С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 яну 2004, 0:00, 1772 прочитания

Мистерията с "Видео интернешънъл"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Рекламният холдинг "Видео интернешънъл" (ВИ) управлява 70% от продажбите на рекламно време в Русия. Компанията има ексклузивни договори да предлага рекламата на двата най-гледани тв канала - Първи канал и "Русия", както и на СТС, Ren TV и регионални телевизии. Не и липсват "опасни връзки" с властите. Според визитката на холдинга оборотът му за 2002 г. е един милиард долара. Ако трябва да се търси сравнение, "Видео интернешънъл" е нещо като българския "Крес", но в десеторни размери. 

След като ВИ контролира почти всичко в рекламата в Русия и има стабилни позиции в Украйна и Беларус, каква тогава е причината да проявява толкова силен интерес към българския рекламен пазар, чийто обем едва ли надскача 150 млн. долара? Това е въпросителната, която втора седмица виси над рекламния и медийния пазар и възпроизвежда разнообразни версии. След шумното представяне пред Асоциацията на рекламните агенции от "Видео интернешънъл България" отказват да коментират. 


За да потвърди, че няма споразумение с външна фирма, която да управлява рекламното и време, БНТ започна да се среща с агенциите и да предлага сключването на директни договори. 

ВИ обаче нанесе втория си удар, когато тази сряда във вестник "Комерсант" (чиято собственост в момента не е много ясна, след като последователно се притежаваше от Лев Чорни и Борис Березовски и който има над 

100 000 тираж) се появи статия, че "ВИ България" (ВИБ) е спечелила търг и е сключила тригодишен ексклузивен договор с БНТ (виж карето). Публикацията излезе в деня, в който генералният директор на БНТ Кирил Гоцев пристигна в Москва. Официалната причина за посещението му е разговори с директора на "Мосфилм" Карен Шахназаров. Шефът на държавната медиа отрече в програмата му да има среща с рекламния холдинг. Гоцев обясни, че не е чел статията в "Комерсант", не се интересува от твърденията на ВИ и не вижда причина да реагира на подобни съобщения. "Нищо не ни нарушават, напротив, това ни помага, всички звънят, питат, повишава се интересът към БНТ. Не знам защо аз с моите 15 минути съм им адски интересен на "Видео интернешънъл". Не се интересувам. Краси Гергов се интересува, той да идва да се среща с тях. Единствено Гергов се страхува", коментира от Москва Кирил Гоцев. Той отново потвърди, че нямат никакви договорености с руската агенция и че рекламата се продава само по обявените правила. Собственикът на "Крес" Красимир Гергов, който чрез мрежата си от агенции контролира голяма част от българския рекламен пазар, и през тази седмица не коментира появата на "Видео интернешънъл". Предполага се, че появата на подобен играч ще разклати позициите на Гергов и ще наруши статуквото на пазара, освен ако не последва някакво споразумение между тях. В публикацията на "Комерсант" се твърди, че ВИ се е състезавала в търга за БНТ с ARBO-media. "Изненадани сме от въпросите, защото не само че не сме участвали в търг за БНТ, но и не знаем, че е имало такъв търг. Ние наистина сме много заинтересовани да работим с български медийни компании, но като независима пан европейска компания, работим максимално честно, прозрачно и професионално", коментираха за "Капитал" от PR отдела на немската агенция. ARBO-media оперира като медиа агенция и sales house (продава ексклузивно рекламно време/площи) и в Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Турция, Испания. Неточностите и неверните факти в "Комерсант" показват, че има нещо гнило около появата и рекламата на ВИ в България. В друга статия в същия брой на вестника обаче генералният директор на ВИ Сергей Василев коментира: "Рекламният пазар в страните от Източна Европа и бившия СССР е в подем и ще е глупаво, ако не се възползваме. Установявайки се в България, нямаме намерение да спрем дотам, в постсъветския регион още има пазари, където нашите услуги могат да бъдат търсени." Според руския всекидневник фирмата "Видео интернешънъл Project", която отговаря за международните проекти на ВИ, вече е започнала преговори в Грузия, Азербайджан, Молдова и балтийските републики, а сред източните пазари се интересува най-вече от Румъния и бившите югославски републики. Това означава, че явно ВИ все пак идват в България. До редакционното приключване на "Капитал" от ВИ не коментираха от какво са провокирани апетитите им към българския пазар. 

В БНТ се говори, че директорът на "Логистика и контрол" Иван Воденичарски е връзката с руската агенция и че той е водил преговори. Появата на холдинга се свързва и с името на бившия рекламен директор Асен Попов, който оглавяваше звено "Анализи" в "Логистика и контрол", но от началото на 2004 г. вече не работи в БНТ. Попов е представял ВИБ пред някои местни рекламни агенции. От българския офис вече канят агенциите на индивидуални срещи, които започват следващата седмица. Твърди се, че ВИБ все пак ще подпишат първия си договор с български канал - с BBT на Петър Манджуков. Преди време той търсеше партньорство с "Газпром медиа". В хипотезите кой доведе руската агенция беше намесено името и на руския бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев, който развива бизнес в България. Една от неговите компании - "Жокер медиа", популяризира руската музика, филми и култура в страната. 

Заради стила на работа на ВИ в Русия (агенцията е създадена от Михаил Лесин - бивш PR на президента Борис Елцин и нас­тоящ министър на информацията) се предполага, че и в България компанията си е потърсила политическа подкрепа. Не е изключено да е намерила, защото чрез управление на рекламното време може да се управлява и програмната политика на една медиа.
"Видео интернешънъл" в битка с Рупърт Мърдок*
Вчера беше обявено, че компанията "Видео интернешънъл България" е спечелила търг за реализация на рекламните възможности на БНТ. Веднага обаче стана ясно, че в крайна сметка на "Видео интернешънъл" (ВИ) първо ще се наложи да се занимава не толкова с продажба на рекламно време, а да воюва с другите участници на българския пазар. В частност с притежавания от международния медиен магнат Рупърт Мърдок канал bTV. От телевизията вчера заявиха, че не съветват руската компания дори да започва работа в България...
Освен "ВИ България" в търга за рекламното обслужване на БНТ участваше и немският холдинг ARBO-media. Ексклузивният тригодишен договор и правото да продават рекламния ефир и на четирите принадлежащи на БНТ канала е бил подписан с "ВИ България" (ВИБ).
Подписването на договора обаче все още не означава, че ВИБ може да пристъпи към пълноценна работа на българския пазар на телевизионна реклама. В момента рекламният потенциал на БНТ е изкуствено ограничен. Местното законодателство забранява на Канал 1 да излъчва повече от 15 минути реклама на ден. До въвеждането на това ограничение преди няколко години се добраха представителите на рекламния бизнес, заинтересувани от преразпределението на бюджетите в полза на притежавания от Рупърт Мърдок канал bTV**. Днес тази телевизия привлича около 70% от бюджетите за телевизионна реклама в България. А делът на държавния Канал 1 и на "Нова телевизия" (притежавана от гръцката компания "Антена груп") е под 30%.
По оценка на ВИ от рекламните инвестиции каналите получават около 45 млн. долара, а останалите средства остават в компаниите посредници.  Във "Видео интернешънъл" наистина считат, че моментът за влизане на българския тв рекламен пазар точно сега е особено подходящ: в телевизиите влиза едва една трета от парите, които плащат рекламодателите. "Такава ситуация не устройва телевизиите. Нашата компания предлага на българските канали значително по-изгодна схема, по която да работят", твърди Александър Карпов, управляващ ВИ Projects, която отговаря за международните проекти на ВИ, сред които и "ВИ България". Според Карпов постъпленията на Канал 1 могат да се увеличат с 10-12% до 20-25%. "Парламентарната комисия вече разглежда въпроса с отмяната на ограничението от 15 минути рекламно време в Канал 1", съобщи Александър Карпов.
Едновременно с лобирането за необходимите за пълноценна работа поправки в закона "ВИ България" ще се наложи да се бори с влиятелните участници на местния пазар. На първо място с bTV, които се отнасят особено негативно към победата на ВИ в търга. "Те са направили тук презентация със списък на клиентите, които представляват, но, доколкото чух, са ги посъветвали да прекратят презентацията, казвайки им, че нищо няма да се получи. Пазарът не ги приветства и аз не ги съветвам да идват тук", заяви изпълнителният директор на bTV Албърт Парсънс.
* Из статия във вестник "Комерсант", публикувана на 21 януари 2004 г. под заглавие "Видео Интернешнл" начала борьбу с Рупертом Мердоком". Материалът е илюстриран със снимка на генералния директор на "Видео интернешънъл" Сергей Василев, под която е отбелязано, че той възнамерява да вземе Източна Европа в свои ръце.
** Когато ограничението беше въведено в Закона за радиото и телевизията през 1998 г., то облагодетелстваше основно частната "Нова телевизия", която разпространяваше програмата си ефирно само в София. Националната bTV стартира през лятото на 2000 г. - бел. "Капитал"
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Българска рекламна агенция спечели злато на фестивала Golden Drum Българска рекламна агенция спечели злато на фестивала Golden Drum

Единствената награда за българска кампания тази година е на Saatchi&Saatchi

23 окт 2019, 1064 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (22 октомври) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (22 октомври)

Келнер взима bTV; Близо два пъти намалява печалбата на "БТВ медиа груп" през третото тримесечие; Светослав Костов все пак е отстранен от БНР и др.

22 окт 2019, 1160 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Избират шеф на туристическата реклама

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10