Новият брой: Накъде след вота
Close

P&G далеч пред конкурентите

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Най-големият рекламодател в света Procter&Gamble за поредна година оглави класацията на най-големите „инвеститори” в телевизионната реклама в България за 2004 г. Гигантът, който наскоро придоби един от лидерите на рекламния пазар в САЩ - Gillette, е инвестирал 21.242 млн. лева в тв реклама през изминалата година. Въпреки че според мониторинга на Market Links P&G е намалил бюджета си с почти 3.6 млн. лева в сравнение с 2003 г., мегакомпанията е инвестирала в България повече, отколкото следващите два рекламодателя в класацията, взети заедно. Бюджетът на втория в класацията - Coca-Cola Company, е на стойност 10.275 млн. лева, а на третия, Unilever - 9.025 млн. Именно Unilever прави и най-голямото съкращение на рекламните си инвестиции в сравнение с 2003 г., когато вложенията в тв реклама на производителя на бързооборотни стоки бе 15.354 млн., или с 6.328 млн. лева повече.

Изненадващо е присъствието на компанията Golden Brayan в топ 10 на рекламодателите в телевизия. Според данните на Market Links вносителят на козметиката с марка Lepten Gold е инвестирал в тв реклама 6.173 млн. лева, което е увеличение с почти 4 млн. лева в сравнение с 2003 г. Тези, както и останалите данни от рекламния мониторинг на агенцията за маркетингови проучвания обаче, трябва да се разглеждат с уговорката, че не отчитат направените от тв каналите отстъпки на рекламните агенции, медиа шоповете и рекламодателите, които пазаруват рекламно време директно. Така например

Общите вложения в тв реклама

изчислени по официалните тарифи на следените тв канали, са 273.135 млн. лева, а според представените от рекламния бос Красимир Гергов данни на форума на Асоциацията на рекламните агенции в България (АРА - България) общите приходи от тв реклама за 2004 г. са 161 млн. лева.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар