Съдът ще реши как да накаже монополиста ВАЦ

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Делото, което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заведе преди две години срещу немската медийна групировка “Вестдойче алгемайне цайтунг”, приключи на 21 май, а до един месец се очаква решението на съда. Искът на антимонополния орган е да се обявят за недействителни дружественият договор за “Труд издателство” ООД и самото дружество, създадено между ВАЦ и “Медиа холдинг” АД за издаване на вестниците с марката “Труд”. “Сделката по европейските стандарти”, както всекидневникът на Тошо Тошев тогава определи продажбата си на немците, може би ще се окаже незаконна.
“Тройната експертиза, която поискаха от ВАЦ, показва, че към момента на извършване на сделката общият пазарен дял на издаваните вестници “Труд” и “24 часа” е бил 70.19%, от които на “24 часа” - 40.7%. И според отменения, и според сегашния Закон за защита на конкуренцията, и според разпоредбите на Европейската комисия, за да се извърши такава концентрация на стопанска дейност, като се създава дъщерно дружество, трябва да се поиска писмено разрешение на комисията. Немската групировка обаче не е поискала разрешение и е нарушила закона”, обясни Димитър Кюмюрджиев, който отговаря за делото в КЗК. Защитата на ВАЦ отхвърля обвиненията и твърди, че “24 часа” е имал пазарен дял 30.99% на база продажба на вестниците. Според антимонополната комисия делът трябва да се изчислява според тиража на всекидневника. Допълнителното заключение на вещото лице потвърди, че в момента, когато е сключена сделката (на 21 февруари 1997 г.) пазарният дял на “24 часа” е бил над допустимите 35% и според чл. 3 ал.2 на отменения Закон за защита на конкуренцията ВАЦ е имал монополно положение на националния пазар.
От управата на немския медиен концерн замълчаха пред фактите. “Д-р Щерцинг не може да вземе сега отношение по процеса. Нищо ново не се е случило. Той ще коментира, след като стане известно решението на съда”, отклониха въпросите към д-р Петер Щерцинг в бюро “Управители” на вестникарска група “България”. От централата на ВАЦ в Хесен (Германия) обясниха, че собственикът Ерих Шуман засега също не се ангажира с официално изявление по делото. Адвокатът на медийната групировка Тодор Ненов бе лаконичен: “Вярвам, че ще спечелим делото. Ако решението на съда е негативно за нас, тогава ще мислим дали да обжалваме.”
“ВАЦ твърдят, че трябва една година пазарният дял на една компания да е превишавал 35%, за да има санкция, което е неоснователно. Няма логика някой да нарушава закона цяла година и едва тогава да бъде наказан. Срокът на нарушение оказва влияние единствено върху размера на наказанието”, обясни Димитър Кюмюрджиев. Добре е, че делото най-после приключи, други висящи дела по стария закон няма, радват се в антимонополната комисия. Юристи от КЗК пресмятат, че осем съдии са си прехвърляли процеса срещу ВАЦ, защото за българските прависти конкурентното право е непозната материя. “Ако дружественият договор се обяви за недействителен, трябва да се наложи и глоба. Според колеги обаче ВАЦ могат да бъдат глобени, без да се обявява недействителност. Сред вариантите на решение е и съдът да отхвърли иска, т.е. да постанови, че няма нарушение, но е интересно как ще се мотивира това”, коментира Димитър Кюмюрджиев. Максималната глоба, която предвижда отмененият закон, е един милион лева, но това е минималното наказание, което може да получи немският концерн. След решението на съда от “малкия икономически съд” обещават и други интересни новини около монополиста ВАЦ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар