🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да се възползвате максимално от менторството

Късметът да имаш корпоративни наставници

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Гандалф от "Властелинът на пръстените", Йода от "Междузвездни войни" или М от ранните романи на Иън Флеминг за Джеймс Бонд действат като наставници, даващи мъдри съвети и напътствия на по-малко опитните. В реалния живот, както и в художествената литература, значението на предаването на мъдрост, натрупана чрез опита и възрастта (Йода е на 900 години, Гандалф е на над 1000), става все по-важно. В интерес на компанията е да запази щастието и лоялността на служителите си, дори ако сътресенията на пазара на труда, предизвикани от "голямото оттегляне" при пандемията, отшумяват. За тази цел може да послужи една добра схема за наставничество.

Полезно допълнение към корпоративния арсенал

Менторството на работното място отдавна е неформална практика, прикрита под формата на разговор до кафемашината или посещение на бар с по-дългогодишен и по-старши колега. Дори и най-успешните смятат изслушването за полезно допълнение към корпоративния арсенал. В продължение на над 30 години Бил Гейтс се е обръщал за съвети към друг милиардер - Уорън Бъфет. Питър Тийл, друг технологичен барон, смята Рене Жирар, френски полимат и от време на време и философ, за един от най-големите си вдъхновители.

През последните години компаниите се стремят да формализират споразумение, чиито очевидни предимства са подхранването на чувството за връзка и лоялност, както и подпомагането на предаването и развитието на умения. Целта е да се подкрепят служителите и да се повиши увереността им чрез споделяне на знания и опит. В най-добрия случай, когато между наставника и наставлявания има истинска връзка, подобни договорености могат да помогнат на вторите да предложат нови идеи и да се справят с проблемите.

И така, как фирмите изграждат най-добрите схеми за наставничество? За да бъдат успешни, е необходимо да има известна степен на разбирателство, както и високо уважение към лицето, чийто съвет се търси, независимо от възрастовата разлика и произхода. Маурицио Орлакио, бивш мениджър в хотелската верига Four Seasons, приписва кариерата си на отношенията с наставника си - по-възрастен ръководител, който го е научил как да мотивира служителите си, а и себе си.

Схемите трябва да се ръководят самостоятелно, като младшата страна поема водеща роля в организирането на дискусии, които винаги са поверителни. Най-добре да се позволи на служителите сами да изберат лицето, с което най-много биха искали да обсъдят кариерната си ориентация, независимо от позицията му в корпоративната йерархия. Потърсените наставници могат да бъдат поласкани, но все пак да откажат.

Компаниите все повече осъзнават значението на личното общуване с полезни колеги.

По-внимателно с непоискани съвети

Ако искате да се превърнете в ценен наставник, не започвайте с предлагане на непоискани съвети. Ако сте наставлявани, не търсете решения на лични проблеми (провалени романтични връзки, пърхот) и не искайте пари за плащане на гаранция. Но всичко останало, свързано с работата, трябва да бъде открито за обсъждане. "Чувствам се разколебан, всичко това е твърде много, за да го възприема" е също толкова основателно твърдение, колкото и да разговаряте за дългосрочните перспективи на кариерата си.

Компаниите все повече осъзнават значението на личното общуване с полезни колеги. Никълъс Блум от Станфордския университет установява, използвайки данни от стотици организации от началото на пандемията, че наставничеството на новоназначени служители е ключова причина за връщането им на работното място два или три дни в седмицата. Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs, също подкрепя подобни мерки, като призова за пълно връщане в офиса.

Въпреки усилията на Goldman работата от вкъщи се е превърнала в нещо обичайно след пандемията. Затова и виртуалното наставничество все още има своята роля. Както при всяка онлайн връзка, изграждането на доверие и взаимоотношения отнема повече време. Без значение колко ясно са установени границите, когато сесиите се провеждат в Zoom с включени камери, неизбежно се навлиза в личното пространство. Bartleby препоръчва да изглеждате относително представително и да се въздържате да вземете бира от хладилника. Това, което изглежда естествено при директната среща, невинаги се пренася добре онлайн.

Обратното наставничество също е на мода. Партнирането на младши служител с ръководител, чието разбиране за многообразието и другите разлики при поколенията може да се нуждае от опреснителен курс, би могло да донесе ползи. Може да се обсъжда колко ще научи един опитен главен финансов директор от милениъл, но най-добрите наставнически отношения винаги са двупосочни.

Независимо дали става дума за обяд, питие или разговор на паркинга, ползите от менторството са неоспорими, ако то насърчава по-приятелска култура, задържане на персонала и развитие на талантливи служители. Припомнете си спокойното държание на Йода и неговата галактическа мъдрост, а не загадъчния му начин на изразяване. Идеята е да намерите, ако не старши джедай, то поне някой, с когото да разговаряте, когато се чувствате затруднени в работата си. Понякога споделянето на едно кафе може да бъде също толкова силно, колкото и боравенето със светлинен меч.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар