Трима за една честота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трима за една честота

Трима за една честота

Велислава ПОПОВА
2147 прочитания

Лицензирането на регионалните радиостанции

Имената на няколко медийни магната могат да бъдат открити в листата с 25-те най-богати личности в света на американското списание Forbes. Нашият медиен пазар все още няма своя Рупърт Мърдок или Силвио Берлускони. Прегледът на участниците в конкурсите за лицензиране на регионални радиа обаче показва, че няколко медийни групировки се стремят да разширят бизнеса си и може би да си спечелят призванието на нашенски медийни царе. След като Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) през миналата седмица обяви фирмите, кандидатстващи за свободните честоти, стана ясно, че към радиоефира посягат и няколко телевизионни компании. От радиобизнеса изкушени са и търговци на зърно, на автомобили, фондация, музикална компания. Интересът към процедурата по лицензиране се изчислява на купчина кашони, събрали 236 комплекта документи за 71 свободни честоти в осемте най-големи града, което означава, че за разпределянето им навсякъде ще бъдат проведени конкурси.
Резултат от лицензирането на регионалните станции сигурно ще бъде и появата на няколко нови за българския радиопазар формата. Американската радиоверига “Метромедиа” кандидатства в осемте града с програмна концепция да излъчва само българска музика. “Класик ФМ радио” искат да прибавят към програмата си с класическа музика и нова джазрадиостанция (“Джаз ФМ”). В състезанието се включва и “Ринг С.В.”, които искат да създадат радиовариант на телевизионния канал “Ринг плюс”, което означава първата спортна радиостанция в България. За спортно радио ще се бори и Радослав Янкулов. Документи за честота в София е подала и фирма “Глас надежда”, която ще прави религиозна програма. Християнското радио “Гласът на надеждата” дори се рекламира в Интернет като “адвентно радио”, т.е. станция на “Църквата на адвентистите от седмия ден”. Съдружници във фирмата кандидат са фондация “Асоциация за религиозна свобода” и национален алианс “Обединени божии църкви”. Религиозните станции са разпространени по света, но поради ограничения честотен ресурс адвентистите едва ли ще получат възможност да излъчват официално у нас.
Бившият директор на радио “Свободна Европа” Светослав Петров замисля информационно радио. Фирмата му “Инфопрес и ко” ООД кандидатства за честоти в осемте града, но той отказа подробности около проекта за първата news&talk станция, която може да се появи на родния радиопазар. Изненади може би се крият в програмните концепции и на други фирми, защото уникалността на предлагания формат се оценява високо според критериите на НСРТ. Със сигурност сред кандидатите има няколко конкурента на “Сигнал +”, които са заложили на родния чалга-формат.

Трима за една честота или...

Свободните честоти в осемте града са общо 71 и при подадените 236 заявления следва, че трима кандидати се борят за една честота. В София 37 фирми са подали документи за участие, но свободните честоти са само 10. “Реално конкуренцията ще е много по-голяма, защото от тези 10 честоти в столицата за шест или седем е сигурно от кого ще бъдат заети. Те ще се разпределят между излъчващите досега без лицензи станции. Чудо ще е, ако пиратското “Радио +” не получи лиценз, полупиратската “Веселина” заема друга честота. “Канал ком”, “Алма матер”, радио “Практика” сигурно също ще са сред избраните, може би и “Класик ФМ” и на практика остава, че близо 30 фирми се борят за три или четири честоти. Така е и във Варна, подобно е положението и в другите градове”, коментира Тончо Бебов, собственик на варненското радио “Браво ФМ”. Неговата фирма “Нов център” ЕООД кандидатства за шест от регионите с програмна схема, която залага на 50% българска и 50% чужда музика. Във Варна “Браво ФМ” е прелицензирано, но според собственика му радиопазарът в морската столица може реално да издържа най-много пет радиостанции.
Във Варна за 10 свободни честоти кандидатстват 33 радиостанции. Сред участниците правят впечатление кабелните телевизии “Варна кабел инженеринг” и “МСАТ”. Ако получи лиценз, фирмата-наследник на “Мустанг и тим” ще може да се похвали с пълен комплект медии. “Мустанг холдинг”, в чиито структури попада “М САТ”, официално притежава кабелен оператор, телевизионна програма, вестник “Черно море”, списание за телевизия и кино. Освен това фирми на холдинга държат киносалони и видеотеки. Радиото с работно име “Мустанг” ще е със “забавно-развлекателен” характер, но то ще увеличи възможностите, които медийната групировка предлага за реклама и по този начин ще концентрира рекламните постъпления, разпределяни на местния пазар. Сред кандидатстващите за честота във Варна са и софийските станции “Радио 99” (собственост на белгийската верига Contact), радио “ФМ +”, радио “Седем дни”, “Дарик радио”, “Тангра”, “RFI Internacional”, “Веселина”. По името на радио “Транзит” може да се предположи, че ще предлагат програма, типична за радиостанциите, които се слушат на път. Едноименната фирма е регистрирана през тази година, а един от съдружниците е руският гражданин Михаил Тимофеев.
Интерес към пазара в Бургас проявяват 34 фирми. Място в ефира на морския град (където свободните честоти са осем) търсят бургаските “Гларус”, “Мая”, големите софийски станции, както и някои местни фирми, чиито основен предмет на дейност е например шивашки услуги, бродерия, плетива...
За свободните 10 честоти в Пловдив кандидатстват 33 фирми. Местната станция TNN иска да прави младежко радио Energy, а с програмната си схема АС-формат (популярна музика приоритетно от последните 10 години) търси място в ефира и на останалите региони с изключение на Благоевград. “Пазарът в София е най-перспективен, но и интересът там е най-голям. Явно има много хора, които са чули, че да имаш радио е хубаво нещо и подават документи, без добре да са си направили сметката. В Пловдив пазарът може да поддържа около десет станции, ако трябва да са добре печеливши - около седем”, коментира собственикът на радио “TNN” Тодор Личев. В Пловдив ще се появят реално две-три нови станции, защото ще бъдат лицензирани и сега излъчващи, сред които “Дарик”, “ФМ +”, “Експрес”, прогнозира Тодор Личев. Той преброява пет пиратски станции в Пловдив - “Катра”, “Ритмо”, радио “Ве”, “Олимп” и “Радио плюс”.
Най-малко са желаещите да си разпределят радиопазара в Благоевград - 23 фирми, а там незаетите честоти са най-много - 11. Във Велико Търново 25 фирми ще си разпределят осем честоти, в Стара Загора - 26 (за осем) и в Русе - 25 (седем свободни честоти).
Сред фирмите, които кандидатстват във всички региони е “Булнет комюникейшън” АД, чийто управител е собственикът на “София кабел” Величко Найденов, който явно иска да разшири медийния си бизнес с радиостанции. Акционер в “Булнет” е “София кабел И.Г.”, чийто акции бяха променени на поименни на последното общо събрание преди седмица, защото акциите на приносител са пречка за участие в лицензионен конкурс. Съдружник в дружеството е Евгения Атанасова, която е сред акционерите и на радио “Експрес”. Станцията на Дарко Таминджич, която също участва в конкурсите, в момента е с неясна собственост. Интерес към нея проявява гръцката “Антена тв”. Друг акционер от “Експрес”, Катя Кънчева, пък участва в конкурса за София с агенция “Нова - М” ЕООД, регистрирана в Сливница.
И други имена се повтарят в различни фирми - участнички в конкурса. Според запознати “ФМ +” иска да изгради втора радиоверига, като кандидатства с фирма “Трели” ООД.
Към радиоефира на София и още шест града интерес проявява и “Алфа радио”. Варненската радиостанция излъчва от 1995 г. и програмната й схема включва новини на 20 минути. “Алфа радио” проявява интерес и към национален лиценз, обясни управителят Здравко Танев.Собственици на станцията са шефът на “Нафтекс петролеум България” и “Нефтинвестбанк” Митко Събев и “Феста холдинг”АД.
Зад интересите на радио “Сити” е музикалната компания “Ка мюзик”.

Джон Силвър напуска радиоефира

Нароченото за най-голям пират “Радио плюс” кандидатства за честоти и в осемте региона. “Кампанията срещу нас е целенасочена, но ние платихме глобите си по наказателните постановления на ДКД, освен това имаме заявления, планирани честоти, пробни излъчвания преди влизане в сила на Закона за далекосъобщенията”, твърди управителят Христин Стрижлев. Плевенското радио, сред чиито първоначални съсобственици беше фондация “Отворено общество”, се свързваше с капитали на Джордж Сорос и силно политическо лоби. Според Стрижлев музикалната станция с CHR-формат е изградена благодарение на кредит, получен от MDLF, фонд със седалище в Ню Йорк, който финансира медии при изгодни лихвени условия. “Плевен +” е спечелил кредит от 250 000 долара за изграждане на национална радиоверига. “Пазарът е единственият критерий според мен, проблемът е, че честотният ресурс не е неограничен. Нашето предимство е, че залагаме на добър мениджмънт на станциите”, обясни Христин Стрижлев. Сред акционерите във фирмата, собственик на радиото “Плевен +”, е и президентът на “ФМ +” Петър Пунчев. Станцията в момента прави проби за излъчване от спътник на норвежката компания “Теленор” и при получаване на лиценз ще се излъчва сателитно от първи ноември.

Досиетата на ДКД

Комисията “Костов” ще разполага с досие за историята на всяка радиостанция, обясни председателят на ДКД Веселин Стойков. Това е документацията, която комисията има като писма, заявления, протоколи, декларации от операторите, от коя дата излъчват, наказателни постановления. На 10 август ще бъде първото заседание на комисията по чл.45 от Закона за далекосъобщенията, назначена от премиера Иван Костов за този конкурс. Комисията ще трябва да приключи работата си до края на октомври, когато ще внесе в Министерския съвет имената на избраните победители по региони. НСРТ също започва да разглежда конкурсните документи.
След като бъдат избрани новите радиособственици в осемте най-големи града, ДКД ще обяви процедура за разпределяне на свободните честоти и в останалите региони на страната. Радиобизнесмените прогнозират, че до две години пазарът ще се промени заради фалити, сливания и смяна на собственици.

Лицензирането на регионалните радиостанции

Имената на няколко медийни магната могат да бъдат открити в листата с 25-те най-богати личности в света на американското списание Forbes. Нашият медиен пазар все още няма своя Рупърт Мърдок или Силвио Берлускони. Прегледът на участниците в конкурсите за лицензиране на регионални радиа обаче показва, че няколко медийни групировки се стремят да разширят бизнеса си и може би да си спечелят призванието на нашенски медийни царе. След като Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) през миналата седмица обяви фирмите, кандидатстващи за свободните честоти, стана ясно, че към радиоефира посягат и няколко телевизионни компании. От радиобизнеса изкушени са и търговци на зърно, на автомобили, фондация, музикална компания. Интересът към процедурата по лицензиране се изчислява на купчина кашони, събрали 236 комплекта документи за 71 свободни честоти в осемте най-големи града, което означава, че за разпределянето им навсякъде ще бъдат проведени конкурси.
Резултат от лицензирането на регионалните станции сигурно ще бъде и появата на няколко нови за българския радиопазар формата. Американската радиоверига “Метромедиа” кандидатства в осемте града с програмна концепция да излъчва само българска музика. “Класик ФМ радио” искат да прибавят към програмата си с класическа музика и нова джазрадиостанция (“Джаз ФМ”). В състезанието се включва и “Ринг С.В.”, които искат да създадат радиовариант на телевизионния канал “Ринг плюс”, което означава първата спортна радиостанция в България. За спортно радио ще се бори и Радослав Янкулов. Документи за честота в София е подала и фирма “Глас надежда”, която ще прави религиозна програма. Християнското радио “Гласът на надеждата” дори се рекламира в Интернет като “адвентно радио”, т.е. станция на “Църквата на адвентистите от седмия ден”. Съдружници във фирмата кандидат са фондация “Асоциация за религиозна свобода” и национален алианс “Обединени божии църкви”. Религиозните станции са разпространени по света, но поради ограничения честотен ресурс адвентистите едва ли ще получат възможност да излъчват официално у нас.
Бившият директор на радио “Свободна Европа” Светослав Петров замисля информационно радио. Фирмата му “Инфопрес и ко” ООД кандидатства за честоти в осемте града, но той отказа подробности около проекта за първата news&talk станция, която може да се появи на родния радиопазар. Изненади може би се крият в програмните концепции и на други фирми, защото уникалността на предлагания формат се оценява високо според критериите на НСРТ. Със сигурност сред кандидатите има няколко конкурента на “Сигнал +”, които са заложили на родния чалга-формат.

Трима за една честота или...

Свободните честоти в осемте града са общо 71 и при подадените 236 заявления следва, че трима кандидати се борят за една честота. В София 37 фирми са подали документи за участие, но свободните честоти са само 10. “Реално конкуренцията ще е много по-голяма, защото от тези 10 честоти в столицата за шест или седем е сигурно от кого ще бъдат заети. Те ще се разпределят между излъчващите досега без лицензи станции. Чудо ще е, ако пиратското “Радио +” не получи лиценз, полупиратската “Веселина” заема друга честота. “Канал ком”, “Алма матер”, радио “Практика” сигурно също ще са сред избраните, може би и “Класик ФМ” и на практика остава, че близо 30 фирми се борят за три или четири честоти. Така е и във Варна, подобно е положението и в другите градове”, коментира Тончо Бебов, собственик на варненското радио “Браво ФМ”. Неговата фирма “Нов център” ЕООД кандидатства за шест от регионите с програмна схема, която залага на 50% българска и 50% чужда музика. Във Варна “Браво ФМ” е прелицензирано, но според собственика му радиопазарът в морската столица може реално да издържа най-много пет радиостанции.
Във Варна за 10 свободни честоти кандидатстват 33 радиостанции. Сред участниците правят впечатление кабелните телевизии “Варна кабел инженеринг” и “МСАТ”. Ако получи лиценз, фирмата-наследник на “Мустанг и тим” ще може да се похвали с пълен комплект медии. “Мустанг холдинг”, в чиито структури попада “М САТ”, официално притежава кабелен оператор, телевизионна програма, вестник “Черно море”, списание за телевизия и кино. Освен това фирми на холдинга държат киносалони и видеотеки. Радиото с работно име “Мустанг” ще е със “забавно-развлекателен” характер, но то ще увеличи възможностите, които медийната групировка предлага за реклама и по този начин ще концентрира рекламните постъпления, разпределяни на местния пазар. Сред кандидатстващите за честота във Варна са и софийските станции “Радио 99” (собственост на белгийската верига Contact), радио “ФМ +”, радио “Седем дни”, “Дарик радио”, “Тангра”, “RFI Internacional”, “Веселина”. По името на радио “Транзит” може да се предположи, че ще предлагат програма, типична за радиостанциите, които се слушат на път. Едноименната фирма е регистрирана през тази година, а един от съдружниците е руският гражданин Михаил Тимофеев.
Интерес към пазара в Бургас проявяват 34 фирми. Място в ефира на морския град (където свободните честоти са осем) търсят бургаските “Гларус”, “Мая”, големите софийски станции, както и някои местни фирми, чиито основен предмет на дейност е например шивашки услуги, бродерия, плетива...
За свободните 10 честоти в Пловдив кандидатстват 33 фирми. Местната станция TNN иска да прави младежко радио Energy, а с програмната си схема АС-формат (популярна музика приоритетно от последните 10 години) търси място в ефира и на останалите региони с изключение на Благоевград. “Пазарът в София е най-перспективен, но и интересът там е най-голям. Явно има много хора, които са чули, че да имаш радио е хубаво нещо и подават документи, без добре да са си направили сметката. В Пловдив пазарът може да поддържа около десет станции, ако трябва да са добре печеливши - около седем”, коментира собственикът на радио “TNN” Тодор Личев. В Пловдив ще се появят реално две-три нови станции, защото ще бъдат лицензирани и сега излъчващи, сред които “Дарик”, “ФМ +”, “Експрес”, прогнозира Тодор Личев. Той преброява пет пиратски станции в Пловдив - “Катра”, “Ритмо”, радио “Ве”, “Олимп” и “Радио плюс”.
Най-малко са желаещите да си разпределят радиопазара в Благоевград - 23 фирми, а там незаетите честоти са най-много - 11. Във Велико Търново 25 фирми ще си разпределят осем честоти, в Стара Загора - 26 (за осем) и в Русе - 25 (седем свободни честоти).
Сред фирмите, които кандидатстват във всички региони е “Булнет комюникейшън” АД, чийто управител е собственикът на “София кабел” Величко Найденов, който явно иска да разшири медийния си бизнес с радиостанции. Акционер в “Булнет” е “София кабел И.Г.”, чийто акции бяха променени на поименни на последното общо събрание преди седмица, защото акциите на приносител са пречка за участие в лицензионен конкурс. Съдружник в дружеството е Евгения Атанасова, която е сред акционерите и на радио “Експрес”. Станцията на Дарко Таминджич, която също участва в конкурсите, в момента е с неясна собственост. Интерес към нея проявява гръцката “Антена тв”. Друг акционер от “Експрес”, Катя Кънчева, пък участва в конкурса за София с агенция “Нова - М” ЕООД, регистрирана в Сливница.
И други имена се повтарят в различни фирми - участнички в конкурса. Според запознати “ФМ +” иска да изгради втора радиоверига, като кандидатства с фирма “Трели” ООД.
Към радиоефира на София и още шест града интерес проявява и “Алфа радио”. Варненската радиостанция излъчва от 1995 г. и програмната й схема включва новини на 20 минути. “Алфа радио” проявява интерес и към национален лиценз, обясни управителят Здравко Танев.Собственици на станцията са шефът на “Нафтекс петролеум България” и “Нефтинвестбанк” Митко Събев и “Феста холдинг”АД.
Зад интересите на радио “Сити” е музикалната компания “Ка мюзик”.

Джон Силвър напуска радиоефира

Нароченото за най-голям пират “Радио плюс” кандидатства за честоти и в осемте региона. “Кампанията срещу нас е целенасочена, но ние платихме глобите си по наказателните постановления на ДКД, освен това имаме заявления, планирани честоти, пробни излъчвания преди влизане в сила на Закона за далекосъобщенията”, твърди управителят Христин Стрижлев. Плевенското радио, сред чиито първоначални съсобственици беше фондация “Отворено общество”, се свързваше с капитали на Джордж Сорос и силно политическо лоби. Според Стрижлев музикалната станция с CHR-формат е изградена благодарение на кредит, получен от MDLF, фонд със седалище в Ню Йорк, който финансира медии при изгодни лихвени условия. “Плевен +” е спечелил кредит от 250 000 долара за изграждане на национална радиоверига. “Пазарът е единственият критерий според мен, проблемът е, че честотният ресурс не е неограничен. Нашето предимство е, че залагаме на добър мениджмънт на станциите”, обясни Христин Стрижлев. Сред акционерите във фирмата, собственик на радиото “Плевен +”, е и президентът на “ФМ +” Петър Пунчев. Станцията в момента прави проби за излъчване от спътник на норвежката компания “Теленор” и при получаване на лиценз ще се излъчва сателитно от първи ноември.

Досиетата на ДКД

Комисията “Костов” ще разполага с досие за историята на всяка радиостанция, обясни председателят на ДКД Веселин Стойков. Това е документацията, която комисията има като писма, заявления, протоколи, декларации от операторите, от коя дата излъчват, наказателни постановления. На 10 август ще бъде първото заседание на комисията по чл.45 от Закона за далекосъобщенията, назначена от премиера Иван Костов за този конкурс. Комисията ще трябва да приключи работата си до края на октомври, когато ще внесе в Министерския съвет имената на избраните победители по региони. НСРТ също започва да разглежда конкурсните документи.
След като бъдат избрани новите радиособственици в осемте най-големи града, ДКД ще обяви процедура за разпределяне на свободните честоти и в останалите региони на страната. Радиобизнесмените прогнозират, че до две години пазарът ще се промени заради фалити, сливания и смяна на собственици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.