Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 26 яну 2002, 0:00, 2400 прочитания

Медийната регулация между правото и скандала

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Решенията по прилагане на поправките на Закона за радиото и телевизията в някаква степен бяха очаквани и обясними, защото чрез Съвета за електронни медии (СЕМ) волята на мнозинството се превръща в жив живот. Очакваше се регулаторът да има спорни решения, защото работата му е сложна и трудна. Но някои ефекти на новата медийна регулация са срещу логиката, установената практика, конституционните стандарти, европейските принципи, без грижа за пазара или просто без оглед на писаното право.
Предвидиха се нови изисквания към членовете на СЕМ, макар че не бяха задоволително аргументирани. Но стабилността на регулатора предполага видимост за съвместимостта на всеки член с тези изисквания. Допуска ли изискването за “петгодишен трудов стаж като преподавател в областта на медиите” избор на научни сътрудници в регулатора? Сътрудник на ДС взема решения като член на регулатора и даже тръгнаха слухове, че щели да го реактивират, за да запази мястото си! Или че ако се стигне изобщо до огласяване на името му и той обжалва огласяването си, през това време ще бъдат взети решения за нов директор на БНТ и за втората национална частна телевизия. Или “че какво пък толкова”.
Броени дни преди предсрочното закриване на ДКД имената на членовете на комисията бяха предадени за проверка на комисията “Андреев”. Но дано този път има воля заедно с имената на напускащите да се проверят предварително кандидатите за бъдещия регулатор.
Председателката на СЕМ търси за съвета техника за мониторинг върху спектъра. По закон СЕМ следи само за изпълнение на програмни лицензи и в никакъв случай не контролира спектъра, а само съдържанието и качеството на програмите. Най-вероятно председателката на СЕМ няма антиконституционни помисли, а е неправилно информирана. Но не е необходима техника за мониторинг върху спектъра, за да установи, че преди дни гостува на радио “Нет”, а подобна лицензирана програма в България няма.
Въведе се принцип на плурализма на гледните точки във всяко публицистично предаване. Наистина подобни разпоредби отдавна са отпаднали от правния инструментариум на регулаторите - в САЩ това е станало още през 60-те години, след като за една календарна година са постъпили 6400 искания за тълкуване на пропорции и баланси в различни предавания. Но новата норма за плурализма се прилага разнообразно и по целесъобразност към “Екип 4”, “Актуално” и “Гласове”. Според СЕМ се забранява студио с един гост, освен ако той е представител на властта. Изготвят се наказателни актове, преди мониторингът на СЕМ да е установил има ли нарушение, както изискват правилата и установената практика на регулатора.
Регулаторът по закон следи за зачитане на личното достойнство на гражданите в програмите. Вярно е, че още не е правен специален мониторинг върху предавания от типа “Скрита камера” и регулаторът пропусна да реагира адекватно на шегите с антракса по една телевизия, докато в Европа активно се обсъждат отношенията достойнство - забава или лична неприкосновеност - право на информация. Но в решенията на СЕМ не се различават обида, засягане на личната неприкосновеност и критика на властта. Вземат се решения сякаш няма практика на Европейския съд по правата на човека и няма решение на Конституционния съд за публичните фигури. След опит да се състави акт на БНР с горните категории, завършил с решение за едномесечен мониторинг на “Неделя 150”, остава да станем свидетели и на поредното отстраняване на Лили Маринкова.
СЕМ среща трудности при прилагането на новите санкции според поправките. Девет членове на СЕМ да имат десет становища какво означава програмна концепция и единадесет становища как да се наказва регистриран кабелен оператор за нарушение на програмна концепция, те не са и виновни. В Закона за радиото и телевизията вече има две легални дефиниции за програма - стара, която е по европейската директива, и нова, на новото време, която не е по директивата. При такъв драстичен пропуск не може да се мисли за еднообразно прилагане на закона.
Цел на поправките е облекчаване на режимите в медийния сектор. В резултат от облекчаването адресатите на по-лекия режим (регистрационен) ще бъдат наказвани дори за поведение, за което лицензираните оператори не се наказват. Опитът за дерегулация въвежда двойни стандарти. Дерегулация - да, но за всички. А американската практика по дерегулация по времето на Никсън и последвалата отново регулация е показателна за рисковете от дерегулацията в медиите.
След приемането на поправките на медийния закон отговорността за прилагането им е на регулатора. Но главоболията са за адресатите и съдилищата, косвено - за аудиторията. Групи от оператори тичат нагоре-надолу в очакване някой да им изтълкува какво ги чака. Например първите частни радиостанции могат да се окажат тотално извън бизнеса, защото в резултат от поправките няма кой и как да продължи лицензите им. Това трябвало да се премълчи, защото никой нямал нужда от скандал - а кой има нужда следващите задачи да бъдат решавани по този начин? Има искания за поправки на поправките параграф по параграф, както и искане до Конституционния съд срещу голямата част от поправките. Ред поправки са взаимно противоречиви или създават вакуум. Отговорността е изцяло за вносителите и мнозинството.
Въведе се нов принцип в медийната регулация - обвързано лицензиране. Наистина той е характерен за един отиващ си етап на развитието на технологиите, но дори такава замяна би изглеждала приемливо, ако се направи обмислено. Промяната преобърна създалите се отношения между лицензиране на програми и на пренос. Поправките предвидиха корелация “една програма - една мрежа”. Но когато преуреждаш и обвързваш два вида лицензи (единият предполага другия), открит е въпросът какво става с тези, които имат единия лиценз, получен законно при досегашната уредба - те получават ли автоматично другия, или първият отпада, или става нещо друго. Трите искания до СЕМ през изтеклата седмица от три дружества - носители на програмни лицензи за национална телевизия, и отказът на СЕМ да започне процедура за издаване на далекосъобщителен лиценз за всяко от тях е предвидимото развитие от неуредените заварени правоотношения по този параграф от поправките.
Борбата с нарушенията на авторските и сродните права не завършва никога и никой регулатор няма пълен успех в усилията си за защита на интелектуалната собственост. Но след тригодишни усилия за съсредоточаване на правомощията по прилагане на действащите закони в съответни институции с поправките отново компетентността се разля между СЕМ и Министерството на културата. Неяснотата в правомощията директно води до отстъпление спрямо постигнатото от НСРТ за уреждане на правата, особено при кабелните оператори.
Укрепването на националната телевизия е важна задача пред регулатора. Но не против закона. Връх на пренебрежението към закона е решението от изтеклата седмица, с което се позволява на телевизионните оператори да обявяват спонсорите на предаванията в авторекламните си рубрики. Това било поискано според медиите от и.д. генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, за да се повишат рекламните приходи на телевизията. Преди всичко решението важи за всички оператори, не само за БНТ. Въпреки че многократно това е искано през годините, НСРТ изрично забрани подобна практика, като спази забраната на Европейската конвенция за трансгранична телевизия и нормата на закона, допускащи спонсорска заставка само в началото и/или в края на предаването. Безкрайно любопитно е с какви мотиви СЕМ ще въведе решението си, още повече че с него се отменя досегашно мотивирано решение на регулатора. Как е възможно да се отива директно срещу норма от закона и от конвенцията и да се дава възможност на спонсора да се явява практически неограничен брой пъти в реклама? Ако сега се сключват спонсорски договори с такъв ангажимент, кой ще носи отговорност за вредите, които ще търпят телевизиите от отмяната на това решение като противозаконно? Нека СЕМ не разчита на това, че няма кой да атакува въпросното решение, нито че някой би толерирал нарушаване на императивна норма на закона.
Регионалните програми на БНТ следва да се насърчават и развиват. Необяснимо е решението на СЕМ от 21 януари да се променят програмните лицензи за регионалните програми на БНТ, така че записаното в лицензите времетраене “най-малко шест часа до 31.12.2003 г.” да се промени на “до шест часа”. Какво означава това? От колко до шест? Трудно е да се изчисли защо г-н Гоцев е решил да заличи задължението на БНТ да произвежда регионални програми, а още по-трудно е да се проумее как СЕМ пази публичния интерес с тази гласувана промяна в лицензите. В тон с общата му практика вероятно на СЕМ ще се налози да преразгледа и тожа свое решение.
Не е укоримо да допускаш грешки или да не ти достига времето за спазване на всички законови срокове поради големия обем работа. Укоримо е да демонстрираш самочувствие, че няма кой да ти се опре и че ти си измислил манипулативните техники. Укоримо е да постигаш цели, които не са мотивирани нито с право, нито с публичен интерес.Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

"Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо" "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

КЗК ще проверява сделката, това е предварителна стъпка, преди чешкият бизнесмен Петр Келнер да купи двете дружества

20 мар 2018, 1171 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)

All Channels започва да предлага услугите си в Австрия; Антон Георгиев е новият творчески лидер на "Havas Group България"; APRA Porter Novelli продължава да обслужва "Майкрософт България"; Започна подаването на заявки в конкурса "PR приз 2018" на БДВО; Стартира конкурсът Young Lions Bulgaria 2018 и др.

20 мар 2018, 1349 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
АИИ обяви алианс с издателска група “Ханделсблат”

“Капитал” и “Дневник” ще обменят новини и опит с водещите немски бизнесиздания

Опитомяването на Марешки

Раздорите в "Обединените патриоти" върнаха надеждата на лидера на "Воля", че може да се докосне до властта

Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Проектът Флорида"

Разтърсваща история за бедност и надежда във филма на Шон Бейкър

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете