Странните участници свалиха маските
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Странните участници свалиха маските

Странните участници свалиха маските

Велислава Попова
1721 прочитания

Една загадка остана в конкурса за национален лиценз за далекосъобщителна дейност няколко дни, след като комисията разпечата пликовете с документите на кандидатите. Кой ще прави първа частна национална телевизия в България?
Първо беше любопитството кои са неочакваните участници като “Инвестиционен посредник Глобал” АД и “Болкан нюз корпорейшън” АД. После въпросителните who is who се стопиха въпреки опитите на някои от фирмите да запазят в тайна истинските играчи. С отпадането на загадките кои са чуждите съперници обаче се поразклати и самочувствието на “Нова телевизия”, считана за фаворит в надпреварата. Какъв ще е изборът на назначената от премиера Костов комисия, след като медийният магнат Рупърт Мърдок, шведската SBS/EBS, която обеща подкрепа за присъединяването на страната ни към Европейския съюз; любимата на управляващите “Нова телевизия” и английският холдинг LogicInvest заедно с шведската МТG искат лиценз за националната телевизия.

И все пак той ще участва

“Мога да потвърдя, че “Болкан нюз корпорейшън” е част от “Нюз корпорейшън”. Но в настоящия момент нашата компания няма какво повече да коментира в конкурса за телевизионен лиценз”, каза за “Капитал” Анрю Бутчер, директор на отдел “Корпоративните връзки” във фирмата. За намеренията на “Нюз корпорейшън” да инвестира на българския медиен пазар се заговори през лятото, когато компанията на австралийския медиен магнат уреждаше покупката на румънската телевизия “Антена 1”. По-късно се появиха информации, че Мърдок вече не се интересува от конкурса в България заради кратките срокове, в които трябва да се подготвят документите. На 27 септември обаче е регистрирана фирмата “Болкан нюз корпорейшън”, която се представлява от Захари Кайков. С интересите на Мърдок у нас се свързваха и имената на издателите на “Сега” Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Те обаче едва ли биха пазили в тайна, че са заедно с такъв гигант като Мърдок.
При внасянето на документите Кайков загатна за солидните чужди инвестиции, които стоят зад “Болкан”, но отхвърляше връзката с Мърдок. “За добро или за лошо нашата компания е резултат от моето мислене, моя характер, моите ценности”, обича да казва Рупърт Мърдок. Затова едва ли евентуалният му бизнес в България ще се ръководи от българи, по-вероятно е Мърдок да изпрати в страната ни свой опитен екип, който ще се подпомага от местните партньори. Засега в България интересите му се представляват само от адвокати.
“Нюз корпорейшън” няма практика да дава информация регулярно за своите бизнеспланове или да коментира спекулации. Когато имаме да съобщим нещо, изпращаме съобщения до медиите”, лаконичен беше старши вицепрезидентът Джим Плат на въпроса как оценява условията на конкурса.

ТВ 2 за Ефир 2

Вторият основен фаворит между чуждите участници е SBS/EBS с български представител “ТВ-2”. Scandinavian Broadcasting System e сред водещите медийни компании в Европа, чиито инвестиции са насочени предимно към развиващите се пазари. Шведската компания вече има телевизионна станция в Унгария - “TV 2”, работи и върху проект за частна телевизия в Швейцария. В България SBS участва в конкурса с European broadcasting system, създадена за проекти в Източна Европа. EBS е джойнт венчър между SBS и Европейската банка за възстановяване и развитие, институция с голямо политическо влияние, която може да дава обещания за влизане в Европа.
Миналия ноември президентът на SBS Мартин Линдскок посети България за срещи с председателя на ДКД и с членове на НСРТ. В седмицата, преди да подадат документи, SBS изпратиха прессъобщение, че “нашата телевизия може да съдейства благодарение на европейските си контакти в подготовката на страната за тази важна промяна и да приближи България до нейното европейско бъдеще”. Кандидатът е с ясно чуждо участие, но се появиха някои съмнения за местния им партньор. Преди представителството на шведската компания в България се свързваше с името на скандалния рекламен бос Красимир Гергов. Новият официален представител на SBS/EBS e Гергана Даковска, която, оказа се, доскоро e работила в НСРТ. Не е ясно дали Даковска е свързана с Гергов.

Енигмата “Инвестиционен посредник Глобал”

Най-голямата загадка сред подалите документи за участие беше чии интереси представлява инвестиционен посредник “Глобал” АД. Фирмата е българският филиал на най-голямата турска инвестиционна банка “Глобал секюритис”, която има офиси в САЩ, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Египет, Мароко, Румъния. В България работата на “Глобал” е свързана предимно с консултантски услуги в сферата на приватизацията. Дялово участие от 20% в инвестиционен посредник “Глобал” АД притежава английската компания LogicInvest Holding. Неотдавна холдингът, чиито фирми и проекти направляват инвестиции в цял свят, насочи интереса си към развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, като фокусира Балканите. LogicInvest Holding заедно с телекомуникационната компания GTE и други инвеститори се подготвяше да участва и в приватизацията на БТК. В момента компанията води преговори с няколко финансови институции и частни инвеститори за създаването на Балкански фонд за поне 30 милиона долара. Фондът ще бъде регистриран в Швейцария и управляван от Лондон.
LogicInvest Holding е и компанията, чиито интереси представя в конкурса за тв лиценз инвестиционен посредник “Глобал”. LogicInvest Holding успя да включи в надпреварата и Мodern Times Group (MTG). След едномесечно колебание, което на български се нарича “иди ми, дойди ми”, скандинавците все пак по някакъв начин участват в надпреварата.
Шведската компания първоначално щеше да участва в състезанието за първа частна национална телевизия с български партньор - “АИИ” ООД, фирмата, издател на в. “Капитал”. Две седмици преди крайния срок за подаване на документите обаче MTG се отказа с аргументите, че участието е прекалено голям финансов риск и някои неясноти по плащанията към БТК правят невъзможно изготвянето на бизнесплан. В партньорството с LogicInvest Holding шведите нямат финансово участие, а предоставят само името си на голяма телевизионна компания, ноу-хау и мениджмънт. Финансирането на евентуалния проект и избора на местния екип се осъществява от английския холдинг.
Всъщност “Глобал” са били готови с документите, а в последния момент MTG само си е дал името. Според публикация в “24 часа” медиен консултант на “Глобал” е продуцентът на “Всяка неделя” Кеворк Кеворкян. Най-вероятно той стои зад телевизионната концепция на инвестиционния посредник. Шансовете на проекта с Кеворкян за местен партньор не могат да се определят като големи.
Експертите от специализираната комисия и членовете на медийния съвет отказват да коментират какво ще се случи, ако далекосъобщителният и програмният лиценз се получат от различни участници. Очаква се силата на столичната “Нова телевизия” да бъде намерена в програмните проекти, с които ще се представи пред НСРТ, защото там няма обективни критерии.

