Мениджърът на завода BHTC: След пет години планираме 1 млрд. лв. оборот

Мартин Ниланд, управител на производителя на авточасти "Бер-Хелла термоконтрол", пред "Капитал"

Мартин Ниланд, управител на "Бер-Хелла термоконтрол"
Мартин Ниланд, управител на "Бер-Хелла термоконтрол"
Мартин Ниланд, управител на "Бер-Хелла термоконтрол"    ©  Надежда Чипева
Мартин Ниланд, управител на "Бер-Хелла термоконтрол"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Мартин Ниланд е генерален мениджър на германската BHTC за България и управител на местното дружество "Бер-Хелла термоконтрол". Завършил е Рейнско-Вестфалски технически университет (RWTH) в Аахен като машинен инженер. Дълги години е работил на мениджърски позиции в различни компании - URSA, Kodak Graphic Communications в София и сръбската Falke. Поема управлението на "Бер-Хелла термоконтрол" през 2015 г.

Компанията

"Бер-Хелла термоконтрол" е част от германската Behr-Hella Thermocontrol (BHTC), която е един от големите доставчици на автомобилната индустрия в света. Компанията произвежда автомобилни климатични системи за редица големи марки. През 2022 г. оборотът й нараства с 19% до 619 млн. евро. Групата има 9 локации в света - в Германия, САЩ, Китай, Индия, Япония, България, Мексико и Финландия. За нея работят над 2900 души.

Българското дружество "Бер-Хелла термоконтрол" е регистрирано през 2013 г., когато започва строителство на завод в Божурище, който работи от 2015 г. Това на практика беше първата инвестиция в държавната индустриална зона там. През 2018-2019 г. компанията разшири завода и увеличи капацитета си, а в подготовка вече е и следващото разширение. Досега в страната са инвестирани повече от 270 млн. лв. За 2022 г. "Бер-Хелла термоконтрол" отчита

350.3 млн. лв.

оборот, което е 10% ръст спрямо предходната година. По данни от АПИС към март 2023 г. в дружеството работят повече от

550

души.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар