Новият брой:
Какво се случва в държавата

“Крес” превзема частната тв

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Хора от групировката рекламни фирми около “Крес” заемат ключовите позиции в частната национална телевизия, стана ясно миналата седмица. Битката за контрола върху конкурента на БНТ тече от няколко месеца насам. Две лобита се борят за това чии хора да бъдат назначени на шефските позиции в канала на Мърдок у нас - хората около собственика на рекламна агенция “Крес” Красимир Гергов и близки до премиера Костов политици и експерти. Засега приближените до правителството губят позиции.
През миналата седмица разговорите и консултациите на двете групи с шефовете на News Corp. Europe бяха особено интензивни, най-вече от страна на близките до сините управляващи. До миналата сряда за почти всички ръководни “български” длъжности в частната национална телевизия бяха номинирани приближени по един или друг начин до групировката “Крес”. След среща на вицепрезидента на News Corp. Мартин Помпадур с премиера, състояла се малко след пристигането на американеца, обаче ситуацията се промени. На първата пресконференция, дадена от американските собственици на канала, бяха оповестени назначенията само на четирима бъдещи телевизионни началници, по-голяма част от които са хора на Красимир Гергов.
До миналата сряда човекът на “Крес” Светлана Василева беше сигурната кандидатура за шеф на тв канала от българска страна. След совалките на г-н Помпадур обаче тя беше представена като дясната ръка на Албърт Парсънс - изпълнителния директор на BTV, както ще се нарича частната национална телевизия. Светлана Василева ще е изпълнителен съветник (personal executive assistant) на тв боса, който ще управлява инвестицията на Мърдок у нас. Г-жа Василева беше дълго време шеф на фирмата “Триада комюникейшънс”, чиито собственик доскоро официално беше шефът на “Крес” Красимир Гергов и чрез която от БНТ бяха източени милиони долари. Светлана Василева може и да стане шеф на телевизията, обясни миналата седмица Мартин Помпадур. Решението за това обаче ще бъде на новия изпълнителен директор Албърт Парсънс.
За продажбата на рекламно време ще отговаря Вики Политова. Тя в момента e изпълнителен директор на рекламната агенция “Лео Бърнет”. Агенцията участваше през цялото време в подготовката за старта на частния канал. “Лeo Бърнет” също e свързана с Красимир Гергов. Той присъства в първата регистрация на компанията, преди още тя да получи представителството на известната рекламна верига, чието име носи сега. След това Гергов излезе от фирмата, а по-късно тя се преобразува в акционерно дружество, в което една част от акциите са на приносител и следователно истинският й собственик не е публично известен.
Шеф на новините в частната национална телевизия ще бъде Люба Ризова. Тя заемаше същия пост в столичния тв канал “Нова”, работила е и в БНР. Люба Ризова е компромисна фигура в ръководството за частния канал. Тя се радва на одобрението на приближените до правителството, а по някакви причини и на Красимир Гергов. Според източници съпругът й бил в добри отношения със собственика на “Крес”, като дори е лобирал в негова полза пред сегашната шефка на БНТ Лиляна Попова по времето, когато тя оглавяваше държавното радио.
С PR-а на “Болкан нюз корпорейшън” покрай представянето на ръководния екип се занимаваше Димитър Найденов. През миналата седмица той беше забелязван неведнъж заедно със собственика на “Крес”. Правителствените кръгове са доста обезпокоени от близкото обвързване на частната национална телевизия с Красимир Гергов. Сред хората около Иван Костов групата фирми около собственика на “Крес” често са наричани рекламният Мултигруп. Лошият имидж на Гергов е следствие основно на поредицата неизгодни договори, чрез които агенциите му ощетиха БНТ преди години. Безпокойството сред управляващите идва и от факта, че ако местният партньор на News Corp. е близък със сини политици, това със сигурност не са хората около Костов. Приближените на премиера се надяваха на подкрепа от частната национална телевизия за парламентарните избори догодина или поне за неутралитет. В сегашната ситуация е най-малкото неясно дали може да се очаква подкрепа в случаи като наскоро разразилата се компроматна война например. Източници, близки до кабинета, се страхуват, че частната национална телевизия, управлявана от хора, близки до Гергов, ще заеме по-скоро обратната позиция. Собственикът на “Крес” може да се разбере изключително бързо с хора като Христо Бисеров, Йордан Цонев и Евгений Бакърджиев, докато уговорка с политиците около Костов е почти невъзможна.
По време на конкурса за издаването на лиценза за частна национална телевизия представители на премиера имаха няколко срещи с хората на Мърдок, които бяха дошли тук за конкурса. Тогава според някои източници служителите на News Corp. са поели ангажимент да съгласуват назначенията на шефските постове в телевизионния си канал с посочени от премиера хора. През първите седмици след издаването на лиценза мнението на българската страна е било вземано предвид, макар и неособено охотно. Напоследък обаче те са били изолирани и на практика не са взели участие в сглобяването на ръководния екип. Положението се промени чак миналата сряда след идването на Помпадур и срещите му с правителствените представители.
Свидетели на първите стъпки, които News Corp. прави в България, твърдят, че още от самото начало хора и фирми около Красимир Гергов са участвали в подготовката на компанията за конкурса от края на миналата година. Според някои участници на медийния пазар именно близки до “Крес” са убедили хората на Мърдок в това да инвестират в България. Фирмата на Гергов “Медиа линк” държи правата за разпространение в България на няколко от тв каналите на Мърдок. Управител на фирмата е именно Светлана Василева, която сега ще бъде изпълнителен съветник на изпълнителния директор. Този факт със сигурност е изиграл роля за това представителите на News Corp. да й поверят отговорния пост - американците вероятно са предпочели да работят с човек, когото познават. Малко неща могат да обяснят безапелационната привързаност на хората от News Corp. Europe към фирмите около Красимир Гергов. На чужденците им е било казано в прав текст от близки до управляващите, че сътрудничество с “Крес” е нежелано. Въпреки това обаче те упорито отстояват партньорството си, като с това на практика заплашват да развалят джентълменските уговорки с управляващите. Нито един от хората, на които Костов е гласувал доверие и които бяха спрягани за шефове в частния канал, засега не е назначен на ключови позиции. Близкото сътрудничество на News Corp. с фирмите около “Крес” би изглеждало по-лесно обяснимо, ако се предположи, че Гергов участва в този проект като инвеститор, както се говори на рекламния пазар у нас. Това би обяснило и странното на пръв поглед решение на Мърдок да прави телевизия у нас, където обемът на целия рекламен тв пазар е по-малък от стойността на футболния клуб “Челси”, където австралиецът е акционер.
Вицепрезидентът на News Corp. Мартин Помпадур отрече да е съдружник с Красимир Гергов миналата седмица. “Красимир е един от многото професионалисти, с които разговаряме, за да разберем по-добре ситуацията тук”, обясни той отношенията с Гергов. Според Помпадур е възможно след време да бъдe привлечен български партньор в дружеството “Болкан нюз корпорейшън”, което държи лиценза за частната национална телевизия. “Ние обаче задължително ще запазим най-малко 51% от акциите”, заяви вицепрезидентът на Мърдок. Според него Красимир Гергов не може да бъде партньор в телевизията, защото той се занимава с рекламен бизнес, а законът не допуска такива акционери в тв операторите. “Дори и да искаме, не може да ни е партньор, освен ако не се откаже от рекламния си бизнес”, обясни г-н Помпадур.
Развалянето на джентълменското споразумение между представителите на News Corp. и правителството би дало възможност на сините политици да направят ходове в посока, която няма да е положителна за бъдещата дейност на “Болкан нюз корпорейшън”. Едно от възможните действия е да се ускори издаването на лиценза за трета национална телевизия
Подобен ход би намалил чувствително приходите за канала на Мърдок и би удължил чувствително срока, в който американците разчитат да си възвърнат първоначалните инвестиции от около 20 млн. долара. Ако правителството ускори даването на лиценз за честотите на руската телевизия, бизнеспланът на “Болкан нюз корпорейшън”, който е подготвен в момента, би трябвало да претърпи сериозни промени. Според някои източници за този вариант вече се лобирало от страна на потенциални кандидати за трета национална телевизия. “Не се притесняваме от трета национална телевизия, това си е работа на правителството. Естествено по-добре би било да я пуснат например след 20 години”, каза миналата седмица Мартин Помпадур.
Пазарлъкът за шефските постове в частния тв канал вероятно продължава, тъй като все още не са обявени назначенията за два ключови поста - шеф на телевизията и програмен директор. Засега обаче хората на Костов губят в битката за частна национална телевизия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар