Новият брой:
Чудото на езика

ВАЦ няма защо да отстъпи пред разпространителите

“Вестдойче - октоподът в медийното блато”, пишат в Германия

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

С около 20% е намалял тиражът на изданията на ВАЦ у нас “24 часа” и “Труд”, признаха от Българската вестникарска група. Според нея консорциум “Разпространение” и фирмите към него представляват около 35-40% от пазара. Общият тираж на “24 часа” и “Труд” е възлизал през тези дни на около 400 000, което е с около 100 000 по-малко от обичайното.
“Ние ще търсим нови пътища, когато няма вече стари, но ще продължим да разпространяваме вестника си”, каза за “Капитал” д-р Петър Щерцинг, управител на Българска вестникарска група, преди да замине за Германия.
Няколко дни след началото на бойкота на първа страница на “24 часа” се появи съобщение, че “всеки, който иска да разпространява вестника, може да се обади на телефоните на разпространителската агенция “Стрела”. Според разпространители от страната “24 часа” и “Труд” са били продавани от фирми, неучастващи в протеста, които поради финансови причини са предпочели да продават с по-ниската отстъпка от 26%. ВАЦ е преодолял трудностите, като е превозвал със свои коли вестниците по места. От ситуацията са се възползвали и дребни продавачи, които обичайно продават по 10 броя, а сега се взимали по 80 броя от “часовите” и “Труд”-овите вестници.
Консорциум “Разпространение”, който е ядрото на протеста, се опита да преговаря с немските собственици на “24 часа” и “Труд”, но разговорите не доведоха до никакъв резултат. Представители на разпространителите обявиха, че консорциумът ще се опита да преговаря за вдигане на отстъпката, защото сегашната (26%) финансово “срива пазара и прави ВАЦ монополист”. Обединените продавачи на вестници заявиха още, че немската страна е непреклонна за цената на вестниците от 250 лв. и размера на отстъпката.
“Преговорите не доведоха до резултат. Срещата между нас продължи четири часа и разговорите бяха много трудни. Трябваше да изслушаме лекция за пазарната икономика, която обаче не е приложима у нас. Стигнахме чак до Маркс, но, слава богу, не и до Ленин”, каза Олег Чернев, говорител на консорциума. Според него ВАЦ не отчита инфлацията, която е около 13.8%, поскъпването на наемите - около 8-10%, и на горивата - около 10%. С отстъпката от 26% фирмите ни остават без въздух. С д-р Петър Щерцинг не можахме да продължим преговорите, защото той отишъл на изследвания в Германия. Опитахме се да се свържем с него по телефона, но той беше изключен. Сега ще чакаме да се върне”, обясни Олег Чернев една от възможните причини за прекъсване на диалога.
Пред “Капитал” управителят на ВАЦ в България д-р Петър Щерцинг заяви, че “фирмата не може да поеме негативите от лошото икономическо управление на страната, поради което не вижда начин тяхната позиция да се промени”.
“Един достоен издател като Тошо Тошев се предаде, за да не умре, върлият противник на ВАЦ Валери Найденов също се предаде, след това рекламният пазар ще бъде изяден тотално и накрая българските вестникари ще танцуват на немска музика”, образно описа нахлуването на ВАЦ у нас Димитър Иванов, шеф на консорциум “Разпространение” и бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление и вицепрезидент на Мултигруп. “Оттук нататък управителният съвет на консорциума ще предприеме още действия до пълното им изчерпване. Ние ще ги търсим, още веднъж ще им обясняваме, че това положение е лошо”, уточни той. Според изчисления на самите бойкотиращи разпространители фирмите около консорциума са четиристотин и въпреки увеличения тираж на останалите вестници - “Стандарт”, “Дума”, “Демокрация”, “Новинар”, загубите са големи. “Юлий Москов лети сега като тежък бръмбар, защото прави двоен тираж”, каза Димитър Иванов по повод променената ситуация за останалите вестници, които общо събират около 200 000 тираж.
ВАЦ преодолява кризата, като разнася чрез свои коли директно вестниците си. Освен това има фирми, които не се включват в стачката, например в градовете Пловдив, Русе, Бургас.
За немците ситуацията е много по-лесно решима, отколкото за разпространителите, и те няма да се откажат от веднъж взетото решение, твърдят запознати. Въпреки неблагоприятния образ, който съществува за тях, те действат, без да гледат друго освен собствения си интерес.
ВАЦ има много повече време и ако протестът продължи по-дълго, фирмите ще трябва или да обявят фалит, или да се съгласят с условията. Така ВАЦ ще изгради собствена разпространителска мрежа, което в крайна сметка може би е и целта на германците. Потвърждение на твърдението, че немската медийна групировка няма да отстъпи от решението си да свали търговската отстъпка на 26%, дава и изявлението на Ерих Шуман, собственик на ВАЦ, направено пред немския вестник “Тагесцайтунг”. “Очаква се, възникналите дупки да бъдат запълнени от други разпространители. На досегашните фирми все пак ще им останат другите вестници. Тъй като тиражът им е далеч под този на “Труд” и “24 часа”, ще им е трудно да преживяват”. Според немския вестник политическата подкрепа за ВАЦ е осигурена, защото има достатъчно уверения, че правителството не иска да гневи немския инвеститор.
Тази седмица стана повод за поредни коментари около напускащи журналисти от “24 часа”. Още 12 души предпочетоха да работят на друго място, защото главният редактор Валери Найденов има лошо отношение, стана ясно от разпространено съобщение на агенция “Балкан”. На въпрос към Българска вестникарска група дали има смущаващи неща в тези чести размествания, те отговориха, че главният редактор си сформира екипа.
Докато разпространители и ВАЦ не могат да се споразумеят, на медийния пазар се готви да се намести нов вестник - “Сега”, с издатели Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, които преди време претърпяха неуспех с “Малък вестник”. Главен редактор на новото издание ще бъде Димитрана Александрова, която доскоро беше зам. главен редактор във вестник “24 часа”. Повечето от напусналите “часовия” вестник ще работят в “Сега”. Новият вестник ще се печата шест пъти в седмицата на 32 страници в стария формат, но цветен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.