Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 апр 2005, 0:00, 2058 прочитания

Трансграничната телевизия: накъде с регулацията

Кога според Съвета на Европа може да бъде забранена порнографията по телевизията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Аудио-визуалната политика на Европейския съюз е насочена към телевизия без граници. За правото телевизията без граници е труден предмет на регулиране - стандартна хипотеза е програма на една държава да се излъчва за аудиторията на втора държава от спътник на трета държава. В информационното общество има все повече обекти без граници, а не е създадено още адекватното право без граници - правото продължава да си има граници и трябва да се знае в кои случаи кой национален закон действа. Трансграничните програми не трябва да остават извън регулиране, трябва да има (дори само по съображения за сигурност) ясни ефективни процедури за прилагане на правото по отношение на тях - но на кое право?
В началото на 2005 г. европейските национални регулатори в областта на телевизията решават няколко казуса, които имат отношение към изясняването на този въпрос. Единият казус е свързан с ограничаване на свободата на препредаване (Великобритания), а другите два - с възможността на една държава (Франция) да спре разпространението на сателитни програми. Казусите пред Франция намериха решение със съдействието на Европейската комисия. Комисията реши да формулира правила, които да се прилагат в бъдеще в аналогични ситуации. По инициатива на Вивиан Рединг, комисар за информационно общество, аудиовизуална политика и медии, на 17 март в Брюксел се проведе среща с регулаторите за обсъждане на стратегията на ЕС за контрол върху сателитните прог­рами при прилагане на принципа на националната юрисдикция. На срещата България е имала двама представители - Райчо Райков и Марко Семов.

Свободата на препредаване на програми

е основен принцип в Европейския съюз. Според общностното законодателство всяка държава осигурява свобода на приемане на програми и не ограничава препредаването на програми от другите държави от Европейския съюз. Допуска се ограничаване на свободата на препредаване по две причини: когато (и само когато) телевизионната програма открито, сериозно и тежко застрашава развитието на малолетните или подбужда към омраза.
Ограничаване на препредаване на телевизия в ЕС се случва рядко. Великобритания е използвала правото си срещу порно­графски канали (Hot Dutch Channel, XXXTV, Rendez-Vous и Eurotica Rendez-Vous Television), а през 2005 г. - по отношение на италианския сателитен канал
Extasi TV. Става дума за недопустимостта на съдържанието на прог­рамата според британските закони, тъй като програмата „може сериозно да засегне психическото, духовното и моралното развитие на малолетните и непълнолетните“. Заповедта (на правителството по предложение на регулатора ОФКОМ) е влязла в сила през февруари 2005 г., след като са изпълнени трите изисквания на директивата:

 • през предшестващите 12 месеца операторът е нарушил разпоредбите най-малко в два предишни случая
 • Великобритания е уведомила писмено оператора и Европейската комисия за потвърдените нарушения и за мерките, които възнамерява да предприеме, ако подобно нарушение възникне отново
 • консултациите с държавата на оператора и комисията не са довели до приемливо уреждане на спора и нарушението продължава.

От забраната на Extasi TV по британското законодателство следва още забрана за доставки, свързани с приемането на тази програма, включително доставка на декодиращи устройства; рекламиране на тази програма в преса или по друг начин и др.

Мнението на Съвета на Европа

за препредаване на програма, която произхожда от страна по конвенцията за трансгранична телевизия и съдържа порнография, е, че:

 • тоталната забрана на порнографията е постановена във времето на класическата наземна телевизия преди години и днес трябва да се разглежда в светлината на възможностите, които новите технически решения предоставят
 • излъчването и препредаването на порнография може да бъде оценено като съвместимо с конвенцията (само), когато операторът е предприел необходимите технически средства за защита на малолетните, така че те да нямат достъп до това съдържание
 • излъчването и препредаването на порнография е допустимо само във време, когато е вероятно децата да нямат възможност за гледат телевизия
 • все пак всяка държава има право да забранява излъчване или препредаване на незаконни (според националното или международното право) видове порнография, например детска порнография.

Европейският съд

също се е занимавал с трансграничния пренос на телевизионни програми и основанията за ограничаване на приемането им. От практиката на съда по прилагане на директива „Телевизия без граници“ е интересно да се знае, че една страна не може да спре приемане на програми от други страни от ЕС, ако тези програми не съответстват на правото на приемащата страна - единствените две основания за спиране са защита на децата (чл.22) и ограничаването на реч, насърчаваща омраза и вражда (чл.22а). Съдът казва, че приемащата страна няма право на втори контрол върху съдържанието. Това решение означава, че цялата отговорност за съдържанието на телевизионните програми носи предаващата страна. Все пак при лицензиране на програма, предназначена за аудитория в друга страна, националните регулатори могат да запишат в лиценза задължение на оператора да осигури съответствието на програмата с правото на приемащата страна (доколкото то може да съдържа по-строги ограничения, например да забранява рекламата за деца или реклама, съдържаща персонажи от анимационни филми за деца и др.)

Специфични проблеми пред европейските регулатори

създават оператори, които използват сателитен капацитет на страни от ЕС или връзка със сателит, разположена в страни от ЕС, и са насочени за аудиторията в трети страни. През 1999 г. Великобритания забрани сателитна програма МЕД ТВ за кюрдското население в Турция, използваща връзка към сателит (ъплинк) от територията на Великобритания. В края на 2004 г. Франция се изправи пред два казуса с прог­рами на оператор от Ливан (Al Manar) и Иран (Sahar 1), които се разпространяваха от Eutelsat за аудиторията на други страни (европейски страни, страни от Северна Африка). Френската страна прецени, че в програмите е налице антисемитизъм и „подбуждане към омраза, основано на раса, пол, религия или националност“ (чл.22а), поради което предприе мерки за спирането им. По-конкретно, издадена е заповед до френската компания Eutelsat, чрез чийто спътник Hot Bird 4 се разпространява Manar, за спиране на разпространението на тази програма. Холандският регулатор е разпоредил и до холандската сателитна компания New Skies
да спре разпространението на Manar. По аналогичен начин се действа и със Sahar 1.

Ефективността на решенията

зависи от инструментите, които регулаторът (прилагайки принципа на субсидиарността) трябва да използва, за да гарантира, че операторите от трети страни ще действат в съответствие с общностното законодателство, когато използват честоти или сателитен капацитет на България, или ъп-линк, разположен в България. Европейската комисия е получила съгласието на всички регулатори за координиране на мерките срещу вражда и нетолерантност в телевизионните програми, за създаване на национални, а след това и на обединена европейска база данни за програмите под юрисдикциите на всички договарящи се страни. Комисар Рединг е поела от името на комисията задължение до края на 2005 г. да предложи мерки срещу аналогично аудио-визуално съдържание в интернет (което е още по-трудно по ред причини).
Възможна ли е ефективна регулация на сателитните програми? Въпросът е на дневен ред не само в Европейския съюз, проблемът е общ - като се започне от програми, опасни за сигурността, и се стигне до Хауърд Стърн, скандалния радиоводещ в САЩ, който след епични битки с американския регулатор започна работа в сателитното радио „Сириус“, за да избегне ограниченията на регулацията. През седмицата новият председател на регулатора Кевин Мартин и сенаторът Тед Стивънс предложиха да се увеличат санкциите и да се разшири приложението на заб­раните за непристойно съдържание и вулгарна реч и по отношение на кабелната и сателитната телевизия, достигащи до 85 на сто от американските домакинства.
Решенията от 17 март поставят ред въпроси в плана на ефективността, например:

 • как ограниченията се съчетават с конституционния принцип за свобода на словото
 • как ще се осъществява мониторинг върху програми, които се разпространяват за аудитории извън България, особено ако са на други езици
 • в случай на забрана за сателитен пренос как ще се осъществява контрол върху други среди за разпространение на същите програми, за да бъде забраната наистина ефективна
 • какви са средствата за контрол върху сателитно разпространение на програми, ако сателитният капацитет е на трета страна (не е на държава от ЕС, нито на България, нито на страна по Конвенцията за трансгранична телевизия).


Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

"Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо" "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

КЗК ще проверява сделката, това е предварителна стъпка, преди чешкият бизнесмен Петр Келнер да купи двете дружества

20 мар 2018, 1171 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 март)

All Channels започва да предлага услугите си в Австрия; Антон Георгиев е новият творчески лидер на "Havas Group България"; APRA Porter Novelli продължава да обслужва "Майкрософт България"; Започна подаването на заявки в конкурса "PR приз 2018" на БДВО; Стартира конкурсът Young Lions Bulgaria 2018 и др.

20 мар 2018, 1349 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Съдебната битка между ПРОФОН и АБРО продължава

Обектът не е застрахован

Застраховките срещу кражба, извън тези на ипотекираните жилища, са само около 9000

Опитомяването на Марешки

Раздорите в "Обединените патриоти" върнаха надеждата на лидера на "Воля", че може да се докосне до властта

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Размерите на трагедията

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в изобилие всичко онова, което смятаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътуване до Севиля. Защо да побързаме, как да планираме, какво да не пропускаме – ценна информация, предоставена от местен жител

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

Емисия

DAILY @7AM // 21.03.2018 Прочетете