Новият брой:
Какво се случва в държавата

ВАЦ иска да купи и полиграфическия комбинат

17.5 млн. марки е минималната цена на сградата

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

За Полиграфическия комбинат “Димитър Благоев”, в който се намират редакциите на повечето столични вестници, Агенцията за приватизация поиска 17 490 млн. германски марки, стана ясно миналата седмица, след като беше обявен едноседмичен срок за подаване на документи за участие, който изтича на 27 януари. Това е минималната офертна цена, която ще се обсъжда след преговори с потенциалните купувачи - 78% от капитала на “Димитър Благоев - 2” ЕООД ще стане частна собственост. Държавата ще запази 22% от дружеството.
В преговорите за покупка на сградата със сигурност ще се включи и германската медийна групировка ВАЦ. Засега други сериозни кандидати не са известни. Преди няколко месеца Българската вестникарска група (фирмата, чрез която ВАЦ действа в България) заяви, че е подала писмо за намерения за участие в приватизацията на Полиграфическия комбинат и на държавната печатница ИПК “Родина”. Това е част от нейната стратегия за цялостно покриване на българския медиен пазар. За целта немците са предвидили инвестиции, които според Ерих Шуман, един от собствениците на ВАЦ, възлизат на 100 млн. германски марки. Плановете на ВАЦ за България са били обсъждани с кмета Стефан Софиянски и премиера Иван Костов при една от последните визити на Ерих Шуман в България.
“Ако не сме собственици, няма смисъл да инвестираме. Безспорно няма да е лесно, но това ще ни даде перспектива в нашата работа по-нататък”, каза за “Капитал” д-р Петер Щерцинг, управител на ВАЦ за България. Вече започна създаването на регионалната мрежа от издания към двата основни вестника “24 часа” и “Труд”. В полиграфическия комбинат се намира и печатницата на германската медийна група.
“Според мен цената е висока, но разумна. Ако ние станем собственици на сградата, тя ще има същите функции, каквито има и досега - редакции и офиси. Вече имахме предварителни разговори с управителите на вестниците “Пари”, “Континент” и “Дума” за нашите отношения, след като се смени собствеността. Редакциите на тези вестници ще останат тук”, уточни д-р Петер Щерцинг.
Според него около 10-15 млн. марки ще бъдат изразходвани за ремонт на сградите, които в момента се намират в доста лошо състояние, защото от години нищо не е правено за създаване на по-добри условия. Реконструкция на прозорци, тавани, врати, фасада, озеленяване ще бъдат част от промените, които ще направят германците, ако станат собственици. “След като сградата придобие съвременен вид, естествено ще има и промяна в наемите, но това е в перспектива”, поясни д-р Щерцинг.
Още при първото си влизане в полиграфическия комбинат медийните експерти от Германия са били учудени от неефективността на сградата, много големите и широки коридори и лошото състояние на помещенията.
Един от предишните кандидати за собственост на полиграфическия комбинат - “Дума прес”, е решил да не участва, защото не може да плати такава голяма сума. Според изпълнителния директор на “Дума прес” Петър Аврамов те са се отказали след втория път, защото имат финансови проблеми, а освен това и самата партия била притеснена.
Процедурата за приватизация на “Редакционен корпус - Блок А”, обособената част от Полиграфическия комбинат “Димитър Благоев - 2” ЕООД е открита с решение 211 на Агенцията за приватизация от 25 октомври 1994 г. С решение от 14 ноември 1996 г. продажбата на редакционния корпус трябваше да се извърши чрез проговори с потенциални купувачи. През април миналата година бяха отворени офертите на кандидат-купувачите. “Дума прес” бе предложило 5.27 млн. германски марки, а работническо-мениджърският колектив на комбината - 3.4 млн. марки. След провеждането на преговорите Агенцията за приватизация не определи купувач, защото всички претенденти имали офертни цени под пазарната оценка на обекта. Тогава изпълнителният директор на агенцията Александър Съботинов каза, че ще се проведе активна маркетингова кампания и ще се обяви нов срок за провеждане на втори тур преговори за подаване на оферти, а също така и за провеждане на втори тур преговори с потенциални купувачи. Методът на продажба обаче бе сменен на таен търг, може би защото Агенцията за приватизация се надява, че така ще бъде постигната желаната от тях по-висока пазарна цена.
Агенцията за приватизация изисква плащането на цената по сделката да бъде минимум 50% от цената в брой, осъществено чрез банков превод, и останалата част чрез държавни дългосрочни облигации по вътрешния и външния дълг, като депозитът за участие е 800 000 германски марки.
Освен към полиграфическия комбинат ВАЦ не крият апетитите си и към все още държавната печатница ИПК “Родина”, която също е в процедура на приватизация. Експерти обаче считат, че немците би трябвало, преди да погледнат към ИПК, да искат разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като вече са собственици на втората по големина печатница в България - “Експринт”. Немската групировка вече си спечели съдебни неприятности с комисията, след като купи вестник “Труд”. Някакво развитие около съдебния процес може да се очаква чак през март месец, след като тази седмица делото беше отложено, тъй като поканеният за експерт член на Националния съвет за радио телевизия доц. Георги Лозанов не представи поисканото му становище. В края на миналата годината и “Вестник за жената”, издаван от журналистическа кооперация “Отечество”, заведе дело срещу ВАЦ с искане да се прекрати издавания от пресгрупа “168 часа” вестник със същото име. Исканията са свързани и с обезщетение на кооперацията за незаконно използване на марката и обезщетение за неизплатените от пресгрупата договори от лицензионния договор между пресгрупата и кооперация “Отечество.”


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар