Новият брой:
Чудото на езика

Регионалният вестникарски пазар се развива бавно

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Въпреки предварителните прогнози, че регионалният вестникарски пазар ще се промени, след като ВАЦ започна да издава своите притурки, засега няма съществени промени. “Според мен ВАЦ все още не са успели да пробият на регионално ниво”, каза за “Капитал” Йовка Атанасова, управител на вестник “Старозагорски новини”. Тиражът на всекидневника все още е непроменен, а да се вдига цената на изданието или пък на рекламните му тарифи въобще не може да се мисли. “Германците предлагат цветни реклами в притурките си към “24 часа” и “Труд”, което за нас е абсолютно немислимо. Положението се затруднява и от факта, че въпреки валутния борд цените на консумативите, хартията и печата се повишават. Освен това от 1 август РЕП вдигна тарифата за разпространението на вестниците. Не мога да не се съобразявам с пазара. Затова не мога да направя вестника по-скъп, което в перспектива не е добро”, казва Йовка Атанасова.
“Седмичните притурки на ВАЦ се пишат в стил 80-те години. Вадят се стари истории и архивна информация, която вече е излизала. Лично аз очаквах, че ще пробият по-силно, но те не взеха най-добрите журналисти, въпреки че предложиха добри пари”, казва Йовка Атанасова.
“Те на практика не са ни конкуренти и не мога да кажа, че ни влияят съществено. Имат отделни реклами, като повечето идват от София. Поначало на рекламния пазар има стагнация и затова приходите от рекламите не са съществени”, каза за “Капитал” Илко Овчаров, управител на “Народно дело”.
От 5 февруари във Варна и Бургас започнаха да излизат новите 8-странични приложения към вестниците “24 часа” и “Труд” отделно за двата морски града. Вестниците обхващат също и теми от областта Добрич, която включва Балчик, Шабла и Каварна. Първоначалната идея беше, след като тръгнат веднъж седмично и покрият рекламния пазар, да започнат да излизат всекидневно по време на сезона. Засега поради технически затруднения това не може да се направи. Много вероятно е през есента да се увеличи честотата на излизане на притурките. Първоначалните планове на ВАЦ предвиждаха според изявления на Ерих Шуман, собственик на германската групировка, отпечатване на 8 до 9 издания за цялата страна. “Това ще стане обаче постепенно, стъпка по стъпка, за другите градове. Ще чакаме изграждането на новата печатница и чак тогава ще може по-спокойно да развием нещата в желаната посока”, каза преди време управителят на ВАЦ за България д-р Петер Щерцинг. “Има бизнес, затова идват тук. Това е опит на ВАЦ да монополизират рекламния пазар. Те ще се опитат да се вклинят сред останалите издания”, каза преди време за “Капитал” Илко Овчаров, който държи 3/4 от пазара на местните всекидневници. Другите две ежедневни издания в морската столица са “Черноморие” и излизащият от началото на януари “Черноморие днес”.
От 5 юни в Стара Загора също започна да излиза поредното регионално приложение на германската медийна групировка ВАЦ. То се казва “Тракия” и излиза като притурка на “24 часа” и “Труд”.
Германците все още не са решили къде да построят новата печатница, която ще трябва да поеме по-големите тиражи. В момента Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) води дело срещу немската групировка. ВАЦ е обвинена, че е злоупотребила с монополното си положение на вестникарския пазар. Шефът на КЗК Николай Павлов преди време заяви официално, че вестникарският концерн е монополист и на рекламния пазар у нас. Докато не бъде решено делото, ВАЦ няма да предприемат никакви действия за разширяване на инвестициите си у нас.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.