Новият брой:
Служебната президентска република

150 години Reuters: между флота пощенски гълъби и интернет

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Да навършиш 150 години е постижение, което не е по силите на всеки. Не са много компаниите по света, достигнали до тази възраст. Една от тях е агенция Ройтерс, която през тази година отбелязва 150 години.
През дългогодишната си история Ройтерс не отстъпва от принципите на своя основател - бързина, точност, обективност, изчерпателност - независимо дали следи последните световни събития или текущите нива на финансовите пазари. От създаването си кореспондентите на Ройтерс предават информация от най-важните световни събития - войни, политически срещи, спортни и културни събития.
Двама от тях са добре познати на широката публика. Едни от най-известните автори на шпионски романи са работили за агенция Ройтерс - Йън Флеминг и Фредерик Форсайт. Преди да постъпи във военноморското разузнаване, “бащата” на Джеймс Бонд, Флеминг, работи за агенцията като репортер преди Втората световна война.
Фредерик Форсайт, автор на друг познат от романи и филми герой - “Чакала”, също е кореспондент на Ройтерс между октомври 1961 и октомври 1965 г. През 1962 г. Форсайт е кореспондент в Париж, а събитията през тази и следващата година са пресъздадени осем години по-късно в култовия роман “Денят на Чакала”. След това Фредерик Форсайт става

Единственият западен кореспондент

в Източен Берлин, който следи събитията и в Чехословакия, и в Унгария. Натрупаният в тези години опит помага на Форсайт да напише вълнуващи шпионски романи, между които “Досиетата Одеса” и “Мошеникът”.
Историята на агенцията започва една година преди официалното раждане на компанията. През 1850 г. Пол Юлиус Ройтер прави флота от 45 пощенски гълъба и започва да предава информация между Брюксел и Германия. След година Юлиус пристига в Лондон и наема две стаи в “Роял екcчейндж билдинг”, където установява офиса си. През 1858 г. той започва да прави всекидневни новини за вестници, а през 1863 г. открива телеграфна линия през Ирландия за по-бързото предаване на новините през Атлантика. През 1865 г. се учредява “Ройтерс телеграм къмпани”. Следва бързо развитие на компанията, която открива офиси в Александрия и Бомбай. Един от интересните моменти в историята на Ройтерс е, че Пол Юлиус Ройтер става барон през 1871 г., а титлата му е дадена от Ернст II, херцог Сакс-Кобург-Гота. Няколко години по-късно, през 1878 г., Ройтер предава управлението на компанията на свой син - Херберт. Баронът умира през 1899 г. Връзката на компанията с фамилията Ройтер прекъсва през 1915 г. със смъртта на Херберт.
“Ройтерс телеграм къмпани” става акционерно дружество “Ройтерс лимитед” през 1916 г., а през 1984 г. се превръща в публична компания “Ройтерс холдингс”.
В началото на XXI век, 151 години след първия полет на гълъбите на Ройтер и 150 години след основаването си, агенцията е основен

Доставчик на информация за финансовите пазари

по света. Всекидневно се наблюдава работата на 263 борси в света, като се използват 940 000 инструмента - котировки на валути, облигации и акции. От навременната и точна информация зависи работата на над 5000 индивидуални участници на пазарите. На агенция Ройтерс се доверяват водещи банки, брокери, държавни институции, международни корпорации, печатни и електронни медии, частни лица.
Заедно с това Ройтерс предава около шест милиона думи на 24 езика дневно (два пъти повече от Библията), 350 снимки от важни събития по света и видеоматериали за повече от 400 телевизионни станции.
През 2001 г. Ройтерс работи с 18 000 служители в 204 града и обслужва 50 600 клиента в 151 държави. Печалбата на компанията за 2000 г. е 657 милиона британски паунда, което я нарежда на 20 място по пазарна капитализация на Лондонската фондова борса.
Агенцията се развива с бързи темпове, като винаги използва нововъведенията в света на техниката за предаване на информацията, за да стане водеща агенция с бързина и точност на информацията.

Бъдещето на Ройтерс

са финансовите услуги през интернет и мобилните средства за комуникации. Ройтерс разработва софтуерни решения за анализ на данни, продукти за сключване на валутни и борсови сделки и системи за разпространение на информация, продуцирани по заявка на клиенти.
Новините и финансовата информация на Ройтерс захранват повече от 1400 интернет-страници и портали и така достигат до около 20% от потребителите на интернет. В началото на годината Ройтерс сключи договори с Microsoft и 25 водещи финансови институции за разработка на instant messaging servise за световната финансова общност, с Vizzavi - европейския мултимедиен портал на Vodafone и Vivendi Universal, а също и договор за снимки и новини с AvantGo - доставчик на мобилни интернет-решения.

Instinet: най-голямата електронна брокерска къща, член на 20 фондови борси, през която се търгуват 14% от обема на NASDAQ. От 1990 г. “Инстинет” се наложи като синоним на неутралност, анонимност и прозрачност при фондовата търговия.
TIBCO Software Inc: компания от Силиконовата долина, известна в света на високите технологии като водеща в областта на интернетски инфраструктури, създател на електронната платформа на NASDAQ и E*Trade. Сред инвеститорите на TIBCO Software са Cisco Systems, Sun Microsystems и Yahoo.
Radianz: създадена през юли 2000 г., за да разработи интернет-структурата на Ройтерс.
Factiva: съвместно с Dow Jones Ройтерс създаде огромна база от данни за различни индустриални сектори и компании. В нея е складирана 10-годишна история от повече от 7000 издания на 20 езика.
Multex Investor Europe: съвместно с Multex.com, Inc Ройтерс разработва финансов портал за частни инвеститори от Европа.
Riskmetrics: Съвместно с J.P. Morgan Ройтерс предлага специализирана информация за кредитен и пазарен риск.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар