Новият брой:
Чудото на езика

ВАЦ маскиран като РМД в играта за полиграфическия

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Немската вестникарска групировка ВАЦ стои зад работническо-мениджърското дружество (РМД), заявило желание да купи част от полиграфическия комбинат “Димитър Благоев”, заподозря миналата седмица и шефът на Агенцията за приватизация Захари Желязков.
“Има неофициална информация, че работническо-мениджърският екип, който единствен подаде оферта за полиграфическия комбинат “Димитър Благоев - 2”, е свързан с ВАЦ”, заяви миналата седмица г-н Желязков. Според него обаче “тези неща” обикновено са недоказуеми. Повод за съмненията на приватизационния шеф дало изказването на ВАЦ-овия собственик Ерих Шуман преди седмица в интервю за “Капитал”. Тогава той каза, че немската вестникарска групировка няма да участва в наддаването за сградата. Германският медиен магнат заяви още, че след като ВАЦ са най-големият наемател в полиграфическия комбинат, парите, които плащат за това, са съществен приход, предвиден от работническо-мениджърското дружество при разчетите им за покупката.
Цената, която единственият претендент за сградата предложил на Агенцията за приватизация, е по-висока от минималната поискана от държавното ведомство. Седемдесет и осем процента от акциите на комбината бяха оценени на минимум 17.5 млн. германски марки. РМД ще ползва и предвиденото в Закона за приватизация предимство - десетгодишно разсрочено плащане.
Тъй като информацията е неофициална, агенцията няма право да отхвърли офертата на работническо-мениджърския екип, заяви Захари Желязков. От приватизационното ведомство обаче ще настояват за промени и подобрения в офертата, съобщи той.
При евентуално одобрение на офертата и подписване на договор в него ще бъде забранено на купувача до изплащането на цялата сума да се разпорежда с акциите на дружеството и неговите активи. Това означава, че бъдещите собственици няма да могат да продават на трети лица акциите от комбината през следващите десет години. Ще им бъде забранено и да залагат или ипотекират движимото и недвижимото имущество на “Димитър Благоев”.
Напоследък псевдо-РМД-тата са станали широко предпочитан начин за приватизация, тъй като истинският купувач остава скрит, а същевременно получава големи преференции при плащането. Ако ВАЦ наистина стои зад работническо-мениджърското дружество на комбината, той печели и от двете предимства. Шумното съдебно дело за нарушаването на антимонополното ни законодателство може да е накарало германските собственици на двете най-големи български вестникарски групировки да се скрият зад РМД и така да избегнат евентуални обвинения в още по-агресивна атака на медийния ни пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.