С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 сеп 2003, 0:00, 2260 прочитания

Обединени вестници купуват ИПК за шест милиона лева

Предстои консорциумът да докаже произхода на средствата си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

С оферта за 6 000 111 лева консорциум „Обединени български вестници“* спечели конкурса за продажба на 51% от Издателско-полиграфически комплекс „Родина“. Агенцията за приватизация (АП) избра купувача два дни след подаването на обвързващите оферти. С предложената цена, ангажимент за 1 500 000 лева инвестиции през следващите три години и увеличаване на работещите с 30 души за същия период консорциумът е събрал 100 точки. На второ място (със 77.87 точки) остава консорциум „Демакс“, който е предложил за ИПК 4 650 000 лева. В офертата на „Демакс“ предвидените инвестиции са 1 200 000 лева и нови 24 работещи през следващите три години.
До 50 дни трябва да бъде сключен договорът за продажба, а в следващите 20 дни избраният купувач трябва да внесе в АП декларация за произхода на средствата си. Очаква се, че обединението от вестници ще финансира покупката на мажоритарния дял от ИПК с кредит. Все още не е ясно от коя банка или банки ще бъдат осигурени средствата, както и какво ще е обезпечението. В консорциума „Обединени български вестници“ влизат фирмите - издатели на „Стандарт“, „Монитор“, „Виж“, „Новинар“, „Дума“, „Банкер“ и двата спортни всекидневника „7 дни спорт“ и „Меридиан мач“ (виж карето). След подаването на офертите обаче във вестник „Пари“ се появи публикация, че вестниците на Майкъл Чорни са се оттеглили от сдружението. Информацията била съобщена от управляващия двата вестника Юлий Москов, а аргументите му са, че не се интересуват от сделката. Юлий Москов отказва официален коментар за напускането на консорциума. „Нито отричам, нито потвърждавам“, отговори той на въпроса дали вестниците ще се преместят в печатница „София“, собственост на ВАЦ. Възможно е отказът на „Стандарт“ и „7 дни спорт“ от консорциума (редакциите на двата вестника са под наем в сградата на ИПК - бел. авт.) да се окаже неокончателен.
Финалът на приватизационната процедура беше предшестван и от скандал на страниците на „Монитор“ и „Сега“, в резултат на който в „Сега“ беше публикувана информация, че вестниците на Петьо Блъсков „Монитор“ и „Виж“ са сред редовните длъжници на печатницата. Според дописката „Монитор“ е изплатил задълженията си (74 500 лева) към ИПК ден преди изтичането на срока за подаване на обвързващи оферти, а дълговете на „Виж“ (55 146 лева) са били платени в деня на подаване на документите в АП. В „Сега“ е описано, че управителят на изданията Петьо Блъсков обикновено погасява задълженията след писма и предупреждения за спиране от печат. Според „Сега“ най-големи задължения „Монитор“ е имал през март тази година - над 196 хиляди лева. Наличието на задължения можеше да се окаже формален проблем пред купувачите, но все пак Блъсков е успял да ги погаси в последния момент.
Съдружници в „Демакс“ АД са Петър Кънев (55%) и „Фолекс“ ЕООД, която е собственост на Кънев. Още по време на процедурата Петър Кънев коментира, че ще участва в състезанието за държавната печатница „не на всяка цена, а на цена, която си струва“, защото техниката е остаряла, има тежка инфраструктура и е създадена за няколко пъти по-големи обеми, а вестникарският пазар няма да има по-голямо развитие през следващите години.
Официалната оценка, с която АП е разполагала за печатницата, не е известна, но според непотвърдени данни е над 5 млн. лева.
От спечелилия консорциум все още се въздържат от коментари за бъдещите си планове за управление и развитие на печатницата. Освен проблема със спадащите тиражи новият собственик ще трябва да се съобразява и с някои от другите играчи на пазара. Очаква се, че след финала на сделката ВАЦ ще започне да атакува по-големите клиенти на ИПК с конкурентни оферти. Консорциумът едва ли ще има интерес да поддържа ИПК само за отпечатването на собствените си вестници. По данни от първата седмица на септември те имат общ среден дневен тираж около 160 000 копия (за седемте всекидневника, включително „Стандарт“ и „7 дни спорт“), като има и дни, в които някои печатат двойно повече копия заради тв приложенията. Тиражът на единствения седмичник между купувачите - „Банкер“, е 7800.
АП е заложила и защитни механизми в приватизационния договор. Задълженията на новия купувач са през следващите три години да запази цената, на която печата вестниците, актуална към датата на сключване на договора. Тя може да бъде повишавана само със средния инфлационен индекс за годината. Освен това през следващите три години консорциумът трябва да запази предмета на дейност, да не преобразува дружеството, да не прехвърля акциите или да намалява дела си под 51%, както и да не продава и прехвърля дълготрайните активи на печатницата.
След продажбата на мажоритарния пакет през борсата на малки пакети от по 5% ще се продават останалите около 43% от капитала на ИПК. По линия на масовата приватизация преди години са били раздържавени 5.72%.

* Справка в Булстат показва, че на 19 юни 2003 г. е било регистрирано дружество по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) „Обединени български вестници“ с управител Бистра Георгиева, която е главен редактор и съсобственик на „Банкер“.

Кои са купувачите

В дружеството, учредено по Закона за задълженията и договорите - „Обединени български вестници“, влизат фирмите „Стандарт нюз“ ЕАД, „Монитор“ ООД, „Новинар“ ЕООД, „Финансова информационна агенция“ ООД, „Пресмаркет“ ООД, „Инфомедия“ АД, „7 дни спорт“ ООД и „Компакт меридиан“ ООД.
Справка в Булстат показва, че актуални промени има само в собствеността на „Инфомедия“ АД. Като акционери във фирмата, която се водеше издател на вестник „Дума“ (в момента като издател е отбелязван Петър Манджуков - бел.авт.), са влезли ДЗИ и Росексимбанк. Не е ясно какъв е делът на фирмите на банкера Емил Кюлев в „Инфомедия“, както и по каква линия е придобил акции в дружеството. Другите акционери във фирмата са Петър Манджуков и компанията му „П.М. груп“ АД. „Инфомедия“ е собственик и на телевизия BBT.
Другата фирма в консорциума е издателят на „Новинар“. Едноименното дружество е собственост на „Райли“ АД. Сред собствениците на „Райли“ са приватизирани общински фирми като „Чистота“ АД, „Паркиране и гаражи“ АД, „Сирена 98“ АД, „Авеста трейд“ АД, които се свързват с шефа на Столичния общински съвет Антоан Николов.
„Финансова информационна агенция“ ООД (ФИА) е издател на седмичника „Банкер“. Фирмата е собственост на Косю Джагаров и съпругата му Бистра Георгиева Джагарова, която е и управител на консорциума.
„Монитор“ се издава от едноименното ООД, а „Виж“ - от „Пресмаркет“ ООД. И двете фирми са с едни и същи собственици. По равни дялове в тях си поделят основателите на „Монитор“ (Радостина Константинова, Владимир Райчев, Емил Петков, Драгомир Василев) и фирмата на майката на Блъсков - „Алба С“. Управител на дружествата е Петьо Блъсков.
„Компакт меридиан“ ООД издава футболния всекидневник „Меридиан мач“. Собственици на дружеството са Бойко Кръстевич, Жаклин Михайлов, Георги Атанасов и Айруц Ованес Латифян (мажоритарен с 53%).
Другите две фирми, за които официално не е ясно дали наистина се отказват от участие в консорциума, са собственост на Майкъл Чорни. Чрез регистрираната в Кипър фирма „Ем Си Джи холдинг лимитид“ изгоненият от България бизнесмен е собственик на „Стандарт нюз“ ЕАД, а в „7 дни спорт“ си поделя собствеността с Юлий Москов.
Справка в Булстат показва, че всички фирми имат по 10% от „Обединени български вестници“, само издателите на спортните всекидневници притежават по 20%.Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

HBO сваля цената на онлайн платформата си и предлага нова опция за плащане 2 HBO сваля цената на онлайн платформата си и предлага нова опция за плащане

HBO GО вече ще струва 2.99 евро на месец за директните абонати на услугата

14 ное 2018, 1425 прочитания

АЕЖ - България, поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеевски 1 АЕЖ - България, поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеевски

Днес обаче документът бе публикуван в Държавен вестник и очевидно президентът го е подписал още миналата седмица

13 ное 2018, 1216 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Накратко

От евтин бензин до смяна на системата

Кой какво се надява да постигне с участието в протестната кампания срещу управлението

Проверките на банките: Отново под стрес

Влизането на България в единния европейски надзор ще мине през проверка от ЕЦБ на шест български банки

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.11.2018 Прочетете