Перестройка в СЕМ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Перестройка в СЕМ

Перестройка в СЕМ

В НДСВ ще се пазарят две седмици за кандидати за медийни съветници

Велислава ПОПОВА
1016 прочитания

Кръгът „Всяка неделя“, който контролира БНТ и непрекъснато се опитва да разширява позициите си на медийния и рекламния пазар, сигурно е посрещнал с наздравици резултатите от ротацията в Съвета за електронни медии (СЕМ) този понеделник. „Ангелите на Кеворкян“ (както по аналогия с популярния филм „Ангелите на Чарли“ могат да бъдат разпознати част от членовете на регулаторния орган) оцеляха и са готови за активиране в следващи битки. С отпадането на Анна Хаджиева и настоящия председател на съвета Райчо Райков от парламентарната квота и на доц. Георги Лозанов от президентската се обезсмисля и битката на лобитата в НДСВ, защото статуквото в СЕМ е почти невъзможно да бъде променено. Въпреки това ентусиазмът сред царските депутати да номинират е впечатляващ. От НДСВ дори удължиха срока за внасяне на кандидатури с две седмици, през които явно ще текат пазарлъци за попълненията в СЕМ. Все още обаче не е ясно дали царските депутати ще имат право да излъчат две номинации, или ще се борят за една. Според представители на НДСВ консултациите на ръководството с коалиционния им партньор ДПС предстоят и тогава ще разберат дали партията на Доган получава със сигурност място в СЕМ. Отлагането на срока тази сряда първо беше аргументирано с факта, че освен ОДС другите парламентарни групи също не са готови с кандидати. Но няколко часа по-късно БСП и ДПС внесоха своите предложения. Така на фокус отново попадна разнобойната царска партия, в която вътрешно са номинирани десет претендента за медиен съветник. Засега. Не е изключено броят на кандидатите да продължи да расте, а накрая депутатите да бъдат „обединени“ около съвсем нов фаворит. Не е ясно за кого ще играе и групата „Новото време“. Лидерът и Емил Кошлуков според колегите му не се е подписал под нито едно от известните имена. Предполага се, че нововремци са заложили скрито поне на няколко кандидатури. Твърди се, че Мирослав Севлиевски, който не крие близките си отношения с Кеворкян, е подкрепил Асен Сираков. Всъщност нищо чудно резултатът от избора в парламента да подсили кръга „Всяка неделя“, тъй като депутатите, които отдавна опитват да организират смяна на генералния директор Кирил Гоцев, не играят организирано и отново се оказаха без ясна стратегия как да предложат печеливша кандидатура. Очаква се, че номинациите за СЕМ ще бъдат обсъждани отново на ПГ на НДСВ следващия вторник. Не е изключено новите членове на СЕМ да бъдат гласувани чак през 2004 г., ако не влязат в зала през последната работна седмица на декември. Този факт най-малко притеснява управляващите, които забавиха с месеци избора на управител на БНБ и на Комисията за защита на конкуренцията. Дотогава СЕМ ще заседава в настоящия си състав, за временен председател беше одобрен Райчо Райков, а за бъдещ шеф на регулатора се подготвя Тома Иванов.

Реконструкцията, която се очакваше като възможност да пренареди влиянията в СЕМ, ще е просто освежаване. Така следващият вариант за промени минава през приемането на нов Закон за радиото и телевизията. Това веднага активизира слуховете, че такъв вече е готов и ще бъде внесен от правителството. По-смелите прогнози са, че нови членове изобщо няма да бъдат избирани, а ще се мине директно към смяна на законодателството, въпреки че е спорно, ако вносителите не се договорят с други политически сили, дали ще успеят да прокарат нов закон само с гласовете на боричкащите се царски депутати. При липсата на широка подкрепа за СЕМ едва ли скоро ще бъде приета и Стратегията за радио и тв дейност, която блокира лицензирането. Без да е ясно кои ще сa новите членове в СЕМ, може да се прогнозира, че работата на регулаторния орган ще потъне в непрозрачност. Досега действията на СЕМ бяха осветявани основно от Георги Лозанов. С особен интерес се очаква ходът на президента, който е най-трудно прогнозируем. При Георги Първанов вече са постъпили писма от Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) и Българската медийна коалиция Георги Лозанов да бъде назначен отново. Президентът попада в особена ситуация - той може да демонстрира уважение към медийната гилдия и доверие към Лозанов, като го преназначи и го използва като PR, че е надпартиен президент. Другият му ход е да се изкуши да си сложи „свой човек“ или кандидатура, по която е водил някакви договорки.

Най-обсъжданият въпрос след ротацията беше манипулиран или честен е бил жребият. За присъствалите на тегленетоне изглеждаше възможен вариант, в който жребият да е бил нагласен. Съмненията бяха провокирани от факта, че от СЕМ не отпадна нито един от съветниците, чиито имена преди две години бяха дадени на листче от Стоян Ганев, както и президентските назначения, близки до Кирил Гоцев. Жребият обаче беше публичен, в избора на пликове участваха журналисти. Съветниците по азбучен ред първо изтеглиха номера, по които да теглят жребия, след което бяха приготвени и пликовете с листчета „да“ и „не“. Сред коментарите, след като стана ясно кои отпадат, се промъкна и следната реплика: „и съдбата изигра лоша шега на медийната регулация“.

Кой кой е сред номинираните за СЕМ

Въпреки че Законът за радио и телевизия е задал някакви макар и спорни и твърде ограничителни критерии, на които да отговарят членовете на СЕМ, основният критерий, от който политиците се ръководят, е „наш човек“, а в НДСВ пък - „свой човек“. Бивши и настоящи кадри на БНТ преобладават сред кандидатите да наследят отпадналите медийни съветници.
Сините депутати Благой Димитров, Панайот Ляков и Марио Тагарински първи внесоха официална номинация - Александър Стайков, който е работил в БНТ над 20 години. Той е сред създателите на Екип 2, а след това работи в Ефир 2 до уволнението му през 1993 г. по времето на Хачо Бояджиев. През последните две години Стайков може да бъде забелязан на заседанията на медийната комисия, тъй като е медиен експерт към ОДС.
БСП заложи на две режисьорски кандидатури. Червените депутати номинираха Васа Ганчева, която се изявява като телевизионен критик заедно с котарака си Хохо, основно на страниците на вестник „Труд“. От началото на ноември мястото на рубриката и „Телевизионни мистерии“ обаче беше заето от коментарите на Мартин Карбовски. Васа Ганчева е работила като режисьор в БНТ до 1999 г. Тя е дъщеря на левия земеделски лидер Лалю Ганчев, който през 60-те години е бил посланик в Швеция, където тя е следвала история на театъра. Другата номинация на левите е Иля Велчев, който също е работил като режисьор в БНТ. Преди 1989 г. Велчев е популярен като син на Борис Велчев - член на Политбюро на БКП. Велчев е автор на романи и поезия.
ДПС заложи на старата си номинация - Райчо Райков. Повторното му номиниране от Емел Етем, Хюсеин Чауш и Кемал Еюп в известен смисъл е изненадващо заради скандала със заличаването на програма „Ден“, в която Райков изигра движеща роля. Твърди се, че при закриването на кабелната тв, Райков е следвал волята на ДПС или на някои хора от ДПС, или просто е демонстрирал лоялност с очакване за втори мандат. Заради обществените реакции срещу решението, повторното избиране на Райков, ще е трудно оправдано. Възможно е обаче по този начин ДПС просто да демонстрират, че са силни да правят каквото си поискат.
В НДСВ са не раздвоени или разтроени, а буквално разкъсвани между десетина (досега) вътрешни номинации, от които трябва да изберат кои ще получат сигурна подкрепа в зала. Предложенията са постъпвали в деловодството на групата и не е ясно кой от кого е подкрепен. Знае се, че засега председателката на медийната комисия Милена Милотинова няма номинация. Възможно е нарочно да не демонстрира подкрепата си официално, възможно е да номинира нов човек, твърдеше се, че дори ще издигне отпадналата Анна Хаджиева. Според запознати обаче повторната кандидатура на Хаджиева, за която в медийната комисия е постъпила подкрепа от БНР журналисти, ще бъде издигната от други депутати. Сред имената, които се обсъждат в царската партия са много БНТ кадри. За международния редактор в БНТ Таня Сотирова се знае, че е близка с д-р Атанас Щерев. Тя беше сред журналистите, написали писмо след избора на Кирил Гоцев, че външни икономически и политически интереси се опитват да дестабилизират БНТ. Не е ясно кой е номинирал бившия говорител на президента Желю Желев - Валентин Стоянов, но той се счита за една от най-силните кандидатури, защото може да разчита на подкрепа и от ДПС. Стоянов е работил като тв коментатор в БНТ над 10 години, а последно координираше фестивала „Златната ракла“. Номинацията му се свързва с влияние и на премиерския говорител Димитър Цонев. Не е сигурно кой точно Константин Хаджиев е номиниран и от кого, защото в БНТ работят звукорежисьор и оператор с това име. Номинацията на спортния журналист от БНТ Сашо Йовков е изненадваща. Кандидатурата му е предложена от Юлияна Дончева, като подкрепата по всяка вероятност идва от футболния бос Николай Гигов, който е близък с Йовков. Емил Владков е сред дежурните претенденти за СЕМ. В момента 74-годишният професор е член на УС на БНТ и се смята за близък до шефа на „Техно България“ (фирмата с най-големи договори за доставка на техника за БНТ) Константин Каранов. Бившата административна директорка на БНТ Райна Николова се счита за кандидатура с големи шансове. Смяташе се, че тя е номинация на Милена Милотинова, но според запознати е подкрепена от царските депутати Кирил Милчев, Иван Павлов, Даниел Вълчев. Николова има почти шест години стаж в БНТ. Преди да бъде назначена за административен директор по времето на Лили Попова, тя е била юрисконсулт в държавната тв. Името и се свързваше и със съавторство на медийния законопроект, който беше внесен в началото на тази година от Милена Милотинова и Емел Етем. За Николова със сигурност може да се отбележи, че няма как да е от лобито около Кирил Гоцев. Тя беше уволнена от шефа на БНТ през лятото на тази година и в открито писмо дори обясни, че е била заплашвана от него. Депутатът Иван Павлов отново е предложил Ивайло Малинов. Бившият радиожурналист от БНР в момента работи като рекламен и маркетингов консултант. Работил е в Гърция, бил е и управляващ директор на рекламна агенция Olympic DDB Neddham Sofia, тв продуцент. Бившият водещ на „12 плюс пляс“ Асен Сираков отново е номиниран, като се твърди, че е подкрепен от различни лобита в НДСВ. Той е от „Гражданска партия на България“ на Богомил Бонев. Името му се спрягаше и за бъдещ шеф на радиото. Пианистът Иван Дренников е братовчед на новата царска депутатка Антонина Бонева, но не е ясно от кого е предложен. За кратко се е появила и кандидатура на Неделчо (Михайлов) Димов. Водещият на предаването „БГ шоу“ по „Мсат“ е бил издигнат от Атанас Додов, Анелия Атанасова и 15 депутати от НДСВ, но си е направил отвод, тъй като няма висше образование и е избран за независим общински съветник.
БМК и АБРО номинираха пред президента отново доц. Георги Лозанов, който с присъствието си и поведението си в медийната регулация през последните шест години не се нуждае от представяне.

Кръгът „Всяка неделя“, който контролира БНТ и непрекъснато се опитва да разширява позициите си на медийния и рекламния пазар, сигурно е посрещнал с наздравици резултатите от ротацията в Съвета за електронни медии (СЕМ) този понеделник. „Ангелите на Кеворкян“ (както по аналогия с популярния филм „Ангелите на Чарли“ могат да бъдат разпознати част от членовете на регулаторния орган) оцеляха и са готови за активиране в следващи битки. С отпадането на Анна Хаджиева и настоящия председател на съвета Райчо Райков от парламентарната квота и на доц. Георги Лозанов от президентската се обезсмисля и битката на лобитата в НДСВ, защото статуквото в СЕМ е почти невъзможно да бъде променено. Въпреки това ентусиазмът сред царските депутати да номинират е впечатляващ. От НДСВ дори удължиха срока за внасяне на кандидатури с две седмици, през които явно ще текат пазарлъци за попълненията в СЕМ. Все още обаче не е ясно дали царските депутати ще имат право да излъчат две номинации, или ще се борят за една. Според представители на НДСВ консултациите на ръководството с коалиционния им партньор ДПС предстоят и тогава ще разберат дали партията на Доган получава със сигурност място в СЕМ. Отлагането на срока тази сряда първо беше аргументирано с факта, че освен ОДС другите парламентарни групи също не са готови с кандидати. Но няколко часа по-късно БСП и ДПС внесоха своите предложения. Така на фокус отново попадна разнобойната царска партия, в която вътрешно са номинирани десет претендента за медиен съветник. Засега. Не е изключено броят на кандидатите да продължи да расте, а накрая депутатите да бъдат „обединени“ около съвсем нов фаворит. Не е ясно за кого ще играе и групата „Новото време“. Лидерът и Емил Кошлуков според колегите му не се е подписал под нито едно от известните имена. Предполага се, че нововремци са заложили скрито поне на няколко кандидатури. Твърди се, че Мирослав Севлиевски, който не крие близките си отношения с Кеворкян, е подкрепил Асен Сираков. Всъщност нищо чудно резултатът от избора в парламента да подсили кръга „Всяка неделя“, тъй като депутатите, които отдавна опитват да организират смяна на генералния директор Кирил Гоцев, не играят организирано и отново се оказаха без ясна стратегия как да предложат печеливша кандидатура. Очаква се, че номинациите за СЕМ ще бъдат обсъждани отново на ПГ на НДСВ следващия вторник. Не е изключено новите членове на СЕМ да бъдат гласувани чак през 2004 г., ако не влязат в зала през последната работна седмица на декември. Този факт най-малко притеснява управляващите, които забавиха с месеци избора на управител на БНБ и на Комисията за защита на конкуренцията. Дотогава СЕМ ще заседава в настоящия си състав, за временен председател беше одобрен Райчо Райков, а за бъдещ шеф на регулатора се подготвя Тома Иванов.

Реконструкцията, която се очакваше като възможност да пренареди влиянията в СЕМ, ще е просто освежаване. Така следващият вариант за промени минава през приемането на нов Закон за радиото и телевизията. Това веднага активизира слуховете, че такъв вече е готов и ще бъде внесен от правителството. По-смелите прогнози са, че нови членове изобщо няма да бъдат избирани, а ще се мине директно към смяна на законодателството, въпреки че е спорно, ако вносителите не се договорят с други политически сили, дали ще успеят да прокарат нов закон само с гласовете на боричкащите се царски депутати. При липсата на широка подкрепа за СЕМ едва ли скоро ще бъде приета и Стратегията за радио и тв дейност, която блокира лицензирането. Без да е ясно кои ще сa новите членове в СЕМ, може да се прогнозира, че работата на регулаторния орган ще потъне в непрозрачност. Досега действията на СЕМ бяха осветявани основно от Георги Лозанов.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK