Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 1 сеп 2001, 0:00, 1891 прочитания

Зрителят би могъл да гледа БНТ по кабел

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

От известно време Българската национална телевизия води преговори с кабелните оператори за разпространението на своите програми по кабел. Въпреки че на пръв поглед се търси постигане на търговско споразумение между страните, проблемът надхвърля границите на икономическите интереси на двете страни и засяга държавната политика за гарантиране на медийния плурализъм и защита на правото на информация.

Нормативното основание

С едно от последните изменения на Закона за далекосъобщенията (чл.57, ал.3, т.2) законодателят е предвидил кабелните далекосъобщителни оператори да осигуряват на потребителите (абонатите) си достъп до лицензирани по Закона за радиото и телевизията програми, които могат да се приемат чрез обикновени съоръжения на територията на мрежата. Спецификата на цитираната нова разпоредба е, че се отнася:

 • само до кабелни далекосъобщителни оператори
 • само до лицензирани по ЗРТ програми, а не и до програми в съответствие със ЗРТ, т.е. изключват се програми на оператори, лицензирани по чужди национални законодателства
 • само до програми, които са достъпни чрез обикновени съоръжения на територията на кабелната мрежа, т.е., когато в програмния лиценз е указан ефирен способ на разпространение, и следователно не се прилагат за програми с кабелен способ на разпространение според програмния лиценз.

Законодателят не е уредил императивно:

 • колко и кои кабелни оператори могат да бъдат задължавани да разпространяват определени програми
 • какви или кои от достъпните чрез обикновени радиосъоръжения програми могат да бъдат определяни като подлежащи на задължително разпространение
 • при какви условия се извършва задължителното разпространение.

За Държавната комисия по далекосъобщенията като регулатор остава задължението да приложи конкретно тази разпоредба, като отговори на горните въпроси при зачитане на интересите на зрителите, от една страна, и на операторите, от друга. Конкретизирането в никакъв случай не е акт срещу закона, а обратно - е единствено възможният път за прилагане на общо формулирани разпоредби. При търсенето на решение ДКД работи съгласувано с регулатора относно съдържанието (НСРТ), проучва фактическата ситуация и релевантния чужд опит.

Общностно законодателство и европейска практика

Опора за намиране на балансирано решение е новото общностно законодателство, което съдържа правило за задължително разпространяване на програми (must-carry rule). Предвидено е по-конкретно, че държавите - членки на ЕС, могат да въвеждат норми за разпространяване на специфични радио- и телевизионни програми от действащи под тяхна юрисдикция оператори. Въвеждането на такива норми не е задължително, като при това за всяка страна се оставя широко поле за преценка: за радио и/или за телевизия, за какви далекосъобщителни оператори, за какви програми.
Задължените далекосъобщителни оператори. Правилото за задължително разпространяване на програми е правен инструмент за провеждане на определена държавна политика в областта на културата и аудиовизията. Определени категории далекосъобщителни оператори се задължават да разпространяват програми, за да гарантират достъпа на аудиторията до тях, и в този смисъл правилото е в полза на потребителите, по-пълното гарантиране на правото им на информация и насърчаване на плурализма на програми, които да достигат до най-широки социални среди. Има два основни типа далекосъобщителни оператори, в регулацията на които се включва такова правило:

 • Кабелни оператори
 • Далекосъобщителни оператори, лицензирани за наземно разпространение на програми по цифров способ (digital must-carry rule).

Програмите, подлежащи на задължително разпространение. Има практика, потвърдена и от Европейския съюз по радиоразпръскване (EBU), и от Съвета на Европа за разпространение на политематични програми на обществени оператори. Според общностното законодателство правилото може да бъде въвеждано само доколкото е необходимо да се постигнат ясно дефинирани цели в публичен интерес при спазване на принципите на пропорционалност и прозрачност, както и при ограниченост по време (докогато тези цели бъдат постигнати, като периодично е възможно сроковете за едни или други програми да се актуализират). В позицията на Европейския съюз по радиоразпръскване се посочва още, че далекосъобщителните оператори следва да се задължават наред с програмите да включват и допълнителни услуги в полза на потребителите, особено за такива с увреждания, и главно услуги, улесняващи навигацията в предлаганото съдържание (EPGs - справочник за предлаганите програми). Трябва да се отбележи изрично, че в САЩ и страните от Европейския съюз задължението за разпространение на политематични програми на обществени оператори се включва и в лицензите за цифрова наземна телевизия.
Условията на разпространение. Моделите на отношения между собствениците на права върху програмите и задължените далекосъобщителни оператори са различни: или собствениците на права върху програмите се задължават да ги предоставят за разпространение безплатно срещу безплатен пренос, или далекосъобщителните оператори биват компенсирани за разходите по разпространението.

Обратно у нас

Правилото за задължително разпространяване на програми (чл.57, ал.3, т.2 ЗД) има смисъл като средство за защита на потребителите, а и за осигуряване на достъп до програмите на националната телевизия дори и там, където все още няма ефирно покритие. Като се вземат предвид дискусиите в Европейския съюз, а също и опитът в САЩ (главно историята на въвеждането на digital must-carry rule), като възможно решение се очертава задължаването на кабелните оператори да разпространяват програмите на националния обществен оператор БНТ (Канал 1 и програмите на регионалните центрове в Благоевград, Русе, Пловдив и Варна), които в момента се разпространяват ефирно, “опаковани” в сателитната програма на БНТ. По-сложен е въпросът с търговската страна на отношенията между кабелните оператори и БНТ, като се отчита и фактът, че БНТ има финансиране наред с други източници от бюджета, а след определен период - от обществени такси.
Има изразена позиция на ръководството на БНТ за предоставяне за безплатно разпространение на интегрална програма (по региони), съставена от сателитната програма и съответната регионална програма на БНТ. Няма съгласие за безплатно предоставяне на Канал 1. Регулаторите са уведомени за стремежа на БНТ да постигне търговски споразумения с кабелните оператори, но сближаване на позициите не се забелязва. Наистина регулаторите могат да убеждават страните в необходимостта от споразумение, но към момента не е реалистично да се намесват в преговорите относно цените или другите параметри във въпросните споразумения. Преди да се предприеме санкциониране на кабелните оператори за незаконно разпространение на програмите на БНТ, има смисъл отново да се претеглят позициите на страните от гледна точка на обществения интерес, защитата на носителите на права, правото на аудиторията на достъп до информация.
НСРТ прецени, че е приложим европейският модел за задължаване на националния обществен оператор да предоставя програмите си безплатно за разпространение по кабелен път. Решението може да влезе в сила по процедурата, предвидена от закона за изменение на програмните лицензи на БНТ. Едва тогава ДКД би могла със свое решение да задължи кабелните оператори да разпространяват съответните програми. Във всеки случай регулаторите се стремят да отчетат всички защитени от закона интереси с оглед оптимално прилагане на правилото на чл.57, ал.3, т.2 ЗД. Допустимо е в бъдеще, ако правилото за задължително разпространение първоначално се въведе за програмите на БНТ, да бъде приложено и по отношение на други програми в съответствие с възприетите в общностното законодателство принципи.


Националният съвет за радио и телевизия (НСРТ) обсъди на заседанието си през миналата седмица БНТ да бъде задължена да предоставя своите програми безплатно за разпространение на кабелните оператори. Становището на медийния съвет трябва да бъде разгледано от Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД), за да се задвижи процедура по промяна на лиценза на държавната медиа. Решението, което предстои да се гласува, ще е с двойно действие - ще задължава БНТ да предоставя безплатно програма и ще задължава кабелните оператори да разпространяват програмите на държавната медиа. Телекомуникационната комисия ще разгледа предложението на НСРТ на заседание през следващата седмица и ако приеме предложението, ще изпрати документацията за одобрение в Министерския съвет. Очаква се становище в ДКД да изпрати и генералната директорка на БНТ Лили Попова. Позицията на ръководството на държавната медиа е, че кабелните оператори трябва да си плащат. “Програмата на БНТ струва пари, ако искат да я разпространяват, кабелните оператори трябва да си платят. В противен случай се нарушава и Законът за авторските права. Искането на НСРТ е своеобразен опит за дописване на медийния закон, защото в него липсва подобно изискване. Досега не сме си получавали парите и не искахме да се водят съдебни дела срещу оператори, опитвахме да се договорим", коментира Лили Попова. БНТ предлага своята програма на цена 0.09 лева на абонат за Канал 1 и 0.01 за “Тв България”. Досега държавната медиа е сключила договори с 15 малки кабелни мрежи. Лили Попова обясни, че БНТ е предоставила право програмите на регионалните центрове да се разпространяват безплатно. Големите оператори преди две години обявиха, че няма да плащат на БНТ, защото според тях така за нейната програма зрителите плащат двойно - веднъж - като данъкоплатци и втори път - като абонати.Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

"Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо" "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

КЗК ще проверява сделката, това е предварителна стъпка, преди чешкият бизнесмен Петр Келнер да купи двете дружества

20 мар 2018, 1174 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)

All Channels започва да предлага услугите си в Австрия; Антон Георгиев е новият творчески лидер на "Havas Group България"; APRA Porter Novelli продължава да обслужва "Майкрософт България"; Започна подаването на заявки в конкурса "PR приз 2018" на БДВО; Стартира конкурсът Young Lions Bulgaria 2018 и др.

20 мар 2018, 1351 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
БНТ намали цената на рекламата

Горивата - само за големи

Нов закон за горивата, внесен от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли сектора. Положителните ефекти са много спорни, но той със сигурност ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни малките фирми

Всички срещу един

Създателят на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов стана обект на координирана институционална репресия

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете