Калин Добрев, Festo: Целта е да сме най-модерният завод за електроника в България

Управителят на софийската "Фесто производство" прогнозира, че оборотът на предприятието ще порасне съществено следващите 5-6 години

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Калин Добрев е управител на германската "Фесто производство" от април 2023 г., когато поема поста от Георги Атанасов. В продължение на малко повече от година преди това той е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Обертюр Фидюсиер" - смесено дружество между френската Oberthur Fiduciaire и БНБ, което се занимава със защитен печат. Професионалната му кариера в годините назад обаче на практика протича във "Фесто производство", където през 2001 г. започва работа като монтажник и преминава през различни позиции, като междувременно завършва "Полимерно инженерство" в Химикотехнологичния и металургичен университет в София и "Бизнес администрация" във Виенския университет. През 2022 г. ръководи най-големия производствен отдел в компанията - "Електроника и задвижвания".

Компанията

"Фесто производство" е част от германския концерн за индустриална автоматизация Festo, който присъства в страната и с търговската компания "Фесто". Производството в България започва в началото на 90-те години на миналия век, като досега са направени няколко разширения на завода в София. Компанията има и звено за инструменти и детайли в Смолян. Festo обслужва 300 хил. клиенти в повече от 35 индустрии. Концернът има 250 офиса в 61 държави и около 20.7 хил. служители. За 2021 г. групата отчита оборот 3.4 млрд. евро.

Във "Фесто производство" в момента работят около 1200 души. През 2022 г. приходите нарастват с 19% до 257 млн. лв. Наскоро компанията започна трансформация, с която част от производството на по-стари продукти се прехвърля в Турция, а в България се разширява капацитетът за електроника и по-сложни изделия.

На какъв етап е проектът за разширение на завода в София и трансферът на някои от продуктите към завода на Festo в Турция?

Разширението вече започна, строителните дейности са в ход от края на миналия месец. А основната част от трансфера към новия завод на Festo в Маниса приключи през май. Изнесохме почти цялото кабелно производство и част от производство на полимерни компоненти. В момента наши експерти подпомагат и обучават колегите там. Една от целите на трансфера е чрез износа на част от производството да освободим място за нови високотехнологични изделия. Всъщност трансферирахме основно кабели, чието производство започва при нас в началото на 2000 г. В портфолиото на Festo те са в графата "Аксесоари", т.е. произвеждаме ги, за да могат клиентите ни, купувайки основните изделия, да получават и тези аксесоари. Но кабелите са изделия с ниска добавена стойност и ние като част от европейския пазар няма как да продължим на отговаряме на темпото на азиатските ни конкуренти, където цените са наистина ниски.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар