордна загуба за първото тримесечие

Норвежкият суверенен фонд е изгубил рекордните 1.17 трлн. норвежки крони (113 млрд. долара) през първото тримесечие заради икономическия шок в резултат на пандемията от коронавирус, довел до масови разпродажби на фондовите борси. Загубата идва в момент, когато скоро на фонда може да му се наложи да ликвидира за първи път в историята си част от своите активи, за да помогне на централната банка на страната да финансира мерките за спешни разходи, с които да се помогне на икономиката. През първото тримесечие изтеглянията на правителството от фонда достигнаха 67 млрд. крони и най-вероятно сумата ще нарасне значително през април. Акциите на фонда се възстановиха през последните дни на март, когато инвеститорът беше оценен на 10 трлн. крони (972 млрд. долара). Акциите на активите от неговото портфолио поевтиняха с 21.1%, докато инвестициите с фиксиран доход нараснаха с 1.3%. Тримесечният спад се оказа по-сериозен от този през последните три месеца на 2008 г., в разгара на глобалната финансова криза.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved