Защо шоколадът е добър избор по време на пандемия

Ивайло Найденов - генерален мениджър на Mondelez International за България, Румъния и Източна Адриатика, пред "Капитал"

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Визитка

Ивайло Найденов започва кариерата си през 2004 г. в "Крафт фуудс България" - предшественик на "Монделийз България". Първоначално е директор "Продажби", а четири години по-късно - директор "Маркетинг". Той е първият българин, изпълнителен директор в 25-годишната история на мултинационалния гигант в страната. От март 2015 г. е назначен за генерален мениджър на Mondelez за България, Румъния и Източна Адриатика и управлява десет пазара. Ивайло Найденов е и председател на сдружение "Храни и напитки България", обединяващо едни от най-големите мултинационални и български производители.

Компанията

"Монделийз България" е част от структурата на Mondelez International за Централна Европа заедно с още 17 държави от региона. Компанията е създадена при закупуването на шоколадовия завод в Своге през 1993 г. (тогава от "Крафт фуудс"), където се произвеждат местните марки "Морени", "Своге", "Сезони", а също и Cadbury, Milka, Suchard, Lacta, Alpen Gold, Poiana и др.

Бизнесът на Mondelez International в България се управлява чрез пет дружества: "Монделийз България", "Монделийз България продакшън", "Монделийз България холдинг", "Монделийз Юръп прокюърмънт ГмбХ-клон България", "Монделийз Юръп сървисиз ГмбХ-клон България".

Приходите на "Монделийз България" за 2019 г. са 178 млн. лв., като около 800 служители са заети в производството и търговското дружество в страната.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  straw_ avatar :-P
  straw_sec
  • + 1

  Трудното мениджърско решение на маркетолога:

  Шоколадовите продукти на консигнация в малките магазинчета, които масово са намалили стопанската си активност, се приемат обратно в складовете, където се пренасочват към големите вериги, където от своя страна се предлагат подчертано на промоция при закупуване на повече от един брой от дадения продукт. Те от своя страна имат възможности за допълнително предлагане чрез интернет, за покупки от клиенти, като компенсация за намаленото търсене по дистрибуторския канал на малките магазинчета. Възможностите за достигане до клиента са повече, от възможностите за поддържане на процентния дял на суровините в рецептата.

  Т.е. отклоненията в съдържанието на слънчогледов лецитин в шоколадите (заменян със соев по ценови причини), и добавянето на амониев бикарбонат в бисквитените компоненти (за корекция киселинност при неспецифично брашно), са основното, по-характерно за производствените дадености в България... а каналите за дистрибуция са взаимозаменими до определена степен. Контролът на иновацията (рецепта), която всъщност се продава, е извън маркетниговият обхват, който пък, въпреки, че проучва местните хранителни специфики; впоследствие при пласмента, не може да обхване твърдението, че "местните фабрики отговарят за местната рецепта на конкретния пазарен вкус" защото обемът производство е зониран по региони.

  Нередност?
 • 2
  straw_ avatar :-P
  straw_sec
  • + 1

  Повечето хора не знаят, че най-вкусният шоколад се намира в пълнежа на кроасаните. Имаме брашно тип 600 във фракцията му за супер лесно храносмилане, добавена вкусна палмова мазнина от най-висок порядък на ценност и ... прекрасен шоколадов пълнеж. Обаче остава най-важното - когато тази сладкарска рецепта, оформена като кифличка, бъде разопакована и термично обработена във нагреваема фурна (не микровълнова), се получава такъв прекрасен ванилено-шоколадов аромат, който се превръща във още по-плътнонаситен вкус на едно памучено-въздушно сладко изделие, което като цяло съдържа повече калории от един цял стограмов шоколад :)

  Нередност?
 • 3
  gen.kolev avatar :-|
  Ген. Колев
  • + 1

  Никога не купувам от боклучавите продукти на тези - няма нещо, което да не е с палмово масло, вкл. всичките им "Милки". Четете на всичко етикетите, вкл. най-дребния шрифт. "Дяволът" винаги е скрит някъде там.

  Нередност?
 • 4
  ilinden avatar :-?
  Peacock

  Цитат: "Бонбоните Milka Moments особено са любими. Двамата ми синове, които ги консумират, всъщност формират голяма част от пазарния им дял."
  Лош момент в интервюто - То това е ясно, че е продукт който беше обречен от старта, но такова признание, че двете му момчета изяждат педва ли не колкото останалата част от страната ......

  Нередност?
 • 5
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  1а. Sustainable agriculture и стабилност в производството в промишлеността. Оптимум равно на малка заложена грешка.

  Sustainable (стабилно като възвращаемост и финансово отплащащо се) в областта на производството на банани, само по себе си, като консервативен процес създава стабилност на стопанството в дадена африканска държава; води по себе си другите свързани системи и като часовник сверява бизнес процесите (при екстензивна икономика).

  Sustainable култура е например отглеждане на соя, която въпреки, че не е много подходяща като храна, представлява значим подотрасъл в европейската и северноамериканска култура. От генетично ниво, през аграрен дял, до съставяне на хранително-вкусов микс, формира отплащаща се възвращаемост. Благодарение на тази култура съществуват тези така чудесни шоколади Milka, както и цялата гама шоколадови продукти.

  В металургичната промишленост, поддържането на показателите в посока стабилност (не се води от кратковременни нехарактерни тенденции, а е предпоставка за водене и опиране в нея на икономическите процеси) е предвид научнообоснования метод на следване на природно заложените свойства на оборудването. Т.е. правим правилното и преминаваме през всякакви икономически трудности, като се явяваме определящ фактор на финансовата и пенсионна стабилност.

  Именно заради това, в моменти на кризисен пазар, с цел запазване на конкурентоспособност, металургичното оборудване може да си позволи надскачане на проектните мощности и работа на 105 процента примерно (като КЦМ през 2010 г.). Използването на нетипични (незахарни) пшеници в бисквитените шоколадови десерти, и коригирането им чрез химични добавки е показателно за бранш, който дори при кризисни ситуации, не може да пренатовари оборудването си, а само да ускори и улесни технологичния процес. Това посочва постоянна работа на хранително-вкусовия бранш извън оптимум.

  Това се дължи на различната залагана грешка: металургията, като основополагащ бранш, може да натрупва грешки в последователност поради по-ниската норма първоначално заложена грешка, при всеки последващ бизнес процес. Шоколадите, като важна храна не бива да бъдат сгрешавани и поради това заложената в системата сравнително по-голяма грешка, не бива да се натрупва при всеки следващ процес, а подпомагането увеличаването на грешката с обратен знак, може да става чрез улесняване на производството, което обратно увеличаване, от своя страна, елиминира грешките на по-ранен етап. Това е важен Stop в икономиките с интензивни характеристики.

  Така, една държава, която е усвоила стабилното развитие, е създала предпоставки за прибавяне на оптимум към производствените линии от хранителната си промишленост. Примерно насочване, към създаване на условия за отглеждане на пшеница с наднормено високи стойности захари, която е подходяща за такъв тип бисквитопроизводство. А, обратната корекция към намаляване натоварването върху металургичното оборудване, може вече да е започнала чрез опирането в тавана, където започва неефективността, чиито маркери са оскъпяване държавните разходи за производство на ток (при които не е възможно производство на метали).

  Нередност?
 • 6
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  1b. Как на практика се получава поддържането в параметрите: You grown-up quite nicely! (or quality additions within BG)

  Re: https://kinsights.capital.bg/business/2021/10/14/4265010_the_biggest_companies_in_metallurgy_on_the_crest_of_a/

  Суровините за металургично производство в сферата на цветните метали са поскъпнали, но производството е един голям рециклинг от депа от преди години. Същевременно цената за електрическа енергия, е краен балансьор при прегряване на икономиката, чийто буфер поддържа средната претеглена в оптимум.

  "Not a penny is compensated in Bulgaria" поради дерогацията (отлагане) относно въглищните централи и преминаването им на газ, както и допълване на атомните мощности. Подобна компенсация е насложена в технологичната карта с отместване в бъдеще, когато параметрите за посочените фактори ще са в приемливи норми.

  Сумата от изброените ефекти води до предпазване на оборудването от ранно износване, предвид свръхпроизводство, в края на световната икомномическа възходяща крива, преди паралелното ориентиране към охлаждане на световните икономики.

  Нередност?
Нов коментар