С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 ное 2003, 0:00, 3141 прочитания

Васил Божков контролира и тв хазарта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Хазарт е всяка игра, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залога.* Как биха изглеждали някои събития на телевизионния пазар, ако бъдат разгледани през законовото определение за хазарт: Кирил Гоцев, залага телевизионно време за игра. Генералният директор на БНТ очаква да спечели основно аудитория и приходи от реклама. Може да спечели, може и да загуби. Зависи от играта. Зрителите залагат някаква сума през сметката си за телефон, надявайки се да се превърнат в първите телевизионни милионери, макар че седемцифреният джакпот засега е само обещание или хитра реклама. Може да спечелят, може и да загубят. Зависи от късмета им.
Пред журналисти Кирил Гоцев вече се похвали с печалбата на зрители чрез „Залоаложи“. Той изчисли, че новата игра в първите си издания е откраднала 4% от гледаемостта на „Шоуто на Слави“. Все още е трудно да се прогнозира дали аудиторията на гейм-шоуто ще се увеличава и дали това ще е за сметка на talk шоуто, както и дали БНТ ще превърне рейтинга на играта в печеливши рекламни приходи. Държавната медиа търси и спонсор на предаването.
Истинските печеливши от тези игри обаче са организаторите им. Те залагат някаква първоначална инвестиция и започват да преразпределят приходите от телефонния трафик. Зависи от обажданията на зрителите, но един милион е добро изкушение. Според продуценти това е най-печелившият телевизионен бизнес в момента. Твърди се, че приходите от телефоните достигали над милион лева на месец, а имало и златни периоди, в които приближават два милиона (телефонните залагания скачат с нарастването на сумата джакпот). Тези игри попадат под разпоредбите на хазартния закон като игри със залагане на случайни събития, но не всеки можел да получи разрешение за организирането им. На въпроси на „Капитал“ председателят на Държавната комисия по хазарт Георги Петров отговори, че само две фирми имат разрешение - „Голфо геймс“ и „Интертелевизионни игри“. Това всъщност са фирмите, които организират хазартните игри в „Треска за злато“ по bTV и в „Залоаложи“ по БНТ. Формулата и в двете медии е копродукция - за „Залоаложи“ между БНТ и „Интерпродакшънс“ ЕООД, а „Треска за злато“ е съвместно предаване между bТV и „Голфо геймс“ ООД. Справка във фирмения регистър показва, че и двете компании са свързани с Васил Божков, който има традиционни интереси в хазартния бизнес.

Игри по телефона

Според БУЛСТАТ съдружници в „Голфо геймс“ ООД са „Гейм технолъджис“ ООД (с мажоритарен дял - 51%), ЮМС АД (с 26%) и „ЛВ консултинг“ ООД (с 23%). След преглед на собствеността на тези фирми излизат някои любопитни подробности. „ЛВ консултинг“, която влиза като съдружник през август 2002, е собственост на Лора Видинлиева (съпруга на покойния шеф на „Мтел“ Владимир Грашнов) и на Венцислав Иванов, който оперираше преди това услуги с добавена стойност, ползващи телефони на „Мтел“ чрез други фирми и организираше играта „Формула плюс“ по bTV. Двамата си поделят поравно дялове. ЮМС е собственост на Боряна Кубадинска (с 52%) и Румяна Велкова. За фирмата, която се занимава с рекламна дейност, се твърди, че е свързана с Красимир Гергов. Една от управителките на ЮМС Румяна Филипова присъства в бившите фирми на Гергов „Триада комюникейшънс“ и „Медиа линк“.
Мажоритарен собственик на „Гейм технолоджис“ е „Вабо - 1“ ЕООД, собственост на Васил Божков. Останалите дялове във фирмата се поделят между няколко лица и още едно дружество. Управител на фирмата е Александър Тумпаров, който притежа и 12% от дяловете. Тумпаров е собственик и управител и на фирмата „Интертелевизионни игри“ ЕООД. Регистрираната през март тази година фирма е организатор на играта „Милионер“ в „Залоаложи“. „Интертелевизионни игри“ е собственик и на „Интерпродакшънс“ ЕООД, която пък е копродуцент на „Залоаложи“. Александър Тумпаров е от кръга на Васил Божков и освен че управлява „Гейм технолоджис“, присъства и в други фирми на собственика на „Нове холдинг“.
„Интерпродакшънс“ е съз­дадена през април тази година и е регистрирана на адреса на „Нове холдинг“ - „Московска“ 43, а неин управител е Димитър Станчев, който официално е представян като продуцент на играта. Станчев е популярен като Мистър Невада заради първите тв шоу игри, които организираше. Неговата фирма „Джода“ организираше преди години и играта с джуркането на номера в „Каналето“. През последните години Станчев се занимава с газов бизнес и това е първият телевизионен проект, с който се ангажира официално.
Така чрез свързани лица Васил Божков контролира и двете хазартни телевизионни игри. Продуценти коментираха, че всъщност дори и да има желание, фирма извън обкръжението на Божков едва ли би могла да получи разрешение от хазартната комисия за организиране на тв залагания. „Ами бавят те безкрайно“, лаконично се измъкна от въпросите какви са проблемите с разрешенията продуцент, пожелал анонимност. Преди седмица „България Петрол“ АД публикува реклами, че е сезирала Главна прокуратура, финансовото и икономическото министерство и министъра на държавната администрация срещу бездействието на комисията по хазарта. Компанията се оплаква, че въпреки че законовият срок е изтекъл, не е получила никакъв отговор от ведомството на Георги Петров ще получи ли разрешение да организира игра „Транслото“. От „Петрол“ твърдят, че са инвестирали два милиона лева и вече търпят загуби от бездействието на комисията.
Реално се получава, че конкуренцията е повече между медиите за рейтинг, отколкото между организаторите. Все още е трудно да се прогнозира дали част от зрителите, които участват в „Треска за злато“, ще се прелеят към „Залоаложи“. Ако участниците се преливат между двете игри, това ще запази общото ниво на приходите от тв игрите за продуцентите. Ако обаче зрителите се пристрастят за участие в двете игри, приходите за фирмите, които организират телефонните залагания, ще се увеличат, пресмятат медийните анализатори. Двете хазартни тв игри всъщност си делят един и същи пазар, контролиран в момента от собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков. Според запознати ще е любопитно да се следи нивото на телефонния трафик след около 40 дни, когато зрителите си получат сметките за телефон. Цената при обаждане е около 1.50 лева на минута.
Въпреки че балетът на „Залоаложи“ е представян като „Златните момичета“ всъщност

Златни са телефоните

Приходите от телефоните се разделят между БТК или мобилния оператор, който ги предоставя, фирмата, която ги оперира и медиата, като е въпрос на допълнителни договорености в какво съотношение си делят копродуцентите. Традиционно то е 60 на 40 в полза на организатора. Преди време местни оператори от страната се оплакваха, че не са получили парите си от фирмата, оперирала телефони, използвани в техните програми.
Досега „Треска за злато“ е раздала награди на стойност над три милиона лева. „Никога не рекламираме какви награди ще раздаваме, защото те зависят от трафика и натрупването на суперджакпот. Ако той се пада често, не е възможно да се натрупа един милион например“, коментира управляващият директор на bTV Светлана Василева.
„Не виждам играта като заплаха за „Шоуто на Слави.“ Потвърждава се, че Слави не може да има конкуренция. Знам сравнението само от първите два дни, когато е нормално да е висок интересът като към нещо ново. Ще мога да коментирам обаче едва след месец, когато се изготвят средните сравнителни рейтинги на двете програми. Смятам, че форматите са много различни и не очаквам отлив от аудиторията на Слави“, коментира Светлана Василева. Според нея е странно, че държавната медиа предоставя толкова много от времето си за хазартна игра, която не изпълнява обществен интерес. Рейтингът на гологлавия водещ през последните две седмици е около 18%.
„Треска за злато“ има рейтинг около 14-16%, а „Залоаложи“ - между 8 и 11%. Прави впечатление, че „Треска за злато“ има малкa софийска аудитория. По данните на TNS/TV Plan гледаемостта и в столицата е около 3-4% за последната седмица.

* Чл. 2 ал. 1 в Закона за хазарта

БНТ спря шоуто на ТИМ окончателно

Шоуто „По-добре късно, отколкото никога“ отпада окончателно от програмната схема на БНТ, съобщи генералният директор на БНТ Кирил Гоцев този понеделник. Той не аргументира решението на ръководството на държавната медиа. Последно се твърдеше, че „По-добре късно, отколкото никога“, намалено до 30-минутен формат, ще се води от Георги Мамалев и беше планирано за излъчване от 23 часа след играта „Залоаложи“ и във времето, по което по bTV в „Шоуто на Слави“ участва гост. Шоуто вече беше спирано веднъж няколко седмици след старта му в края на миналата година. След това форматът му, рейтинговият му праг, гостите, водещият, декорът бяха дискутирани многократно. Освен официалните причини, посочвани от БНТ, в медийното пространство винаги са се завъртали и конспиративни теории. След замяната на DJ Дамян с Ива Екимова и отказа от reality-show идеята то се превърна в стандартно talk show с по двама гости и не можа да измъкне сериозен процент от аудиторията на Слави. Всъщност зрителите едва ли ще забележат липсата му в програмата. Изчезването му е учудващо само защото се смяташе, че това е една от външните продукции, които се ползват с протекциите на генералния директор. Тя се реализираше от близката до варненската бизнес група ТИМ фирма - „Метро груп“ ЕООД. Дружеството беше собственост на регистрираната в Кипър офшорна компания „Оторнио инвестмънт лимитед“, която притежава дялове и в Централна кооперативна банка (също от структурите на ТИМ). Справка в Булстат обаче показва, че междувременно собствеността в „Метро груп“ е била променена и 50% са придобити от „Моудкуест лимитед“, регистрирана във Великобритания. Любопитно е, че „Модкуест лимитед“ е фирмата, която се беше появила като собственик и в „Пиеро 97“ АД. В протокол във фирменото дело на притежавания от Красимир Гергов медиа шоп е отбелязано, че не се е явил съдружникът „Модкуест лимитед“ (Великобритания), без да е ясно как фирмата от Острова е придобила част от акциите на приносител. Разликата е само в липсата на едно „у“ в изписването на фирмата в регистрацията на „Метро груп“ и в протокола на „Пиеро 97“, но може да се предположи, че става дума за печатна грешка и фирмата е една и съща. Не е ясно дали зад „Моудкуест“ стои Гергов и как са се пресекли интересите на „Пиеро 97“ и „Метро груп“.
След падането на предаването вече едва ли има значение собствеността на фирмата продуцент, въпреки че си струва да бъдат отбелязани още два любопитни факта, които ще останат за медийната история и които може и да са съвсем случайни:
- промяната в собствеността на „Метро груп“ е станала в периода, когато предаването стартира - началото на октомври 2002 г.
- другото предаване на близка до ТИМ фирма - „Руска рулетка“, също получи място в програмата след промяна в собствеността на фирмата продуцент. „К1 груп“ ЕООД беше трансформирана в ООД, а като съдружник влезе фирмата „Найк 2002“ ЕООД (с 50%) на Здравко Найденов, за който се знае, че е бивш режисьор на „Всяка неделя“.Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Един среден пръст от СЕМ 4 Един среден пръст от СЕМ

Емил Кошлуков беше назначен за и.д. шеф на БНТ след като Константин Каменаров подаде оставка

24 апр 2019, 1985 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 април) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 април)

Рекламните инвестиции в България продължават да растат; България стои стабилно на европейското дъно по свобода на медиите; Beefeater с нова рекламна кампания в България; Създадена е нова асоциация на малъкия и среден бизнес в телекомуникациите и др.

23 апр 2019, 1099 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

Намалява броят на българските студенти в САЩ

През миналата учебна година в американски университети са учили 826 души от страната

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Тото в СЕМ: три от девет

Ротацията в медийния съвет няма нищо общо с регулацията. Тя ще е опит за преразпределяне на влиянията

Как да победим системата

Съветите на "Капитал" как потребителите сами да влияят на алгоритмите в интернет

Как Facebook ни управлява

Алгоритмите в интернет отговарят за това какво виждат и дори говорят милиарди души в целия свят

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

20 въпроса: Иван Шопов

На 18 май той ще представи на живо ремиксирана версия на Kanatitsa, съвместния си албум с фолклорното трио "Авигея"

Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек