Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Зрителите на БНТ - отново жертва на глупост и безотговорност

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Всеки път, когато от екрана на БНТ ни залее непрофесионализъм, той сякаш изглежда повече от предишния път. След като миналата седмица в националния ефир излязоха кадрите с екзекуцията на руския войник в Чечения, е страшно даже да се помисли как ще изглежда следващият гаф на телевизионерите.
Единственото обяснение, което дават виновните журналисти за решението си, е едва ли не, че “това излязло по международния обмен”, което доказва освен липса на професионализъм още и че излъчването му е плод на нечия пълна глупост, макар двете да вървят ръка за ръка.
Поради това, че повечето всекидневници приключват редакционно броя си преди емисията на “По света и у нас”, в деня след злополучните централни новини във вестниците не беше отбелязано нищо. В сряда обаче нямаше издание, което да не отдели голямо място на скандала. Той вече беше станал основна тема за разговори по автобусни спирки, магазини, тролеи, пенсионерски събрания, учреждения и пр. Телефоните на самата БНТ бяха атакувани от огромно количество потресени зрители. Вестниците също отнесоха доста от гражданското недоволство - възмутени потърпевши от журналистическата глупост решиха да изкажат на техните телефони протеста си срещу излъчването на скандалните кадри. Парадоксалното в случая е, че самият откъс от филма беше толкова потресаващ, че въобще не произведе търсения от Москва ефект. Видеокасетата беше разпространена като част от кампания срещу чеченските терористи. След излъчването на кадрите никой не обсъждаше зверствата на фанатиците - всички бяха възмутени от самото показване...
Почти всички вестници ден след скандалната емисия бяха извели новината на първата си страница. Въпреки разнообразните коментари никой от БНТ не успя да даде членоразделно обяснение защо това беше излъчено в националния ефир. Очевидно то е излязло просто така... Нещо пристига по обмена, дежурните редактори виждат нещо Чечения, убити руски войници и си казват “защо ли пък да не го пуснем това”. Твърде вероятно е никой да не го е и гледал, преди да се излъчи в ефир, защото едва ли може да се намери човек, който да види подобно нещо и да не му направи впечатление, че то някак си преминава всякакви норми.
Вътре в самата телевизия след излъчването на материала също замириса неприятно. По всички медии се появиха коментари от тв служители, с които те запрехвърляха вината помежду си. Не бил виновен отговорният редактор, не била виновна водещата, защото отгоре имало началници. От всички само шефът на новините Константин Кисимов пое вината и подаде оставка, а водещата на емисията и шеф на новинарския екип Милена Милотинова дори се възмути, че искат да я накажат, преди да са прочели “писмените й обяснения”. Ако глупостта оневиняваше, наистина всички, които са видели кадрите преди излъчването им в ефир и след това са решили, че те могат да бъдат пуснати десет минути след “Сънчо”, са абсолютно невинни.
Покрай излъчените по БНТ кадри стана ясно, че те са част от филм, разпространен от руския говорител по въпросите на Чечения Сергей Ястржембски още преди два месеца. Оказа се, че малко след това той е бил излъчен почти целия и по софийската телевизия “7 дни”, само че с предупреждение, че кадрите съдържат насилие.
В известен смисъл скандалът от миналата седмица е революционен за БНТ. Доскоро тя причиняваше вреди много повече с бездействието си, с липсата на качествени предавания и пр. През миналата седмица тя показа, че глупостта и пълният непрофесионализъм могат да вредят и “активно”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  momchil_andonov avatar :-|
  Момчил89
  • - 1

  Да плащам за статия от 2000-та година... Не благодаря!

  Нередност?
Нов коментар