В зоната на здрача

обаче остава собствеността на частния канал, представляван от сърбина с български паспорт Дарко Таминджич и Стефан Димитров. Въпреки категоричните изисквания за прозрачност на капиталите на участниците в конкурса източници от комисията твърдят, че акциите на преносител на “Мултимекс И.Д.” АД (собственик на лиценза на телевизията) не са променени в поименни. Процедурата на конкурса предвижда на телевизията да се изпрати писмо и в седемдневен срок документите й да бъдат съобразени с критериите.
“Нова телевизия” е сключила консултантски договор с Global - USA Holding Corporation. Дружеството е регистрирано в САЩ, а член на борда и главен изпълнителен директор е Константин (Коко) Димитров - шеф на фирма “Омнитех”, която у нас се свързва със среди от БСП. Съдружници в компанията са Бърт Уокър, Хърбърт Уокър и Кларънс Маккий, президент на компанията МcKee Communication. Фирмата на Маккий е специализирана в покупко-продажба, мениджмънт и консултиране на радио- и телевизионни станции, кабелни оператори, Интернет-доставчици. Наскоро в компанията е привлечен и Кобина Анан, братът на Генералния секретар на ООН Кофи Анан. Global - USA участва в конкурс за телевизията в Гана. В България има сключен договор с “Нова телевизия” за доставка на програми. Със столичната медия са водени и преговори за съвместно участие в конкурса за лиценз за частна национална телевизия, но не е постигната договореност. Сключен е само договор за консултантски услуги. По този договор Global - USA става посредник на “Нова телевизия”. Компанията на Коко Димитров трябва да намери партньор на медията, който да осигури 10-те милиона марки, необходими за заплащане на честотата на БТК и на лицензната такса, както и допълнителни средства за техническото оборудване на телевизията. Според Димитров вече има седем кандидати, готови да финансират “Нова телевизия”, ако тя спечели конкурса. Поради съображения за конфиденциалност обаче той не спомена конкретни имена. С което нуждата броят на седемте кандидата да се сконтират значително по достоверна величина нараства.
Освен като посредник за инвестиции на “Нова телевизия”, Global - USA има и друг интерес към конкурса за частна телевизия. През миналото лято, след като стана известно, че предстои такъв конкурс, Global - USA започва да работи по проект за изграждане на частна сателитна телевизионна мрежа за страната. Подобен проект за виртуална телевизия е реализиран в Хърватия. От Global - USA обясниха, че смятат да предложат проекта си на фирмата, която спечели конкурса. Компанията е направила официално запитване до държавните институции дали спечелилият кандидат трябва да ползва задължително честотата на БТК, на която излъчва Ефир 2, или може да изгради собствена мрежа. “Досега не сме получили отговор на този въпрос”, каза Константин Димитров. Според него при изграждането на собствена мрежа ще бъдат спестени част от средствата, които трябва да се платят за честотата на БТК. В конкурсните документи няма задължително условие за ползването на честотата на БТК и спечелилият кандидат има право да изгради собствена мрежа.
На чуждестранни инвестиции ще разчита и друг български участник - “Александра тв”. “Имаме много чуждестранни партньори, които очакваме да ни подадат ръка, ако спечелим лиценза”, коментираха от фирмата. Задграничните връзки на “Александра тв” са част от партньорствата на “Александра видео”, компанията за дистрибуция на видеокасети.
Сред аутсайдерите в конкурса остава и “Евроком корпорейшън”, както и гръцката “Антена тв”. Проблемът на телевизията от южната ни съседка е, че документите не са подадени от българско юридическо лице. Дори и да оправи регистрацията на фирмата, “Антена тв” обаче трудно може да разчита на успех сред останалите чужди конкуренти като Рупърт Мърдок или готвещата се отдавна за участие в конкурса SBS/ЕBS. Точно тези два участника са основни фаворити, ако се следва здравата логика. Като се отчете българската реалност все пак, огромни шансове продължава да има и “Нова телевизия”.

Една загадка остана в конкурса за национален лиценз за далекосъобщителна дейност няколко дни, след като комисията разпечата пликовете с документите на кандидатите. Кой ще прави първа частна национална телевизия в България?
Първо беше любопитството кои са неочакваните участници като “Инвестиционен посредник Глобал” АД и “Болкан нюз корпорейшън” АД. После въпросителните who is who се стопиха въпреки опитите на някои от фирмите да запазят в тайна истинските играчи. С отпадането на загадките кои са чуждите съперници обаче се поразклати и самочувствието на “Нова телевизия”, считана за фаворит в надпреварата. Какъв ще е изборът на назначената от премиера Костов комисия, след като медийният магнат Рупърт Мърдок, шведската SBS/EBS, която обеща подкрепа за присъединяването на страната ни към Европейския съюз; любимата на управляващите “Нова телевизия” и английският холдинг LogicInvest заедно с шведската МТG искат лиценз за националната телевизия.

И все пак той ще участва

“Мога да потвърдя, че “Болкан нюз корпорейшън” е част от “Нюз корпорейшън”. Но в настоящия момент нашата компания няма какво повече да коментира в конкурса за телевизионен лиценз”, каза за “Капитал” Анрю Бутчер, директор на отдел “Корпоративните връзки” във фирмата. За намеренията на “Нюз корпорейшън” да инвестира на българския медиен пазар се заговори през лятото, когато компанията на австралийския медиен магнат уреждаше покупката на румънската телевизия “Антена 1”. По-късно се появиха информации, че Мърдок вече не се интересува от конкурса в България заради кратките срокове, в които трябва да се подготвят документите. На 27 септември обаче е регистрирана фирмата “Болкан нюз корпорейшън”, която се представлява от Захари Кайков. С интересите на Мърдок у нас се свързваха и имената на издателите на “Сега” Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Те обаче едва ли биха пазили в тайна, че са заедно с такъв гигант като Мърдок.
При внасянето на документите Кайков загатна за солидните чужди инвестиции, които стоят зад “Болкан”, но отхвърляше връзката с Мърдок. “За добро или за лошо нашата компания е резултат от моето мислене, моя характер, моите ценности”, обича да казва Рупърт Мърдок. Затова едва ли евентуалният му бизнес в България ще се ръководи от българи, по-вероятно е Мърдок да изпрати в страната ни свой опитен екип, който ще се подпомага от местните партньори. Засега в България интересите му се представляват само от адвокати.
“Нюз корпорейшън” няма практика да дава информация регулярно за своите бизнеспланове или да коментира спекулации. Когато имаме да съобщим нещо, изпращаме съобщения до медиите”, лаконичен беше старши вицепрезидентът Джим Плат на въпроса как оценява условията на конкурса.

