Как шефовете с MBA увеличават печалбите

Не чрез нарастване на продажбите, инвестициите или производителността

Harvard Business School се гордее с положителното влияние на своите възпитаници върху обществото. INSEAD призовава възпитаниците си да "превръщат бизнеса в движеща сила на доброто". Доверете се на тези и други проспекти за MBA и студент, който идва в университета като обикновен човек, ще си тръгне като благодетел. Подобни изявления винаги са предизвиквали недоверие. Нов работен документ от трио икономисти - Дарън Асемоглу, Алекс Хе и Даниел льо Мер, обобщава това недоверие.

Авторите разглеждат новоназначени изпълнителни директори в САЩ и Дания. Те откриват, че тези с MBA - магистърска степен по бизнес администрация, увеличават възвращаемостта на активите през петте години след назначаването им с общо 3 процентни пункта средно в САЩ и с 1.5 пр. пункта в Дания. Но това не е, защото повишават продажбите, увеличават инвестициите или повишават производителността. По-скоро по-високата възвращаемост е резултат от задържането на заплатите на работниците, които падат с 6% в САЩ и 3% в Дания през петте години, след като служител с MBA поеме управлението. Накратко, използването на управленски персонал с MBA в компаниите, изглежда, повишава стойността на акционерите чрез нарязване на пая по определени начини, а не като увеличава размера на пая.

Какво съдържат програмите

Изследователите обясняват това явление с промяна в учебните програми на бизнес училищата. MBA програмите, казва Хе, през годините са станали по-малко фокусирани върху техническите аспекти на финансите и управлението и са по-обсебени от максимализиране на стойността на акционерите и корпоративната гъвкавост. Резултатът, твърдят той и колегите му, е, че работниците все повече се разглеждат като "разходи, които трябва да бъдат намалени", а не като инвестиция в човешки капитал.

Проучване в САЩ и Дания показва, че директорите увеличават възвращаемостта на активите през петте години след назначаването им, но тя се дължи по-скоро на задържането на заплатите на работниците.

Хората, привлечени от MBA програми, на първо място, може, разбира се, просто да бъдат по-безмилостни от притежателите на други степени. Но може да има нещо в хипотезата за учебната програма. Главните изпълнителни директори, които са спечелили бакалавърската си степен след 1980 г., е по-вероятно да работят с недостиг от служители, отколкото завършилите по-ранни класове по MBA. Ако общият дружелюбен към акционерите дух на времето, който се наложи около това време, беше цялото обяснение за тази разлика между поколенията, тогава ръководителите със и без MBA трябва да бъдат еднакво засегнати. Проучването показва, че това не е така. Ще е необходима по-нататъшна работа, за да се види дали подхранването на MBA програмите с модули като "Преосмисляне на капитализма" (Harvard) и "Бизнес и общество" (INSEAD) ще направи нещо, за да обърне тенденцията.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved