Очаква се цените на вестниците отново да се вдигнат

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Цените на вестниците може да се вдигнат в началото на абонаментната кампания, твърдят специалисти от вестникарския бранш. В момента “Труд” и “24 часа”, собственост на ВАЦ, са лидери на пазара по тираж и постъпления от реклами. Останалите издания се опитват с много усилия да оцелеят на пазара. Според експерти вестници, които са под 30 хил. тираж, трудно могат да се задържат. Сега много от тях се опитват да останат на пазара, като намаляват разходите си. Доказателство за това е честата смяна на обемите на изданията, което затруднява печатницата. Когато вестникът излиза вместо на 12 на 16 страници например, са необходими различни размери хартия. Такава тенденция се забелязва при вестниците “Дума”, “Демокрация”, “Земя”, “Меридиан мач”, “7 дни спорт” и “Континент”. Това е по-незабележимият начин да се спестяват разходи, отколкото да се вдига цената, но и той не може да се експлоатира дълго. Възможно е вестниците да вдигнат цената си, тъй като и в момента повечето се продават под себестойността си.
“Дума”, “Земя” и “Меридиан мач” продължават да са най-големите длъжници към ИПК “Родина”. “Дума” има дълг от 850 млн. лв., докато “Земя” има 440 млн. лв. неизплатени задължения. Според източници от печатницата “Дума” по-лесно би се справила с дълговете си, защото зад нея стои Висшият партиен съвет, докато “Земя” е с по-малък дълг, но главният редактор Коста Андреев трудно би намерил пари, твърдят запознати от партийните среди.
В ИПК “Родина” е постъпило писмо от Агенцията за приватизация, от което става ясно, че е започнала подготовката за откриване на процедура за касова приватизация на държавната печатница. ИПК “Родина” ще трябва да представи всички данни за дружеството, които са необходими при представянето му на кандидат-купувачите. В момента печатницата е 95 процента държавна собственост, а останалата част от капитала е раздържавена чрез масовата приватизация. Приватизационен фонд “Екип” има 1.24 процента, ПФ “Акционер фаворит” има 0.62 процента от капитала, а индивидуалните участници притежават 1.44 процента. Раздадени са и преференциални акции на работещите в ИПК, равняващи се на 2.5 процента от капитала на дружеството.
Тази седмица държавната печатница беше посетена от шефовете на немската медийна групировка ВАЦ Ерих Шуман и Гюнтер Гроткамп, които проявяват интерес освен към ИПК “Родина” и към полиграфическия комбинат, където в момента се намират редакциите на часовите вестници. Шефовете от Есен са имали среща с премиера Иван Костов, на която са обсъждали инвестиционните планове на ВАЦ в България.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар