Новият брой:
Чудото на езика

ВАЦ преговаря да вземе рекламата на "Континент"

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Досега воденото дело срещу ВАЦ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да бъде прекратено на следващото заседание на Софийския градски съд. Напрежението около ВАЦ обаче няма да стихне, защото преди седмица КЗК образува две нови преписки. Те отново са за установяване на монополното положение на германската медийна групировка на българския пазар. Комисията проверява дали практиката на ВАЦ за комбинирани рекламни страници във вестниците "Труд" и "24 часа" не нарушава условията на конкурентната среда и интересите на клиентите. КЗК иска освен това да се установи дали ВАЦ не е монополист на някои от регионалните пазари. Към вестниците "24 часа" и "Труд" излизат регионални притурки във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора. Новият Закон за защита на конкуренцията, който влезе в сила от 12 май, дава значително повече шансове на КЗК да санкционира нарушителите на конкурентното законодателство. Предишният състав на КЗК заведе дело за монополно положение на ВАЦ преди една година, но по стария Закон за защита на конкуренцията. Ако комисията установи монополно положение по член 9 от закона, тя може да наложи на ВАЦ наказание много по-лесно, отколкото при старото законодателство. Сега вече няма нужда от продължителни многоинстанционни съдебни процедури, за да се развали някоя сделка. КЗК трябва просто да констатира нарушението и да наложи наказание. Нарушителите ще могат да обжалват само пред Върховния административен съд.
Образуваните от Комисията за защита на конкуренцията преди седмица нови преписки срещу ВАЦ са различни от предмета на делото, което в момента КЗК води срещу германската медийна групировка. Преди една година КЗК заведе дело, с което искаше от съда да установи монополното положение на ВАЦ на българския вестникарски пазар и злоупотребите, които са извършени от него. Ако това бъде доказано, съдът трябва да обяви сделката на ВАЦ с "Труд" за недействителна.
Най-вероятно антимонополната ни комисия сама ще прекрати делото тази седмица, за да може да заведе преписка по новия закон срещу ВАЦ за същите нарушения на закона.
Въпреки че ВАЦ имат подобни проблеми със своите фирми в България, вестник "Континент" е потърсил техните услуги за разпространение и реклама. От комисията твърдят, че "Континент" трябва да иска разрешение от КЗК и ако не направи това, може да бъде глобен от 5 до 300 млн. лева. Глоба може да има и за самия ВАЦ.
"Действително още от 3 март разпространението на вестник "Континент" се извършва от ВАЦ", каза за "Капитал" главният редактор Атанас Матев. Преди известно време ръководството на всекидневника изпраща писмо до КЗК, в което уведомява комисията, че се водят разговори с немската медийна групировка за сътрудничество в областта на рекламата. "Това се налага, защото вестникът е в тежко финансово положение и по този начин очакваме да получим допълнителни финанси", уточни Матев. "Въобще не става дума за прехвърляне на нашата рекламата. Ние запазваме самостоятелността си. Държа да отбележа, че нашите реклами си остават, а освен това няма да има промени и в рекламния ни отдел. Също така не сме длъжни да уведомяваме КЗК, но го правим като жест на зачитане към КЗК."
Идеята за сътрудничество в рекламната дейност между "Континент" и ВАЦ все още се обсъжда. В момента се очаква решението на ВАЦ. Ако бъде одобрено, "Континент" ще публикува 10-страничната рекламна притурка на "24 часа" и "Труд".
В момента тиражът на "Континент" се движи около 10 000, докато сборният тираж на "24 часа" и "Труд" е около 400 000.
Миналата седмица в списание "Шпигел" беше публикувана информация за проблеми на групировката "Вестдойче алгемайне цайтунг" с антимонополното законодателство и в тяхната щаб-квартира в Германия. Има факти, които показват, че есенското издателство ВАЦ незаконно монополизира вестникарския пазар в провинция Тюрингия, пише "Шпигел". Тази информация в момента се проверява от Федералната картелна служба в рамките на контролно производство за сливане на фирми, пише в авторитетното списание.
Според огласените подозрения групата ВАЦ, която е третият по големина вестникарски издател в Германия, има участие във вестник "Тюрингише ландесцайтунг". От антикартелната служба предполагат, че собственикът на най-много дялове във вестника Вернер Фелгентребе всъщност управлява 28 процента от акциите като подставено лице на ВАЦ. В другия провинциален вестник, "Тюрингер алгемайне", есенската групировка притежава вече контролния пакет. Споменатият Фелгентребе и един от шефовете на ВАЦ, Ерих Шуман, опровергаха тези твърдения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.