ТВ 2 за Ефир 2

Вторият основен фаворит между чуждите участници е SBS/EBS с български представител “ТВ-2”. Scandinavian Broadcasting System e сред водещите медийни компании в Европа, чиито инвестиции са насочени предимно към развиващите се пазари. Шведската компания вече има телевизионна станция в Унгария - “TV 2”, работи и върху проект за частна телевизия в Швейцария. В България SBS участва в конкурса с European broadcasting system, създадена за проекти в Източна Европа. EBS е джойнт венчър между SBS и Европейската банка за възстановяване и развитие, институция с голямо политическо влияние, която може да дава обещания за влизане в Европа.
Миналия ноември президентът на SBS Мартин Линдскок посети България за срещи с председателя на ДКД и с членове на НСРТ. В седмицата, преди да подадат документи, SBS изпратиха прессъобщение, че “нашата телевизия може да съдейства благодарение на европейските си контакти в подготовката на страната за тази важна промяна и да приближи България до нейното европейско бъдеще”. Кандидатът е с ясно чуждо участие, но се появиха някои съмнения за местния им партньор. Преди представителството на шведската компания в България се свързваше с името на скандалния рекламен бос Красимир Гергов. Новият официален представител на SBS/EBS e Гергана Даковска, която, оказа се, доскоро e работила в НСРТ. Не е ясно дали Даковска е свързана с Гергов.

Енигмата “Инвестиционен посредник Глобал”

Най-голямата загадка сред подалите документи за участие беше чии интереси представлява инвестиционен посредник “Глобал” АД. Фирмата е българският филиал на най-голямата турска инвестиционна банка “Глобал секюритис”, която има офиси в САЩ, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Египет, Мароко, Румъния. В България работата на “Глобал” е свързана предимно с консултантски услуги в сферата на приватизацията. Дялово участие от 20% в инвестиционен посредник “Глобал” АД притежава английската компания LogicInvest Holding. Неотдавна холдингът, чиито фирми и проекти направляват инвестиции в цял свят, насочи интереса си към развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, като фокусира Балканите. LogicInvest Holding заедно с телекомуникационната компания GTE и други инвеститори се подготвяше да участва и в приватизацията на БТК. В момента компанията води преговори с няколко финансови институции и частни инвеститори за създаването на Балкански фонд за поне 30 милиона долара. Фондът ще бъде регистриран в Швейцария и управляван от Лондон.
LogicInvest Holding е и компанията, чиито интереси представя в конкурса за тв лиценз инвестиционен посредник “Глобал”. LogicInvest Holding успя да включи в надпреварата и Мodern Times Group (MTG). След едномесечно колебание, което на български се нарича “иди ми, дойди ми”, скандинавците все пак по някакъв начин участват в надпреварата.
Шведската компания първоначално щеше да участва в състезанието за първа частна национална телевизия с български партньор - “АИИ” ООД, фирмата, издател на в. “Капитал”. Две седмици преди крайния срок за подаване на документите обаче MTG се отказа с аргументите, че участието е прекалено голям финансов риск и някои неясноти по плащанията към БТК правят невъзможно изготвянето на бизнесплан. В партньорството с LogicInvest Holding шведите нямат финансово участие, а предоставят само името си на голяма телевизионна компания, ноу-хау и мениджмънт. Финансирането на евентуалния проект и избора на местния екип се осъществява от английския холдинг.
Всъщност “Глобал” са били готови с документите, а в последния момент MTG само си е дал името. Според публикация в “24 часа” медиен консултант на “Глобал” е продуцентът на “Всяка неделя” Кеворк Кеворкян. Най-вероятно той стои зад телевизионната концепция на инвестиционния посредник. Шансовете на проекта с Кеворкян за местен партньор не могат да се определят като големи.
Експертите от специализираната комисия и членовете на медийния съвет отказват да коментират какво ще се случи, ако далекосъобщителният и програмният лиценз се получат от различни участници. Очаква се силата на столичната “Нова телевизия” да бъде намерена в програмните проекти, с които ще се представи пред НСРТ, защото там няма обективни критерии.

В зоната на здрача

обаче остава собствеността на частния канал, представляван от сърбина с български паспорт Дарко Таминджич и Стефан Димитров. Въпреки категоричните изисквания за прозрачност на капиталите на участниците в конкурса източници от комисията твърдят, че акциите на преносител на “Мултимекс И.Д.” АД (собственик на лиценза на телевизията) не са променени в поименни. Процедурата на конкурса предвижда на телевизията да се изпрати писмо и в седемдневен срок документите й да бъдат съобразени с критериите.
“Нова телевизия” е сключила консултантски договор с Global - USA Holding Corporation. Дружеството е регистрирано в САЩ, а член на борда и главен изпълнителен директор е Константин (Коко) Димитров - шеф на фирма “Омнитех”, която у нас се свързва със среди от БСП. Съдружници в компанията са Бърт Уокър, Хърбърт Уокър и Кларънс Маккий, президент на компанията МcKee Communication. Фирмата на Маккий е специализирана в покупко-продажба, мениджмънт и консултиране на радио- и телевизионни станции, кабелни оператори, Интернет-доставчици. Наскоро в компанията е привлечен и Кобина Анан, братът на Генералния секретар на ООН Кофи Анан. Global - USA участва в конкурс за телевизията в Гана. В България има сключен договор с “Нова телевизия” за доставка на програми. Със столичната медия са водени и преговори за съвместно участие в конкурса за лиценз за частна национална телевизия, но не е постигната договореност. Сключен е само договор за консултантски услуги. По този договор Global - USA става посредник на “Нова телевизия”. Компанията на Коко Димитров трябва да намери партньор на медията, който да осигури 10-те милиона марки, необходими за заплащане на честотата на БТК и на лицензната такса, както и допълнителни средства за техническото оборудване на телевизията. Според Димитров вече има седем кандидати, готови да финансират “Нова телевизия”, ако тя спечели конкурса. Поради съображения за конфиденциалност обаче той не спомена конкретни имена. С което нуждата броят на седемте кандидата да се сконтират значително по достоверна величина нараства.
Освен като посредник за инвестиции на “Нова телевизия”, Global - USA има и друг интерес към конкурса за частна телевизия. През миналото лято, след като стана известно, че предстои такъв конкурс, Global - USA започва да работи по проект за изграждане на частна сателитна телевизионна мрежа за страната. Подобен проект за виртуална телевизия е реализиран в Хърватия. От Global - USA обясниха, че смятат да предложат проекта си на фирмата, която спечели конкурса. Компанията е направила официално запитване до държавните институции дали спечелилият кандидат трябва да ползва задължително честотата на БТК, на която излъчва Ефир 2, или може да изгради собствена мрежа. “Досега не сме получили отговор на този въпрос”, каза Константин Димитров. Според него при изграждането на собствена мрежа ще бъдат спестени част от средствата, които трябва да се платят за честотата на БТК. В конкурсните документи няма задължително условие за ползването на честотата на БТК и спечелилият кандидат има право да изгради собствена мрежа.
На чуждестранни инвестиции ще разчита и друг български участник - “Александра тв”. “Имаме много чуждестранни партньори, които очакваме да ни подадат ръка, ако спечелим лиценза”, коментираха от фирмата. Задграничните връзки на “Александра тв” са част от партньорствата на “Александра видео”, компанията за дистрибуция на видеокасети.
Сред аутсайдерите в конкурса остава и “Евроком корпорейшън”, както и гръцката “Антена тв”. Проблемът на телевизията от южната ни съседка е, че документите не са подадени от българско юридическо лице. Дори и да оправи регистрацията на фирмата, “Антена тв” обаче трудно може да разчита на успех сред останалите чужди конкуренти като Рупърт Мърдок или готвещата се отдавна за участие в конкурса SBS/ЕBS. Точно тези два участника са основни фаворити, ако се следва здравата логика. Като се отчете българската реалност все пак, огромни шансове продължава да има и “Нова телевизия”.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.