Новият брой:
Какво се случва в държавата

От News Corp. уверяват, че BTV е тяхна

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Вицепрезидентът на News Corp. Мартин Помпадур пристигна миналата седмица в България, за да се срещне с Националния съвет за радио и телевизия. Основна тема на разговор беше поисканата промяна в собствеността на “Болкан нюз корпорейшън”. Това е дружеството, което в началото на годината получи лиценза за частната национална телевизия. Мартин Помпадур пристигна в България и заради заседание на борда на директорите на BTV, което се проведе в петък. Според членове на НСРТ той уверил присъстващите на срещата, че първата частна национална телевизия е собственост на News Corp.
Проблемите за BTV започнаха, когато тя поиска да прехвърли акциите от “Болкан нюз корпорейшън” от офшора News Bulgaria Inc на офшора News Bulgaria Television LLC. Това подхрани с нова сила съмненията, че зад първата ни частна национална телевизия не стои само корпорацията на Рупърт Мърдок, но и рекламният бос Красимир Гергов.
Първата компания, собственик на “Болкан нюз корпорейшън”, е регистрирана на 17 септември миналата година в офшорната зона на щата Делауеър на адрес 1300, Notrth Market str., ап. 404, показва проверка на “Капитал” в щатските публични регистри. Нейният уставен капитал е в размер на 30 долара. Те са разпределени на 3000 обикновени дяла на стойност един цент. Според формуляра за регистрация на News Bulgaria Inc. тя се занимава с “журналистически дейности”. Фирмата не се среща в нито един от местните справочници и бази данни. На нейно име няма регистриран телефонен номер или факс. Не е известно и коя фирма е взела под наем помещенията в апартамент 404. Никой от запитаните служители, които работят в същата сграда, не е чувал за компания с имe News Bulgaria Inc.
Компанията, на която от BTV поиска да бъдат прехвърлени акциите от “Болкан нюз корпорейшън” - News Bulgaria Television, е регистрирана на 16 юни тази година пак в щата Делауеър, но на друг адрес. На нейно име също няма регистриран телефон или факс или въобще каквато е да е публична информация.
Държавната комисия по далекосъобщенията, която трябва да одобри промяната в собствеността на частната национална телевизия, още не се е произнесла по този въпрос. От “Болкан нюз корпорейшън” бяха поискани допълнителни подробности за учредителите и акционерите на двата офшора и защо е необходимо да се прехвърля лицензът от единия на другия, при положение че те според версията на BTV са на един и същ собственик.
В същото време слухове на рекламния пазар твърдят, че уговорката между Красимир Гергов и News Corp. е рекламният бос да получи процент от телевизията, ако успее да осигури определено количество рекламни приходи в нея.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар